sâmbătă, 16 aprilie 2011

Invazie

Ati observat ca atunci cand o chestie este reusita sau cel putin place unui grup foarte mare de oameni, apare frenezia si de la frenezie se ajunge la obsesie?
Hai sa luam un exemplu mai vechi. Cand a aparut prima data porcaria aia de Twilight in Romania, toata lumea o citea. Ok, toate bune si frumoase pana cand piata a inceput sa fie invadata de alte sute de carti cu vampiri, unele chiar mai proaste (daca era posibil) decat cel cu vampireii emo. Ba au bagat si varcolaci, spiridusi, unicorni, fantome, demoni si zane maseluta. Efectiv nu aveai loc de ele.

Acum din cauza ca a aparut filmul, toata lumea a descoperit trilogia Millenium. Wow, ce bine scria Stieg Larsson asta. Wow, ce personaj tare este Lisbeth Salander. Wow, abia astept varianta americana. Ok, pana la un anumit punct este corect. Trilogia mi se pare o capodopera a literaturii contemporane, Lisbeth Salander este memorabila dar eu n-a trebuit sa aflu ca exista un film ca sa citesc cartea asta, pe care eu am luat-o in mana in 2008 parca...
Las la o parte toti fanii aparuti peste noapte, nu e nimic neinregula cu ei, problema vine cu invazia de carti politiste scandinave. Oh, Stieg Larsson scria bine? Poate mai sunt si altii din zona aia. Ca na, aia-s niste oameni civilizati, instariti si cu mult timp liber. Ok, si mai descoperim (sa zicem) inca vreo 2-3 autori decenti. Dar de-aici si pana a elibera pe piata colectii intregi de autori nordici (suedezi, norvegieni, finlandezi...cred ca si danezi) obscuri, cu subiecte rasuflate e cale lunga - batuta scurt in Romania.

Pentru ca GSP le da mai ieftin, saptamanal, de fiecare data cand mai ajung acasa la Constanta, descopar inca vreo 2-3 volume bizare din colectia politista a lu' peste prajit. Mama persista, le ia desi stie prea bine ca s-ar putea sa fie niste carti proaste. De ce le ia. Pentru ca este ieftin. Ah, ok. Ma gandesc ca daca economisea banii pe vreo 5 carti dinastea rasuflate, s-ar putea sa fi avut bani sa luam o carte buna. O afacere care nu i-a dat prin cap.
Am biblioteca plina de carti negre care seamana la coperta cu Millenium dar care sunt scrise de niste unii de care poate n-au auzit nici la ei in tara, dar noi digeram tot ce ni se da. Ca doar e ieftin la GSP. Ah, tabloid nenorocit. Un englez avea o vorba legat de relatia americano-britanica. Zicea ca "Whatever America sneezes, we - the Britsh - we inhale". Asa si Romania cu noua frenezie - cartile politiste nordice.
Cititi Millenium. Fuck the rest!

Mai exista oameni care nu asteapta varianta Hollywood de la "Barbati care urasc femeile"? I mean...Daniel Craig? Oh my fucking God! Astept un fiasco total. Serios. Abia astept!

2 comentarii:

iuliana spunea...

i-auzi! ce bine-mi pare ca nu-s consumatoare. uite ce e, tot timpu' se spune ca noi consumam ce ni se da, dar, in cazul meu, de exemplu, nu e deloc asa. daca vad ceva la tv, ce nu ma intereseaza, cum ar fi scandalurile astea, cele mai in vog, schimb canalu' pana gasesc ceva ca lumea, daca nu, sting televizoru'. consumatorii, ar trebui sa stie sa filtreze informatiile pe care le primeste si sa le selecteze pe cele cu adevarat interesante pentru ei. nu consuma toti ceea ce li se da... cred. doar ca cei ce digera tot fara sa intrebe la ce i-ar ajuta, sunt mult mai multi decat ceilalti care-si mai si pun intrebari, din cand in cand!

Bloody Soul spunea...

macar daca o alegeau pe Ellen Page pt rolul lui Lisbeth... :-<.