miercuri, 16 ianuarie 2008

Religie II

Link partea I


Preluand articolul notat mai sus,reincep:

Citind carti de tipul "Codul lui Da Vinci" , "Al treisprezecelea apostol" sau urmarind documentare pe aceeasi tema,spre exemplu "Evanghelia lui Iuda" ... incep sa apara si semne de intrebare. De ce asa , si nu asa ? Cum de si nu de? Ideea e ca foarte probabil niciuna dintre cartile de mai sus nu poseda adevarul 100% dar sigur au o samanta de verdicitate .Desigur ca cei care au atins o varsta respectabila si persoanele foarte credincioase,pioase si umile cand vine vorba de religie vor nega cu vehementa astfel de lucruri .Vor stramba din nas ,se vor uita urat la tine ,vor exclama :Blasfemie! .
Vor exista de-asemenea si cei excesiv de fanatici,care vor aduna tot ce pot prinde din punct de vedere al informatiilor si conspiratiilor,si curand,mintea lor va fi un amalgam de "nimic care sa aibe logica".
Desigur,vor exista si cei ca mine,care vor alege in ce vor sa creada,fara sa strige Blasfemie si fara sa innebuneasca cu zeci de conspiratii.
Pentru o persoana perfect normala, concluzia poate fi simpla...autorii de carti vor faima si...evident sa fie best-seller.Asta daca nu am stii sigur ca au existat candva bibliile gnostice sau...Manuscrisele de la Marea Moarta.Ideea e ca Biserica a modificat realitatea si a oferit lumii 4 biblii care sa nu deranjeze prea tare "varianta divina".Sa nu uitam ca este posibil sa fi existat o Biblie a lui Iuda,sau a lui Maria Magdalena.Au existat o multime de biblii care au fost arse pentru ca deranjau .Deci...unde este libertatea alegerii ? Unde este dreptul ala pe care il invoca toata lumea.

Repet insa,ma indoiesc ca Dan Brown sau Heller poseda adevarul.Totusi,ei au cateva bucatele de puzzle catre un adevar.Heller s-au apropiat si L-au umanizat enorm pe Iisus,furandu-I toate abilitatile divine dar personalizandu-L mai mult.Dan Brown L-a facut om...om care iubeste.Ramane la alegerea noastra in ce ne incredem.Avem toata viata inainte pentru a face astfel de alegeri.

Fie ca toti sa gasim exact ce cautam din puterea credintei !

5 comentarii:

Anonim spunea...

Iuda, in manuscrisele alea de la Marea Moarta, zicea ca Iisus nu a sustinut niciodata ca e fiul lui Dumnezeu. Apoi, mai e si marturia lui Mohamed - daca o poti lua si pe asta ad literam - care zice ca Iisus, la fel ca si el, era un apostol, nimi mai mult. Tot Iuda zice ca apostolii erau analfabeti, mai putin Petru. Atunci, eu, ca om cu toate acasa, ma intreb, cum poate scrie un apostol daca e analfabet?

Anonim spunea...

Stefan,nu poti pune un post rater?:D

Stephen G. spunea...

Probabil ca pot,doar ca nu vreau,ca nu-mi place cum ar arata.Prea eye-candy pentru mine.

De ce intrebi?

Unknown spunea...

Din punctul meu de vedere este prea multa incertitudine in orice religie. In toate cartile( a se citi Biblie, Coran, etc.) se povesteste despre un Dumnezeu atotputernic care a facut totul si care intr-un final va aduce apocalipsa(fiecare religie apare cu mici diferente, insa se pastreaza sensul de baza). Si ma intreb:
1. Daca exista un singur Dumnezeu, de ce sunt atat de multe religii?
2. Cum a aparut Dumnezeu?
3. De ce ar trebui sa cred in ceva care nu-si manifesta existenta?

Nu sunt religios din fire. Am in ce sa cred. Insa nu reusesc sa inteleg de ce sunt atat de multe intrebari despre religie, cand totul ar trebui sa fie clar.

Anonim spunea...

Sergiu.
Eu cred ca trebuie de efectuat un studiu mai aprofundat al celor mai mari si vechi religii, de gasit punctele comune si divergentele, care si de ce au aparut in procesul evolutiei omenirii, ce factori sociali, politici,economici,militari etc. au creat aceste unghiuri de vedere a creatiei omului sl universului. In acest fel cred ca vom intelege mai bine vesnica problema a existentei.
Parerea mea este ca exista o forta suprema, religiile in acest sens sint niste traditii culturale, niste cai de comunicare cu forta divina.