luni, 23 februarie 2009

MTV shit

Am vazut ca mai multe trupe (rock, ce-i drept) folosesc mai nou expresia asta...our single that's on the MTV shit for some time. Foarte probabil ca postul in sine o merita. Doar ca de la o vreme vad din intamplare(pe drumurile mele care duc la VH1 si Cartoon) o...emisiune/compilatie numita "Don't kill the music", lucru care ma amuza teribil pentru ca de multe ori MTV-ul a ucis muzica si trebuie sa fi un pic naiv sa crezi altfel.

In industria muzicala Mtv-ul a fost intotdeauna cea mai parsiva si superficiala cale de a promova ceva. Postul totdeauna s-a dat apropiat de adolescenti, tineri - difuzand muzica hot! si la moda. Ce a facut postul asta intotdeauna a fost sa supraaprecieze genurile noi si trendy pentru ca in maxim 2 ani sa nu mai dea doi bani pe artistii sau piesele respective si sa treaca la altceva, la alt gen. Sigur, poate unii artisti chiar erau de doi lei si nu mai meritau promovati dar schimbarile astea care se fac asa pe neasteptate pe mine ma enerveaza. In momentul in care pustanii nu te mai considera cool...atunci mars, n-ai ce cauta pe post. Simplu, nu?

Si desigur ca exista asa numitii "sclavi Mtv" care toata cariera lor (mai scurta sau mai lunga) au scos o marfa nu neaparat calitativa, care sa tina peste ani in amintirile fanilor ci melodii care sa prinda repede la public dar care sa fie uitate la fel de repede precum au aparut. Exemplele perfecte? Babaciunea erotica Madonna sau pitipoanca Britney Spears. Toata viata lor or sa fie date la Mtv, si toata lumea o sa le arate un respect si o apreciere mai mult sau mai putin meritata. Cantece precum "Die Another Day" sau "Toxic" (cate o piesa de la fiecare) erau foarte la moda la vremea lor...era chiar o nebunie pe plan mondial cu ele. Acum cine mai da doi bani pe ele? Huh? Cine? Nimeni? Asa credeam si eu.

Pana la urma ce e Mtv-ul? O stim cu totii, doar ca poate nu am spus-o cu voce tare. E un post foarte, foarte cocalaresc. Uitati-va pe langa muzica ieftina pe care o difuzeaza si la emisiuni...emisiuni care cica ar trebui sa aibe iz muzical (despre asta e vorba pe postul asta, nu?). Avem emisiuni in care 20 de idioti (barbati si femei) se bat pentru "inima" unei tipe scunde si urate. Avem emisiuni de dating/intalniri fantoma unde putem vedea exemple de superficialism in stare pura din partea unor tineri sau emisiuni cu majorate a unor copii de bani gata care nu sunt altceva decat niste manelisti americani si sa nu uitam de reality-show-ul lui Hulk Hogan...

Mi se pare trist ca totusi in ciuda tuturor porcariilor pe care le da, Mtv-ul nu moare. Pentru ca porcariile sa vand. Asta e si mai trist. Pentru ca din cauza unei industrii cum este Mtv-ul, sunt multi artisti care chiar poseda un talent, dar care nu se pot afirma intr-un plan cat mai larg din simplul motiv ca ei aleg sa faca o muzica pe care sa nu dea din fese toate pustoaicele doritoare de mers in cluburi. Astfel de artisti gasiti de exemplu la emisiune Muzica si Muzichie de pe TVR (asta daca reusiti sa treceti pe langa ce ineptii mai debiteaza uneori prezentatoarea).

Nu era mai bine in trecut, doua secole cand scriau muzica Beethoven si Mozart si erau apreciati de cine trebuie, nu de toata prostimea?
Don't kill the music...cata ipocrizie! Poate n-ar trebui ei sa ucida muzica. Fir'ar sa fie, atunci cand difuzezi November Rain, pai da-o toata, nu-mi taia de la al doilea solo ca sa mi-o bagi pe gat pe Madonna.

Un comentariu:

Anca G. spunea...

mi-am scos mtv-ul din grila de programe..nu de alta dar ma scotea din sarite la maxim..din partea mea, sanatate si virtute, sa faca bors cu Don`t kill the music, eu tot la VH1 ma uit:))