miercuri, 25 iulie 2007

Mari Romani . Episodul 3

M-am gandit mult pe cine sa aleg saptamana asta,si pana la urma m-am decis...



Nu cred ca mai este nevoie sa spun cine este,nu? O mica biografie...
Nadia Comaneci s-a nascut la 12 nov 1961 in orasul Onesti.Este considerata cea mai mare gimnasta din toate timpurile,si unul dintre cei mai mari sportivi ai secolului 20.

A concurat pentru prima la nivel naţional în România în 1970, ca membră a echipei oraşului său. Curând, a început antrenamentele cu Bela Karolyi şi sotia sa Martha, care au emigrat mai tărziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În acelaşi an, agenţia de ştiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului în România".

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnasta care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă (de şase ori), dar a şi câştigat trei medalii de aur (individual compus, la bârnă şi la paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). Acasă, succesul său a făcut să fie numită "Erou al Muncii Socialiste", cea mai tânără româncă care a primit această distincţie.

Comăneci şi-a apărat titlul european în 1977, dar echipar României a ieşit din competiţie în finale pentru a protesta contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comăneci cu greutate peste medie şi ieşită din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câştigat titlul la bârnă.

În 1979, Comăneci, din nou la greutate normală, a câştigat cel de-al treilea titlu suprem (devenind primul gimnast, bărbat sau femeie, care a făcut aceasta). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câştigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infectări a sângelui în urma unei tăieturi la încheietura mâinii după o tăietură cauzată de o cataramă din metal. În ciuda ordinelor doctorilor, ea a părăsit spitalul şi a concurat la bârnă unde a obţinut nota 9.95. Performanţa sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

A participat şi la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua după Yelena Davydova la individual compus, când a fost nevoită să aştepte pentru notă până ce Davydova să-şi încheiat exerciţiul. Nadia şi-a păstrat titlul la bârnă, dar a câştigat şi o nouă medalie de aur, la sol, şi una de argint împreună cu echipa.(sursa:wikipedia).

Intotdeauna s-a mandrit cu faptul ca e romanca, a dus o multime de campanii in tara si in strainatate,in general pentru binefacerea copiilor din Romania.Cu toate acestea,ea a ales sa traiasca peste Ocean,un lucru pe care il respect si il admir.Desi nu am avut ocazia sa o vad evoluand ca gimnasta,am avut si inca am privilegiul sa o vad evoluand ca om si ca mare roman.Ii multumesc si ei ca exista

Niciun comentariu: