sâmbătă, 28 februarie 2009

Fahrenheit : Indigo Prophecy



Cum as putea sa caracterizez jocul asta mai intai? Ce sa mentionez la el prima data? Gameplay-ul foarte interesant? Voice-actingul genial? Sau poate povestea care ar umili multe filme si carti prin originalitate si inspiratie? Inainte de a spune orice altceva, marturisesc ca Fahrenheit (cunoscut ca Indigo Prophecy in industria nord-americana) a intrat in top 5-ul meu de jocuri preferate intr-un clasament select din care fac parte Prince of Persia, Syberia, Freelancer s.a.m.d.

Fahrenheit a iesit pe piata in 2005. Cu toate astea, si acum...4 ani mai tarziu, el arata foarte bine din punct de vedere grafic. De fapt arata bine din mai multe puncte de vedere decat multe jocuri care apar si in 2009. Pentru ca jocul asta a fost facut cu suflet si cap. A fost gandit din primul pana in ultimul byte ; si cu exceptia catorva scapari care merita ignorate, cuvantul de baza este - genial!
Multe site-uri de specialitate au spus despre Fahrenheit ca este mai mult un film interactiv decat un joc propriu-zis. Poate au dreptate, cu siguranta nu este ceva tipic - reprezinta ceva nou pentru oricine, de la gamerul inrait pana la cineva care nu a pus niciodata mana pe mouse pentru altceva decat messenger. Chiar daca este un film interactiv, tu ca individ aflat in fata monitorului nu te simti deloc exclus sau depasit de ceea ce se intampla acolo. Pentru ca desi tu doar apesi 4 butoane si mai misti din cand in cand din mouse, simti ca esti in control...simti ca tu ai luat acea decizie (din sute cate va trebui sa iei pe tot parcursul jocului)...iar in caz de reusita sau esec...stii ca tu esti responsabil.

Actiunea jocului are loc in New York in anul 2009 (sic! d-aia mi-a luat si mie atata sa-l joc, asteptam momentul) si este iarna. De fapt, pe masura ce povestea avanseaza, temperaturile vor deveni din ce in ce mai inspaimantator de scazute. Si asta explica pe scurt titlul (cel original - Fahrenheit. Indigo Prophecy a fost adaugat pentru nord-americani, pentru a nu se confunda cu filmul 9/11).
Si asta ma aduce la poveste, care este absolut incredibila - one of the best ever made, cum ar zice englezul. De deosebita si interesanta ce e, nici nu o sa zic foarte multe din ea. Va provoc sa luati jocul asta si sa descoperiti singuri. Va zic atat - un barbat comite o crima fara sa vrea si incearca sa fuga de politie si in acelasi timp sa descopere de ce nu-si putea controla trupul in momentul...faptei. In acelasi timp, vom intra si in pielea a doi agenti NYPD care sunt pe urmele lui. Practic, jucam in rolul prazii si ai vanatorilor si va trebui sa ajutam ambele parti sa-si atinga scopurile in asa fel incat sa nu se influenteze negativ unul pe celalalt. N-ati inteles nimic? Perfect!

Gameplayul este incredibil, facut pentru toate gusturile, in asa fel incat oricine sa poata juca fie ca are sau nu experienta in ale computerului. Modul in care personajele evolueaza este masurat intr-o statistica ce arata starea mentala a fiecarui din cei trei eroi. Fiecare actiune facute, fiecare decizie luata, fiecare raspuns dat - influenteaza acea stare mentala. Ea poate creste sau scade depinzand de situatie. In momentul in care ea scade prea mult...atunci jocul e "over". Ce vom face in jocul asta? Pai de la batalii epice, rezolvari de mistere, situatii critice, dialoguri unde raspunsurile trebuiesc date fulger pana la activitati banale de zi cu zi...oferta este variata. Veti ajunge sa faceti de toate.
Momentele oferite sunt si ele variate. Mai intai vom avea o actiune demna de stilul politist (gen CSI), mai apoi situatii thriller/horror, multa actiune, sport, sex (da, trebuie tinut la distanta de copii in vreo 2 scene) si spre final...ceva SF. Toate astea fac din joc un adevarat deliciu.

Sunetul oferit de joc este de laudat. Coloana sonora este foarte inspirata si are mereu tendinta sa iasa in evidenta si tot ce se intampla suna real ca si cum chiar ai fi dat un pumn, chiar ai cantat la chitara sau chiar ai implantat un pumnal in...Revenind! Vocile sunt extrem de bine-jucate, pline de realism si sentiment. Ajungi sa te atasezi de personaje si de soarta lor, sa plangi si sa razi (ipotetic vorbind) de fiecare intamplare. Pana la final(...uri - sunt 3 finaluri diferite, depinzand de ce s-a intamplat cu vreo 2-3 nivele inainte) veti deveni prieteni cu fiecare dintre eroi si va va parea tare rau ca se termina totul.

Per total, este o aventura virtuala incredibila, bine-realizata, dadatoare de dependenta si pur si simplu de neuitat.
Nu conteaza ca nu-ti place sa te joci la calculator...asta nu este un joc. E mai mult decat atat. E ceva mult mai special. Sa-l numim film interactiv, unde fiecare decizie luata va conta mai tarziu. Nu-i asa ca v-am facut curiosi?

Nota 10/10 !

4 comentarii:

Anonim spunea...

M-ai convins.

Stephen G. spunea...

Parca vad ca ma injuri ca nu ti-a placut :))

Anonim spunea...

M-am apucat si eu de el si e super.:)

Anonim spunea...

foarte tare jocul.....l am terminat odata si acum vreau sa l mai joc nu ma satur de el