duminică, 20 martie 2011

Bani de aruncat

Batand in lungul si latul anumitor strazi din Bucuresti, e imposibil sa nu-ti sara privirea dupa tot felul de afise, anunturi, reclame s.a.m.d. In preajma Universitatii e un anunt care pe mine m-a dat gata - un poster cu oferte pentru Instalarea Windows 7 - si costul era ceva de genul 50 lei. Mai urmau - optimizare sistem pentru Win7 (tot 50 lei), scanare anti-virusi (20 lei) si ma rog, intelegeti ideea. Tot felul de chestii simple pe care le-ar putea face oricine pentru a-si ajuta computerul sa mearga cat mai bine.

In schimb oamenii astia cereau bani pentru asa ceva. Iar preturile sunt pur si simplu...wow! What the fuck? Cum ar putea sa-si justifice costurile pentru niste chestii asa banale? Instalarea Windows-ului? Oh da, asta e tare!... pentru ca aparent toata lumea se teme de procedura asta de parca ar trebui sa opereze pe cineva pe creier in timp ce sunt aflati intr-un tren in miscare.
Nu stiu daca necesita mai mult de 5 minute de documentare pe internet si niste minime cunostinte de engleza ca sa pot instala un sistem de operare cum e Windows. Singura dilema pe care o vad este timpul mare in care trebuie sa stai degeaba in timp ce rasnita se incarca. Ce faci atunci? Citesti? Asculti muzica? Te uiti la ceva la tv?

Insa chiar am intalnit o gramada de oameni care fug de a face ei personal instalarea Windows ca si cum ar fugi de dracu'. Scanare anti-virus? Ah, si asta e greu, sa apesi 2 butoane si sa te uiti ce a gasit poate fi o provocare. E drept, pentru o scanare completa de orice fel de daunatori, de regula ai nevoie de cel putin 3 programe, dar toate merg dupa principiul Open-Click-Scan-Click.
Iar asta cu optimizarea sistemului special pentru Win7 m-a facut sa rad. E ca si cum te-ai preface ca reglezi o chitara deja acordata, avand in vedere ca 7-ele (cred ca si Vista, nu sunt sigur) are o functie speciala de reglare a performantelor in functie de capacitatea computerului.
Anuntul asta avea niste biletele care puteau fi rupte din el, biletele cu numar de telefon, e-mail. Si erau rupte o gramda, nu toate, dar destule. Ar fi corect sa presupun ca lumea avea nevoie de ajutor pentru operatiuni asa complicate, nu?

Ok, poate sunt eu o fire mai ciudata dar mi se pare aberant sa ai un PC si sa te porti cu el ca si cum ar fi rocket-science. Sa te uiti la el si sa zici - merge sau nu mai merge, s-a stricat. Sa n-ai habar sa faci la el altceva decat sa stai pe mess, feisbuc si eventual niste joculete. Nu zic acum ca ar trebui toti sa stim sa schimbam placute RAM sau sa facem overclocking la placile video dar serios, pentru chestiile pentru care baietii astia cu anuntul taxeaza niste sume gigantice, oricine le-ar putea rezolva singur. Sunt de bun-simt. Nu e necesara decat putina documentare. Google are atatea informatii. E ca si cum ar stii orice!
Cu toate astea vor exista oameni care vor da banii pe asa ceva, pentru ca e mai comod sa cheltui degeaba decat sa-ti pui mintea la contributie pentru 5 minute.


*

Tot din sfera asta, probabil ca ati auzit de VPlay. E site-ul ala video care printre altele uploadeaza seriale in timp util de cele mai multe ori. Ok, ideea lui e buna. Parca e mai comod sa stai la browser si sa pornesti dintr-un singur click sa-ti vezi episodul decat sa downloadezi (desi la sursele existente in ziua de azi, timpul de asteptare e oricum minim). In felul asta economisesti si timp si spatiu pe hard. Mai nasol este ca baietii destepti de la VPlay au prins mirosul banului si au facut site-ul destul de exclusivist, trebuie sa fii inscris ca sa poti viziona si chiar si atunci s-ar putea sa ai nevoie de cont VIP, cont care costa, ceva de genul...de la 5 euro in sus, in functie de perioada de abonare.
Are you fuckin' kidding me? Sa platesti? Pentru asta? Nu m-ar deranja daca serviciul ar fi legal si ar distribui serialele astea cu acordul caselor de productie. Dar ei le iau de unde le poate lua oricine. Torrente! Evident, nu e ca si cum ideea site-ului e tocmai legala. Dar mi se pare de-o nesimtire si prostie crasa sa taxezi pentru asa ceva. Incurajeaza donatiile - ok! Dar nu baga preturi astronomice asupra unui produs asupra caruia oricum nu ai niciun drept. Din nou, in Romania se poate! Bravo!

Dar din moment ce site-ului ii merge atat de bine, pot presupune din nou ca oamenii prefera sa plateasca ceva care ar putea fi la fel de usor luat gratis doar pentru ca e mai comod. Te lipseste de 3 miscari de mouse si vreo 2 clickuri. Plus cateva minutele de asteptare. Minutele care oricum apar si pe VPlay. Cronometrul lor de 20 de minute este deja infam! Ma gandesc pana la urma ca genul asta de site nici n-ar trebui sa existe. Adica daca n-ar taxa, ar fi ok. Dar sa la umfli buzunarele pe abonamente VIP si alte cacaturi. Dar hey, sunt doar 5 euro, nu?

Mare-i lenea la noi, jur! Toata lumea se fereste sa-si complice prea mult viata incercand sa faca lucruri pe cont propriu. Vrem totul de-a gata. Suntem un popor tare monoton.

Un comentariu:

Anca G. spunea...

50 de lei ca să se pironească un individ la compul tău şi dă dea ”next-next” vreo două ore?! Unde-a ajuns lumea, frate..