vineri, 19 septembrie 2008

Scoala si nu numai...

Da, inca traiesc. Desi e greu. E greu sa fii in viata dupa una dintre cele mai de cacat (scuzati expresia dar e cea mai graitoare) saptamani avute vreodata. Zi dupa zi, minut dupa minut descopar ca Romania este oribila. Romania este odioasa. Incepe sa-mi fie sila de Romania. Si nu sunt singurul. Citesc din cand in cand cum e in alte tari din punctul de vedere al altor romani. Deja pot fi considerate clisee, dupa principiul : noi suntem varza, ei sunt buni. Pare stupid dar este adevarat. Traim intr-o mizerie perpetua unde nimic nu se schimba ba totul se inrautateste vazand cu ochii.

Frustrarea care o am azi pe creier priveste scoala si nu numai (da, scrie si-n titlu). De fapt priveste scoala si tot ce se coreleaza cu ea...drumul intr-acolo, timpul petrecut acolo, drumul inapoi. Sa zicem ca mergand la 7 dimineata nu ai cine stie probleme pe drum. Odata ajuns la scoala insa am parte de tot felul de idiotenii. Cea mai mare dintre ele este reprezentata de "uniforma scolara". Li s-a nazarit (inspectoratului, ministerului, directoratului) ca avem nevoie de uniforme. Ba inca au pretentia de a purta aceste presupuse uniforme inca din prima saptamana. Nu e destul ca ideea uniformelor este cea mai stupida din cate am auzit, mai trebuie sa auzim si cicalelile directoarelor privind imbracamintea noastra "neadecvata". Este un fel de reintoarcere la comunism. Altfel nu o pot numi. Probabil vor sa ne dezvaluie noua, astia mai tineri cum era inainte de '89 asa ca ne baga uniformele sa arate toti elevii la fel. N-o sa inteleg niciodata de ce e necesar sa fim imbracati ca niste papitoi in cadrul scolii, in niste tipuri de haine care poate (si mai mult ca sigur) nu toata lumea se simte confortabil. Ah, dar trebuie sa ne dam silinta la scoala, sa invatam la toate materiile, sa nu chiulim si eventual sa stam in cap ca sa fie fericiti altii si nu noi... Inca ma intreb pentru cine mergem noi la scoala. Pentru propria persoana sau pentru profesori? Sa zicem ca intr-un final te impaci cu aceasta odioasa idee. Vom purta camasi albe, cravate cu fata lui Calinescu pe ele si blugi fara scrijelituri, cusaturi etc. aidoma unor oameni de 40 de ani. Dar de ce trebuie sa faci observatie unor elevi la 2 zile dupa 15 septembrie ca nu e imbracat cum ar trebui, atata timp cat el/ea e mai mult decat decenta? Cam care ar fi ideea?

Din nu-stiu-ce hotarare a Ministerului Sanatatii nu se mai comercializeaza chipsuri, biscuiti, sticksuri, sucuri acidulate, sandwichuri la chioscurile din scoli. Deci nu se mai da mancare la chiosc! Pentru ca pufuletii, covrigeii, apa plata nu e mancare, decat daca esti vreun calugar pustnic care vrea sa tina post tot restul vietii lui . Tot nu inteleg de ce-l doare pe minister de ce se manaca in scoli. Oare n-aveau treaba sa mai fure putin cand au dat legea asta? Oare n-ar fi fost mai bine sa mai renoveze niste spitale, sa mai faca rost de medicamente?pentru ca in 90% din tara situatia e mizera. Legea este foarte idioata pentru ca tot liceul merge 50 de metri mai departe de scoala unde sunt vreo 2-3 alimentari si un supermarket de unde-ti poti luat tot ce-ti pofteste inimioara. Numai ca aici preturile sunt ceva mai mari...

Revenind la scoala...nu ai voie sa intarzii la ore! Daca intarzii mai ai putin si esti decapitat. Cand se suna de intrare usile liceului se baricadeaza, probabil ca sunt si batute in cuie. Daca ai intarziat 10 minute din diferite motive...ei bine, asta e...ai absenta, tavaleste-te pe jos de frustrare! Daca totusi reusesti sa intrii in liceu exista buna-posibilitate sa dai peste una dintre directoare care patruleaza fantomatic pe holuri si atunci cand te zaresc...s-a terminat cu tine. Nu ai voie sa dai niciun motiv...vin de la Cogealac, a facut pana traseul, m-am simtit rau, mi-a ars casa...ceva - NU! Iesi afara! Nu ne pasa ca n-ai unde sa te duci. Stai afara! Nu conteaza ca afara e foarte frig. Indura! Ce vina avem noi ca ti-a luat foc casa? Pierde inutil o ora...doar pentru ca ai intarziat 10 minute.

Din clasa a 11-a nu mai primim manuale gratuit. Trebuie sa ni le cumparam pe toate! O alta lege inteligenta marca Ministerul Invatamantului (unde ministru e baiatul care nu stie cate stele sunt pe steagul UE). Inca n-am indraznit sa rostesc cu voce tare cam cati bani trebuiesc cheltuiti pe manualele astea dar probabil ca vreo cateva luni dupa aceea voi manca doar pufuleti, covrigei si apa plata. Ok, poate exagerez dar nu cu mult!

Si cand crezi ca ai indurat toate astea...mergi incet spre casa unde ai de urcat o strada destul de lunga. Strada care de vreo 3 luni de zile este in reparatii. Daca pe o parte exista pietris, noroi si alte asemenea, pe partea celalata nu poti merge pentru ca sunt parcate masinile. Trotuarele oricum arata odios. Nici nu vreau sa ma gandesc cum vor arata dupa ce se termina reparatiile astea...daca nu cumva s-au si terminat si astia au lasat asa. Si nu ai pe unde merge. Deci esti claxonat din 2 in 2 minute (uneori si secunde) de masini carora le stai in cale. Evident...

E frumos ca a inceput scoala dar mai bine nu incepea. Sincer...e mult mai frumos sa stai in casa, sa asculti muzica, sa vezi filme, sa mai citesti cate ceva si sa canti la chitara. Apoi mai iesi pe-afara, te intalnesti cu diversi si-ti inchei ziua linistit uitandu-te la Mircea Badea. Ei bine, viata nu merge asa. Poate dupa ce murim vom putea petrece timpul (care se zvoneste ca ar dura o eternitate) in acest mod dar pana una alta... ajungem cat mai devreme la scoala, eventual sa prevedem diferitele intarzieri ce pot aparea. Poate sa avem un sac de dormit pe care sa-l tinem in fata scolii. Sa invatam fericiti si relaxati cu cravata spanzurata de gat si sa mancam ca la manastire.

Don't worry, be happy!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Hmm, si eu ziceam ca am depresii de toamna. M-ai intrecut de data asta.

Stephen G. spunea...

Nu am depresie, am o frustrare. Nu are rost sa bag capul in nisip si sa-mi plang de mila. Dimineata asta cand m-am trezit soarele stralucea si totul e mult mai frumos. Ah, dar stai e sambata!

Anca G. spunea...

Teoretic, port uniformă de 2 ani..practic, stă în şifonier, agăţată pe un umeraş...în schimb ne spânzurăm cu cravatele...care merg "de minune" peste tricouri...
Stai...chiar aveţi voie în blugi??? :-O

Anonim spunea...

Priveste si partea buna (da,parca exista si asa ceva) daca toti vor purta uniforma,nimeni nu va mai arata ca un cocalar.:)

Dreamer spunea...

România e o ţară de căcat, în care întotdeauna va trebui să faci ce spun nişte dobitoci. E o chestie de care mi-a luat şi mie prea mult timp să-mi dau seamă.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Stephen G. spunea...

@sunet, da avem voie in blugi, dar fara niciun fel de zgarieturi, insemne s.a.m.d pe ei. Si obligatoriu sa fie albastru inchis.

Anca G. spunea...

ha! păi zi mersi, se poate şi mai rău...