vineri, 15 ianuarie 2010

Invatamant si Sport

Tot am tinut sa comentez pe marginea faptului ca noii sau vechii incompetenti din Guvern s-au pus din nou pe facut tampenii.
Cea mai stupida chestie mi s-a parut unirea Ministerului Educatiei (da, ala care ne da fiori de fiecare data cand mai emite cate ceva) cu Ministerul Tineretului si Sportului. Rezultatul? De-a dreptul catastrofal. Baietii astia au facut o mare adunare inutila de balegar numita Ministrului Educatiei, Cercetarii si Dezvoltarii Tineretului si Sportului care desi mi-a luat mie un rand intreg sa-l scriu, te face sa-ti pui mainile in cap.

Asta cu Ministerul dedicat tineretului n-am vazut-o in aproape 19 ani de zile si probabil ca nici nu o vom vedea vreodata. Sportul e ca vai de el, nici nu mai are rost sa comentam...Dar de unde pana unde ideea genial de tampita de a uni Educatia cu Sportul? Cam ce legatura ar putea avea una cu alta? Sau e criza si baietii de la Guvern nu mai stiau de pe unde sa-si scoata suplimentele de bani?

Ministru este nenea asta pe numele lui Daniel Funeriu. Si cum nu putea sa nu vrea si el sa se faca remarcat in istoria tulburata a Ministerului Educatiei...a hotarat el ca ar fi mai bine sa nu se studieze decat maxim 6-7 materii in liceu, si maxim 2 ore de limba straina pe saptamana. Acum nu cunosc detaliile dar o chestie de genul asta ni s-a comunicat de catre profesori. In situatia asta imaginati-va cati profesori vor fi pusi pe liber si apoi cati idioti vor iesi de pe bancile liceului, pentru ca reducerea asta drastica a curriculumului categoric nu te face mai inteligent.
E adevarat ca m-am plans de cateva ori de cum e structurat programul materiilor in liceu, dar de-aici si pana la a introduce 6-7 materii mi se pare aberant.

Nenea Funeriu asta este si Minstru al Sportului asadar. Deci nu e indeajuns ca va macelari incontinuu nervii si emotiile a mii de parinti si copii pentru ceva timp, isi va bate joc (precum si inaintasii sai) si de sportul din Romania, care dupa cum va spuneam...e la pamant.
Suntem praf in aproape tot ce tine de sport, si nu ca ne-ar lipsi talentele, dar lipseste cu desavarsire initiativa de a crea conditii si o dezvoltare decenta pentru potentialii sau deja existentii sportivi din tara.
Tineti minte conditiile mizere in care se antreneaza inotatorii? Da, da poliloghia aia cu bazine descoperite in miezul iernii, apa neincalzita si pe alocuri cu rugina. Avusesem un participant la sarituri la trambulina care nu sarise niciodata la una adevarata, exersase in schimb in sala de sport pe niste saltele. Echipa de bob a Romaniei nu exersa decat pe prima portiune a pistei, pentru ca restul nu exista.
Si exemplele pot continua in aproape orice domeniu. Nici la fotbal, sportul exagerat de mediatizat nu se intampla mare lucru...dovada ca de aproape 8-9 ani de zile ne tinem nationala in doi jucatori.

GSP avusese o intiativa cu privire la atentia scazuta pe care o primeste sportul din partea statului. Si mi s-au parut penibili. GSP-ul ucide sportul in fiecare zi cu publicatiile lor idioate, cu stirile lor penibile si de trei lei si cu tot pupincurismul oferit bulelor de grasime ambulante care exista in asa zisa "lume a fotbalului". E ca si cum eu as arunca gunoaie pe jos ca dupa aia sa urlu in stanga si in dreapta ca statul nu aloca destule fonduri pentru protectia mediului. Penibili!

Sportul moare in Romania nu numai din cauza statului. Sigur, au o parte uriasa de vina, dar nu pe toata. Sportul moare in urma ignorantei totale pe care intreaga tara o are fata de domeniul asta. Pentru ca prea putini isi exprima sau sunt documentati in legatura cu sportul adevarat. Daca urmaresti zilnic Stirile de la ProTv, nu inseamna ca esti la curent cu sportul din Romania, inseamna ca te uiti la un fel de jurnal monden al unor indivizi dubiosi care in general nu prea au tangente cu ce inseamana sportul.
Cat de ciudat e sa-i auzi pe jurnalisti cum macane la cum "s-au facut de ras" hambalistele la Mondiale, in contextul in care ei pupa in fund la greu pe asa-zisii sportivi fotbalisti. Si din cauza unor astfel de personaje, tot poporul traieste si consuma dupa aceeiasi mentalitate. Toti vor sa citeasca despre iubita fotbalistului x, sau ce masina si-a luat y, sau unde si-a petrecut concediul z. Majoritatea ar prefera sa vada un bambilici de meci intre Steaua si Avantu Prabusirea decat un meci de titlu mondial a lui Lucian Bute.

De cand s-a terminat turul campionatului la noi, te-ai astepta sa mai dispara imbecilitatile astea de stiri despre care va tot vorbesc. Dar culmea, ele sunt la fel de multe desi in esenta...nu se intampla absolut nimic nou sau de interes real. Si culmea, cand intr-adevar se intampla ceva interesant pe plan fotbalistic (vezi Cupa Africii pe Natiuni), ei ignora aproape total asta, nededicand mai mult de 2 minute pentru acest subiect.
Dar in schimb putem vedea ce-ai mai facut Gigel, Mirel, Dorel si alti cretinei care mai dau din cand in cand cu piciorul in minge, sau cu banul pe sus la vreun club.
Cel mai citit ziar/site de sport din Romania...mi-ar fi si jena sa formulez un asa titlu cand nici macar nu ma ocup cu sportul.
Le-as propune eu unul nou : cel mai citit ziar de stiri mondene din fotbalul romanesc. Asa mi s-ar parea cel mai corect.

Da, sunt de vina si politicienii pentru situatia asta nasoala din sport, dar principalii vinovati suntem noi. Pentru ca la infinit consumam rahatul ce ne este pus pe tava de asa-zisii jurnalisti sportivi.
Cat despre invatamant...nu mai zic nimic. Mai am putin si scap, dar mi-e mila de cei care vin dupa mine...

P.S. Nu-l uitati pe Eminescu...azi e ziua lui. Trei poezioare de dragul zilei nu strica, nu?

3 comentarii:

Lola. spunea...

mersi de urari >:D<

Anca G. spunea...

Zi mersi ca nu-i un ungur la Educatie ca (bat in lemn), ar fi introdus maghiara obligatorie in scoli!

anonim spunea...

si daca era vreun tigan?