sâmbătă, 19 septembrie 2009

Portal



The Cake Is A Lie !


Jocurile inovatoare (cel putin alea pe PC) au disparut de ceva timp. Acum nimeni nu se mai gandeste sau nici macar nu mai incearca sa gaseasca o idee inovatoare pentru un joc. Toti se gandesc ce motor grafic ultra-uber-mega performant, costisitor si puternic sa foloseasca...sa creeze un gameplay decent (preferabil inspirat dintr-un predecesor indelung apreciat) si eventual o poveste interesanta. Dar de ceva timp nu mai apare nimic deosebit, special - asa ca idee. Este ca un fel de criza de imaginatie. Sau poate toate ideile bune au fost epuizate. Cine stie?

Mai exista si exceptii. Portal este una dintre ele. Aparut la finele lui 2007 in pachetul The Orange Box, creatia celor de la Valve este fara indoiala una dintre cele mai originale creatii ilustrate vreodata intr-un joc video.
Desi aparent este un FPS, jocul ascunde in spatele sau o inventivitate unica. Pe scurt, vom intra in pielea unei fete - Chell. Nu stim foarte multe despre ea. Cine este si cu ce se ocupa...dar aparent se afla intr-un centru stiintific de testare. Ce trebuie ea sa testeze? Dispozitivul se numeste Aperture Science Handheld Portal Device sau mai pe intelesul tuturor - portal gun-ul. Chestia respectiva creeaza o conexiune fizica si vizuala intre doua locuri. Se pot crea simultan doua portale...astfel incat sa zicem ca faci unul pe un perete intr-un loc inaccesibil in mod normal, si unul langa tine. Instantaneu se creeaza o cale tridimensionala intre cele doua. Daca nu ati inteles asa...folositi-va imaginatia astfel : creezi un portal aici si unul acolo. Intri pe-aici si brusc...esti acolo! Now how cool is that?!

Ce trebuie apoi jucatorul sa faca este sa treaca printr-o serie de camere de testare, toate organizate sub forma unui puzzle, folosindu-se de arma pentru a avea un progres. Este nevoie de cat mai multa imaginatie si putina logica. Veti vedea ca ASHPD-ul (arma) nu cunoaste limite. Si desi niste camere de testare ar putea parea plictisitoare si banale, credeti-ma...este incredibil de antrenant si amuzant jocul.
Amuzant mai este si din cauza lui GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System)...robotul a carui voce o insoteste pe Chell pe parcursul intregului joc, cu scopul de a da indicii sau asistenta. Curand veti descoperi ca intreg centrul de testare nu e chiar tocmai ce pare si ca GLaDOS este un pic (mai mult) defecta. Virusi, bug-uri, cine stie?! Cert este ca e ceva neinregula cu ea.
Umorul negru si "sangele" rece specific robotilor sunt un adevarat deliciu. Totul este incredibil de amuzant si da o savoare unica jocului. Cu cat GLaDOS o ia mai mult razna, cu atat vor avea loc schimbari mai mari in joc. Daca la inceput veti depasi camerele fara prea mult stres, ca niste puzzle-uri (incredibil de inventive)...catre final veti lupta sa scapati cu viata din testele tot mai problematice impuse de robotul virusat.
Nu vreau sa va stric surpriza povestii, pentru ca este intr-adevar un joc ce nu trebuie ratat. Ba mai mult, pentru finalul experimentului, GLaDOS promite lui Chell un tort ca premiu.

Tot ce inseamna sunet este impecabil realizat. De la coloana sonora discreta dar bine-gandita pana la efectele diferitelor dispozitive, arme, roboti - totul suna cat se poate de veridic. Grafica arata foarte bine, folosind motorul de la Half-Life 2. Nu sparge gura targului (si nici n-ar avea nevoie sa faca asa ceva), dar arata foarte bine.

Nu pot decat sa mentionez inca odata umorul excelent care sta in spatele acestui joc, la un loc cu actiunea relaxanta si antrenanta in acelasi timp. Ce este foarte frumos la Portal este ca nu devine plictisitor. In medie, il veti termina cam in trei ore. Este un joc scurt, nu are deloc momente cand devine plictisitor. Va exista o perioada dupa ce-i veti face capatul cand il veti juca din nou. Credeti-ma pe cuvant!

N-as exagera daca as spune ca Portal este o creatie de geniu. Totul la acest joc este realizat impecabil, si simplitatea sa la un loc cu ingeniozitatea - fac din el o experienta ce nu trebuie ratata. Mai jos va voi lasa o schema care explica cum functioneaza arma. Luati-l, nu stiti ce pierdeti!



Nota: 10/10 !

Niciun comentariu: