miercuri, 18 aprilie 2012

Call of Duty : Modern Warfare 2

Vroiam iniţial să scriu altceva dar sunt în pană de timp şi inspiraţie aşa că scot din sertar un articol scris înainte de Paşti pe care-l păstrasem pentru mai târziu. Eh,  acum este mai târziu.


Să mergem mai departe cu FPS-urile. După o experienţă intensă desprinsă din al Doilea Război Mondial, următorul titlu din seria Call of Duty, lansat în 2009, ne aduce înapoi la eroii prezentaţi în 2007 cu primul Modern Warfare. Perioada? Un prezent alternativ. Locaţiile? De la Orientul Mijlociu la SUA...Brazilia şi înapoi în Eurasia pentru ceva acţiune în Rusia şi Georgia.

Omenirea este în pragul celui de-al Treilea Război Mondial, declanşat de un terorist rus pe nume Zaharov. Jocul beneficiază de o scenă ce s-a dovedit extrem de controversată, în care jucătorul (spion britanic sub acoperire), alături de un grupul teroriştilor ruşi iau cu asalt un aeroport din Moscova în care măcelăresc fără milă nişte civili. Wow, foarte şocant pentru secolul 21, ce să zic...
Jocul ne transportă mai apoi în grupul vechilor noştrii prieteni din prima parte - Soap McTavish şi Captain Price. Alături de ei vom avea una din cele mai epice şi spectaculoase incursiuni din câte mi-a fost mie dat să văd într-un joc video. Împuşcături intense prin favelas-urile din Rio de Janeiro. Misiuni stealth care-ţi taie respiraţia în adâncul Siberiei şi multe alte momente absolut fabuloase. Urmăriri incredibile pe râuri repezi şi multe alte episoade geniale care m-au lăsat mască.

Nu sunt multe jocuri care reuşesc să fie nemaipomenit de epice. Avem Batman, avem Mass Effect, avem Assassin's Creed...avem şi Modern Warfare 2 care nu dezamăgeşte deloc după jocul solid care fusese deja primul MW.

De cealată parte a planetei intrăm şi în persoana unui soldat american care trebuie să-şi protejeze ţara de atacul rus care survine imediat după atentatul terorist. Da, ruşii atacă şi bombardează Washingtonul iar noi trebuie să-l salvăm. Incitant, nu?

Păcat că povestea ne lasă cumva în aer, aranjând terenul pentru Modern Warfare 3, una dintre vedetele anului 2011.

Grafica este superbă iar nivelul detaliilor m-au lăsat mască. Graţie noii mele plăci video am putut experimenta minunea pe detalii maxime şi arată absolut grozaaav! Şi...spre deosebire de jocul prezentat înainte...World At War...Modern Warfare nu a avut nevoie de niciun patch, mişcându-se impecabil 90% din timp, mai puţin în timpul filmuleţelor din timpul încărcării nivelelor care am observat că sacadează la toate jocurile Call of Duty, indiferent de titlu sau cerinţe. Deci încă un mare, mare plus faţă de World At War. Infinity Ward, producătorii jocului de faţă au făcut încă o dată o treabă foarte bună, ceea ce nu s-ar putea spune despre Treyarch care au dat-o rău de tot în bară cu WaW şi mai apoi cu Black Ops care are o mizerie de optimizare.

Altceva ar fi de prisos să menţionez. Avem un gameplay ideal pentru shootere având în vedere că vorbim de seria CoD. O poveste mai mult decât captivantă. Nişte momente pur şi simplu memorabile şi o optimizare de cea mai bună calitate.
Bestial!

Singurul lucru care este un pic exasperant este metamorfozarea Rusiei într-un adevărat bad-guy, o idee care nu-şi are locul. Deşi povestea vrea să ne spună că totul este doar o neînţelegere şi lipsă de comunicare, cumva tot ruşii reies ca fiind evil, reuşind chiar să corupă un mare general american.

O parte interesantă, generalul Shepard din joc este jucat de Lance Henriksen care i-a dat vocea Admiralului Hackett în seria Mass Effect...a carui protagonist este evident...Shepard. Ba mai mult îl avem şi pe Keith David (David Anderson în Mass Effect) care este tot un general american. Frumos. O surpriză plăcută care mă tot duce cu gândul la seria mea preferată din ultimul timp.

Era să uit de notă... 9.50 / 10 !

3 comentarii:

Caly spunea...

Jucasem şi eu primul Modern Warfare prin 2007 şi eram uimit de saltul uriaş de la superbul CoD2. MW era bine închegat şi oferea acţiune cât cuprinde pentru cele câteva ore de joc.

Însă la el s-a oprit totul. Am fost depăşit de tehnologie.

Stephen G. spunea...

Să ştii că MW2 nu e foarte pretenţios şi e impecabil optimizat. Contează, ce-i drept, placa video, dar chiar şi-aşa - pentru ce oferă are nişte cerinţe chiar decente.

Ei şi seria Mass Effect care parcă au fost făcute cu gândul la oameni cu pc-uri normale şi nu avioane.

Caly spunea...

Acum când suntem în era "consolizării", optimizarea pentru pc e de obicei lăsată la o parte. Dacă ei nu fac asta, e bine. Dar oricum sunt de mult depăşit tehnic (cu o placă video GeForce FX5500 pot juca liniştit Football Manager :))