marți, 17 februarie 2009

Lord of the Rings : Conquest



De cand a aparut primul film din seria cartilor lui Tolkien (deci...prin 2001), s-a dat drumul la o teava din care nici pana azi nu s-a oprit din curs. Sigur, au aparut cele 3 filme - geniale, pe masura cartilor. Au luat Oscaruri, blablabla, publicitate masiva si inevitabil au aparut extinderi. Desene animate, adaptari pentru teatru si inevitabil...jocuri.

Cand iei asa o carte de-a lui Tolkien...orice carte...si o invarti pe toate partile (inclusiv o citesti) descoperi ca poti face un film tare bun din ea...ce sa mai vorbim de jocuri? Universul Pamantului-de-Mijloc e perfect pentru jocuri. Trebuie sa ai o lipsa acuta de imaginatie ca sa nu poti sa creezi ceva catchy pentru fanii jocurilor din intreaga lume cand ai la dispozitie atatea rase, atata istorie inventata, atata actiune, atata potential.
Din pacate, majoritatea jocurilor aparute cu eticheta "Stapanul Inelelor" erau inspirate din filme si nu din carti direct, asa cum ar fi fost ideal in multe dintre situatii. Si dupa cum se stie, filmele dupa jocuri - de regula sunt foarte, foarte proaste. Bine, mai exista si cazurile grave de filme dupa jocuri - acolo pot iesi adevarate cosmaruri.
Au existat desigur, 2 (ok, hai 3) mici exceptii... Lord of the Rings : The Return of the King - care este un excelent joc de actiune si Battle for Middle-Earth, unde se abordeaza partea strategica a Razboiului Inelului. Sa fim ingaduitori si sa zicem ca si BFME 2 a fost aproape la fel de bun ca si primul, desi...nu-si justifica aia 5 gb.
In rest, jocuri proaste (ma, da' PROASTE rau de tot) care pur si simplu nu-si meritau timpul pierdut in fata monitorului.
Ai zice ca dupa 8 ani de zile, se mai calmeaza treaba...

Intr-un astfel de context a aparut Conquest, un joc care s-a dorit de la bun inceput a fi copia lui Star Wars Battlefronts si care dezvolta o idee simpla. Sa participi prin ochii unui simplu soldat la marile batalii din Razboiul Inelului.Sigur. Suna maret, suna epic! Pacat ca totul este facut aproape la misto.
In primul rand ca daca vroiau o copie dupa SW : Battlefronts, ar fi fost mai bine chiar sa-l faca la fel ca Battlefronts (inlocuind armele laser cu sabii si arcuri, evident). A iesit in schimb o mare varza si un joc aproape impracticabil care pare uneori facut de amatori.

Neavand prea mult de scris despre el, pentru ca nu l-am jucat prea mult de slab ce e...pot spune asa...
Gameplayul este incredibil de neinspirat. E drept ca e greu sa faci o programare care sa simuleze niste dueluri de sabii si arcuri pe un camp imens de bataie dar de la asta si pana la a crea o chestie puerila rupta din jocurile Mortal Kombat...e drum lung. Totul arata ca intr-un joc anime cu niste combo-uri de-a dreptul imbecile facut pentru copii de gradinita. N-am inteles de ce sabia soldatului meu lua foc, atata timp cat el era un taranoi nu un vrajitor sau ceva de genul dar asta ajuta sa omor vreo 10 orci dintr-o lovitura. Super-realist, nu? Practic tot jocul arata ca un anime...unul prost.
Grafica e destul de dezamagitoare, pentru ca mananca foarte multe resurse si arata destul de naspa. Macar de-ar fi aratat asa atragator ca la Battlefronts, dar nimic bun nu a fost imprumutat de-acolo, poate doar sistemul de spawning. Texturile in general arata foarte prost, personajele plutesc si nu pasesc si camera va insista tot timpul sa se blocheze intr-un carton virtual, special ca sa nu poti vedea ce trebuie facut. Si capac peste toate astea...
Sunetul e incredibil de stresant. Coloana aia superba creata pentru film a fost implementata prost aici si vocile sunt jucate penibil. Cel putin ala care striga ce trebuie sa faci pe campul de bataie...te face sa dai cu boxele de pereti.
Mai adaugati la asta o instalare de vreo 7 gb si voila! Aveti Conquest!

Sincer, parti bune n-am vazut, desi sunt o persoana care se straduieste sa gaseasca si asta la jocuri. Pur si simplu e prost realizat de la un capat la altul si oricat as iubi povestea si filmele si cartile...n-am avut rabdare sa avansez prea mult prin poveste. Am jucat indeajuns cat sa vad cum e sa zdrobesti orcii cu entii si sa fii zdrobit de olifanti. Dragut, dar nimic mai mult. Nici macar nu merita o nota...s-ar situa pe undeva la 6/10. Asta cu indulgenta. (si serios, nu obisnuiesc sa fiu drastic la jocuri).

Intre timp insa, m-am apucat si am jucat cap coada ambele Max Payne -uri si nu pot decat sa ma rog sa apara si partea a 3-a, pentru ca au fost amandoua incredibil de misto, si nu pot decat sa-mi reprosez ca nu le jucasem pana acum. Si cand te gandesti ca m-am apucat de ele din cauza filmului...(care e slab, si are un scenariu de gradinita in comparatie cu povestea complicata si inteligent transpusa din joc).

Iar in momentul de fata joc Fahrenheit : Indigo Prophecy si pare unul dintre cele mai originale jocuri facute vreodata, facut pentru toate gusturile din lume. Dar despre el si Max Payne...alta data.

Un comentariu:

Anonim spunea...

dc mi se blocheaza cnd sunt pe plansa moria si imi aleg un om iar apoi am o usa invizibila in fata dupa ce imi aleg omul?
ati avut probleme de genul acesta?cum leati rezolvat?