marți, 24 mai 2011

Cum sa te sabotezi singur...

Cred ca este corect daca am spune ca traim in secolul vitezei, ca mai ales in fata PC-ului vrem foarta multa eficienta, rapiditate, simplitate. Ca internetul in Romania este inca foarte inapoiat nu reprezinta niciun secret. Majoritatea site-urilor de stiri din Romania si nu numai sunt facute fie prost, fie foarte prost. Pana si un gigant cum e ProTv-ul are un site haotic de unde aproape niciodata nu gasesti nimic din ce-ti trebuie.

Site-urile romanesti de "sport" sunt pana la urma o utopie, sunt un fel de cancan dar cu fotbalisti sau grasani care au anumite legaturi cu fotbalul. Ok, as putea sa spun ca pana la urma nu ma intereseaza, nu ma uit. De-aia exista site-uri scrise cu stiri, de-aia exista Eurosport. Ca sa te poti documenta in legatura cu ce vrei sa afli, mai ales cum eu nu stau la televizor (tv tuner in cazul meu).
Ma mai intereseaza si Mircea Badea, pe care nu-l mai urmaresc de mult cu constanta, asa cum o faceam in urma cu un an, doi, pentru ca nu mai am timp. Insa s-a intamplat un lucru bun in momentul in care In Gura Presei a primit un site unde sunt inregistrare integral emisiunile dar si momente taiate si puse separat in functie de subiect. Adaugati la asta si blogul personal al mai-sus-numitului si am putea spune ca suntem ok.
Dar nu suntem.

Sunt sufocat de reclame, ads-uri, flash-uri  cand intru pe blogul lui. De regula pagina are nevoie de 10-20 de secunde sa se incarce complet. Pare putin, dar nu e. Este mult. Adeseori imi pierd rabdarea sa tot astept sa dispara pop-up ala imens care ocupa toata imaginea (a fost cu pixurile Bic, acum este cu ceasul lui personalizat). Inteleg dorinta de a face un ban de pe urma internetului, este perfect justificata. Inteleg prezenta publicitatii pe internet, este ceva care trebuie sa existe, pentru ca internetul evident a devenit o industrie de unde se scot foarte multi bani. Dar este o linie fina intre a profita de publicitatea pe care o poti pune (cat mai subtil) pe o pagina de net si intre a te sabota singur, sa faci sa ti se incarce pagina greu si intr-un final sa pierzi potentiali vizitatori. Chestia asta se intampla si la unele bloguri (de regula cele pe care nu le frecventez) care imi pierd interesul din momentul in care vad cat ii ia sa se acceseze.

Un blog nu trebuie sa fie incarcat cu chestii inutile si sa straluceasca precum o reclama de pe 5th Avenue. Ma uit de fiecare data incantat la blogul lui Zoso care intotdeauna are niste timpi excelenti de incarcare si mai tine pe margine si niste reclame (pe care oricum le-am facut sa dispara cu Ad-Block Plus).

Mai stresant este ce se intampla pe site-ul In Gura Presei, unde daca vrei sa vezi un clip anume, trebuie sa suporti o reclama (uneori doua, intrerupand clipul pe la jumatate) de la Antena1 si emisiunile/filmele lor cretine. Si reclama are uneori in jur de un minut, si este de-a dreptul aberant in care uneori ceea ce vrei sa vezi nu dureaza mai mult de 1 minut, sau sa zicem maxim 3. La un calcul simplu, trebuie sa stau doua minute degeaba ca sa vad un clip de 5. Asta inseamna 7 minute in care pana la urma as fi dispus sa fac cu totul si cu totul altceva. Ad-Block-ul nu functioneaza pentru ca publicitatea aia este incorporata in sursa clipului.

Inteleg ca foamea de bani este mare si ca Antena vrea sa-si faca reclama pe unde prinde, mai ales prin cel care le-a adus foarte multi rating de-a lungul timpului, dar deja devin ei enervanti si-l saboteaza si pe Badea.

Ma uimeste lipsa de eficienta pe care o arata unii care au potentialul de se face castigati dar o dau in bara complicand prea mult lucrurile.

2 comentarii:

Anca G. spunea...

Obișnuiam să urmăresc Cinemagia - pentru știri, programul filmelor la TV, alea-alea. De când au băgat reclamele, am renunțat. Sper să nu se întâmple la fel și cu Metalhead, că a cam început și pe-acolo mania „advertisingului”

Stephen G. spunea...

Exact cum am spus, site-urile din Romania nu au masura la ce inseamna reclame, fix ca la tv.