miercuri, 1 octombrie 2008

Crysis Warhead



Primul joc din seria Crysis a aparut in jurul anului trecut pe vremea asta. Poate mai aproape de Craciun. Intre timp a fost desemnat cel mai bun joc al anului 2007, posesor al celei mai pretentioase si totodata frumoase grafici cunoscute computerelor. Pentru ca arata atat de frumos si avea o poveste destul de draguta si pentru ca pentru anumite site-uri de specialitate il dau drept cel mai bun joc pe calculator facut vreodata (la o concurenta acerba cu batranul Diablo) am jucat si eu Crysis.

Daca ati citit inainte review-ul facut de mine, sau ati aruncat o simpla privire asupra lui, veti vedea ca intr-adevar mi-a placut primul Crysis. Mi s-a parut excelent de la un capat la altul si pur si simplu nu i-am putut gasi vreun defect - toate astea cu cat eu nu sunt un mare fan al shooterelor. Ei bine, Crysis Warhead nu-mi modifica absolut deloc parerea. Pur si simplu bestial!
Conform producatorilor (EA, Crytek...whatever) Crysis a fost primul joc dintr-o trilogie. Dar...Warhead nu face parte din trilogie. Warhead se vrea a fi un soi de add-on la Crysis-ul original. El este totusi de sine stator, nu depinde de primul .A doua parte a trilogiei inca e necunoscuta lumii jocurilor.

Visand frumos la predecesorul sau, am furat (evident) Warhead si m-am pus la jucat. Ma repet...excelent si bestial! Tot ce-a fost frumos in primul episod se intoarce acum ba chiar cu multe plusuri.
Ne aflam iarasi in pielea unui soldat american pe o insula controlata de koreeni. Alt soldat, aflat in aceeasi echipa cu cel din primul joc. Ala era Nomad iar asta e Psycho. Ba chiar e si britanic si are o atitudine specifica insularilor. Practic, prin ceea ce trecem acum cu Psycho este o paralela cu ceea ce facea Nomad.
Avem iarasi un nanosuit (un costum ce sporea anumite abilitati, impingandu-le putin catre SF dar cu o anumita limita) avem iarasi multe arme si o insula de colindat. Insula e impanzita cu koreeni numai buni de impuscat. Virtual vorbind... Foarte curand insa, apare si elementul surpriza a primului Crysis. Extraterestrii. Niste chestii robotice asemanatoare fie cu niste crabi sau moluste. Orice ar fi...sunt gigantice si incapatanate si vor sa-ti faca rau. Deci le impusti. Uneori ai parte de o combinatie simpatica cand trebuie sa omori atat koreeni cat si extraterestrii. Avem la dispozitie o groaza de arme a caror munitie se risipeste cam repede dar care e usor de gasit. Ce poate un baiat sa vrea mai mult de la un joc pe computer?

Tin sa laud grafica, la fel de buna ca si in primul episod. De asemenea este de apreciat ca cerintele nu s-au schimbat deloc. Ba chiar jocul a fost optimizat mult mai bine si merge mult mai bine pe un PC care deja nu mai e high-end, asa cum e al meu. Voice-actingul si muzica sunt foarte foarte inspirate. Poveste este la fel de palpitanta.
Singurul lucru de care am fost intr-adevar dezamagit a fost durata jocului. Pentru ca fata de primul, Warhead e foarte scurt. Putine misiuni, putine intrigi. In schimb, avem multa vorbaraie si cinematic-uri de Hollywood. Practic nu cred ca mi-a luat mai mult de 6, maxim 7 ore sa-l termin. Am impresia ca a durat mai mult sa-l descarc. Pentru un joc atat de scurt mi se par destul de nejustificati aia 7 gb pe care-i ocupa. Este cam singurul defect pe care-l pot gasi.

Despre Crysis deci... numai de bine! Tot ce pot spera este ca si urmatoarele jocuri din serie sa-mi ruleze pe deja usor depasitul meu PC, mai ales ca cica Far Cry 2 nu mi-ar merge deloc, conform testului "Can You Run It?". Este asadar primul joc aparut care nu l-as putea juca. Wow, a durat doi ani sa apara unul.

Nota: 9.50/10