vineri, 2 septembrie 2011

Politically Correct Bullshit

Cu toţii ştim că politica este plină de rahaturi, iar din punctul meu de vedere un aspect care este "full of it" este cel legat de aşa-zisul political corectness. Este un termen care se învârte mai ales la americani şi care tratează nişte aspecte delicate (spun ei) legate de rasă, sex, religie sau origine.

Noţiunea funţionează în felul următor. Este politically corect să spui afro-american în loc de negru, nativ-american în loc de indian, caucazian în loc de alb. În limba engleză eticheta merge până la a înlocui în vorbirea curentă o grămadă de expresii. Nu e frumos să spui "retarded" (de parcă i-ar păsa bietului om cum îi spui) ci "mentally challenged". Când te referi la sex (dacă-i bărbat sau femeie) vorbitorii de engleză nu mai folosesc "sex" că cică iar nu-i bine, ci folosesc termenul "gender". La meserii care au "men" la sfârşit se folosesc alternative ca să nu se simtă (vezi doamne) femeile lezate. Aşa ca nu mai spunem "fireman" ci "firefighter" că doar există şi femei-pompier, nu?

Eu aş vrea să schimbe şi X-Men în altceva pentru că doar echipa de mutanţi are şi femei în componenţă, nu? Deci eu cer onoare pentru Jean Grey, Storm, Rogue, Shadowcat şi cine o mai fi. Misogini ăştia de la Marvel, nu glumă.
Serios acum, doamnelor / domnişoarelor, vă simţiţi discriminate de genul ăsta de lucruri?

Blind/deaf iarăşi cică nu-i politically correct. Ci visually challenged/hearing impaired. Bun, ideea în sine n-are de ce să mă deranjeze, deşi nu văd de ce trebuie în secolul 21 să ne ferim de cuvinte ca de dracu'. Cuvintele te pot răni doar dacă le laşi să o facă. Alminteri sunt doar vorbe în vânt.

Având în vedere că sclavia s-a abolit de ceva ani, oamenii au (relativ) drepturi egale pe lume indiferent de culoare chiar nu înţeleg de ce e atât de urât la termenul "negru". În curând nu vor mai exista oameni care să fi prins adevărata perioadă de discriminare şi atunci termenul chiar nu ar trebui să mai aibă vreun efect.
Dar în principiu este ok, se creează o exprimare mai curată şi elevată. Înţeleg

Doar că uneori se exagerează cu mascarea lucrurilor ăstora.
Mai nou, o ediţie din 2011 a romanului Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain a suferit schimbări majore, cuvântul "nigger" fiind înlocuit integral de "slave". Şi a ieşit o chestie foarte stupidă pentru că în anumite contexte un "free nigger" (negru liber) devine un "free slave" (sclav liber) şi iese o mare brambureală care fură din calitatea artistică a textului şi din veridicitatea transpusă din acele vremuri.

Cred că dacă interzici cuvintele astea şi le supui uitării jigneşti cumva pe cei care într-adevăr au fost victime ale rasismului. Iar spre exemplu mie gestul suprem la afro-americani a fost să adopte "nigger" între ei ca o formă de argou. Aşa că dacă ei îl folosesc, cui îi pasă ce zic albii, chinezii sau ţiganii...pardon, rromii.

Bun, ideea articolului a pornit de la faptul că am văzut filmul Thor săptămâna trecută. Aţi auzit de Thor, nu? Zeul nordic al fulgerului, fiul lui Odin. Blond, cu ochi albaştrii, se bate cu giganţii zăpezilor, are un ciocan, tot tacâmul. M-a frapat să văd că Asgaard-ul (corespondentul Olimpului) avea un paznic, Heimdall, care era negru. Foarte negru, ţinând cont că era jucat de Idris Elba. Un alt personaj - Hogun, prieten al lui Thor era jucat de un asiatic. În Asgaard! În mitologia nordică!

În pelicula Red Riding Hood tot de anul ăsta, cu Gary Oldman, au apărut iarăşi 2 personaje de culoare şi un asiatic, într-un film în care acţiunea se defăşoară într-un sătuc medieval englezesc.
Ideea celor de la Hollywood în ceea ce priveşte political corectness-ul devine de-a dreptul ridicolă şi din punctul meu de vedere scade din calitatea filmelor. Nu este plauzibil ca un tip de culoare să joace pe paznicul Asgaardului aşa cum n-aveau ce căuta chinezi şi negrii în Anglia medievală.

Cine i-ar acuza pe producători de rasism dacă nu bagă decât albi în film atâta timp cât se încadrează corect în epoca pe care o înfăţişează? Serios, cine? Cine ar fi atât de idiot? E un film, nu un testament de putere al vreunei rase superioare.

Rasismul este o ruşine şi o greşeală condamnabilă pentru omenire, doar că vrăjelile astea care se desfăşoară acum de frica termenului în sine mi se par extrem de penibile. Hai să nu mai fim politically corect. Hai să fim doar oameni.

If you're thinkin' about being my brother / It doesn't matter if you're black or white. (MJ)

2 comentarii:

iuliana spunea...

in sfarsit! credeam ca mi se pare mie doar. Asa m-am saturat sa aud oamenii cum tipa: baaa, nu fi rasista!
intr-o seara ma gandeam cu un amic daca e rasism sa urasti extraterestrii. am ajuns la concluzia "nu".
ce se intampla la Hollywood e cam logic, tinand cont de faptul ca ei prin democratie inteleg ca trebuie sa existe doar doua partide politice. sunt cam incuiati. sunt americani. iarta-i!

Stephen G. spunea...

Sincer, simplitatea lor politică îmi place. Este mai corectă decât brambureala din România unde toţi îşi schimbă partidul ca pe şosete şi habar n-au de doctrină, noţiunile de liberal, socialist, conservator sunt folosite doar ca să arate bine la emblemă.

Şi în Regatul Unit tot 2 partide au...de foarte mulţi ani deja şi le merge destul de ok pe plan politic.