duminică, 22 mai 2011

Rock! vol.2

Am vazut acum cateva saptamani documentarul "Lemmy - 49% Motherfucker, 51% Son of a Bitch". Desi n-aveti voie sa nu stiti, Lemmy Kilmister este solistul si bassistul celor de la Motorhead. Motorhead? Cea mai tare trupa de rock n'roll, dupa cum o spune insasi liderul.
Am vazut destule documentare legate de rock/metal la viata mea ca sa-mi dau seama ca "Lemmy" a fost un super-film. O mare reusita. A fost filmat de-a lungul a trei ani care l-au surprins pe Lemmy Kilmister ipostaza omului de rand ce locuieste in Los Angeles si in pozitia de rockstar si lider al trupei. Excelent material, care mi-a dat o lectie buna legata de ce inseamna rockul.

Lemmy Kilmister respira rock, traieste pentru rock si tot ce a facut, a fost (in primul rand) pentru muzica. Este unul dintre cei mai dedicati artisti pe care i-am vazut vreodata.
Mi-a placut foarte mult structura documentarului, cu foarte multe interviuri catre persoane extrem de cunoscute din industrie - Steve Vai, Ozzy Osbourne, toata Metallica, fosti membrii Guns N'Roses, (parti din) Anthrax, Megadeth, Joan Jett, Alice Cooper, Dave Grohl etc.
O elita intreaga au insotit timp de 2 ore filmul si ne-au spus cat de cool este Lemmy. Desigur ca stiam asta, mi-a fost indeajuns sa-l vad in clipuri live pe YouTube. Diferenta a facut sa vedem ca intr-adevar omul este cool, fiindca intreaga filmare a fost foarte intima, sincera si reala. Lemmy nu este un wannabe, nu face nimic de ochii lumii pentru ca nu-i pasa de restul lumii. Si asta cred ca mi-a placut cel mai mult la intregul documentar, non-conformismul lui Lemmy. Asta este adevarata atitudine rock. Cea care te face sa fii cum vrei tu, sa faci ce-ti place fara sa pleci urechea la eventualele vorbe grele legate de asta si de orice altceva.

Alt lucru laudabil la domnul Kilmister a fost indiferenta  care pentru unii a ajuns obsesie - aceea de a disputa pana-n panzele albe genre-ul unei trupe. Daca nu am citit/ascultat "n" discutii legate de cum Metallica nu mai sunt thrash-metal de 100 de ani si prin urmare (una idioata) nu mai sunt cool, jur ca m-am saturat. Lui Lemmy nu-i pasa toata poliloghia asta inutila legata de stilul trupelor. We are Motorhead and We play rock n'roll spune el la fiecare concert. Ce conteaza ca daca stam si analizam trupa asta are de toate de la blues, la speed metal, hard-rock, heavy s.a.m.d.? Omul nu-si ocupa mintea cu categorii si alte aberatii de genul asta. El face muzica. Fuck yeah, now that's a healthy attitude.

Ultima chestie care mi s-a parut foarte interesanta a fost legata de problema alcoolului si a drogurilor. Spre deosebire de alte "rock staruri" care au impresia ca sunt mai deosebiti, mai cool si mai adevarati - laudandu-se cu cat rezista ei la nu-stiu-cate doze (da, ma uit la tine Keith Richards), Lemmy o spune simplu si in fata ca facut-o pentru ca asa simtea si ca nu incurajeaza pe nimeni la astfel de vicii, dar ca el a facut-o pentru ca asta il satisfacea pe el. Si astfel a rupt si mitul idiot care a devenit deja cliseu - cel cu starurile rock si drogurile, mai ales temuta si stupida expresie - sex, drugs and rock n'roll. Ok, s-ar putea ca Lemmy sa n-aibe chiar nimic de spus la sex & rock n'roll. :)
S-au mai spus multe lucruri interesante in film, altele legate chiar si de look, care in esenta nu conteaza, conteaza atitudinea, mentalitatea. Parul lung, lanturile si pielea nu trebuie sa fie o necesitate ci cel mult o consecinta. Si in cele din urma cand vine vorba de haine, indiferent ca vorbim de rock sau orice alt trend, parerea mea este ca important este confortul - sa te simti bine in ceea ce esti imbracat, sa te simti pregatit de orice, sa fii satisfacut cu ce ai.

Recomand cu caldura pelicula, de la cei mai mici fani rock pana la cei mai mari si nu numai. Este un exemplu de idol adevarat, de reprezentant veritabil al genului pe care unii dintre noi il ascultam cu atata drag, dedicatie, sentiment si pasiune si merita putina atentie si admiratie.

-Who would win in a battle between Lemmy and God?
-Lemmy?!
-Wrong answer, Lemmy is God!

3 comentarii:

Anca G. spunea...

Lemmy..eh,Lemmy ar trebui trecut în dicționar în definiția rockului (dacă există așa ceva).

iuliana spunea...

bun. de descarcat! multumesc:D

Stephen G. spunea...

Placerea mea :)