marți, 9 septembrie 2008

US Open 2008

Ce e naspa la US Open - meciurile tin pana la ore destul de imposibile pentru Romania. Ei saracii peste ocean joaca la ore mai mult decat normale, dar ce sa-i faci fusului orar?
Asa...duminica a avut loc finala la fete dar nu am reusit sa o vad pentru ca 1. Imi era foarte somn, si mai eram si suparat dupa ce Nadal pierduse in semifinale ; 2. Juca Serena Williams cu Jelena Jankovic - nu stiu cum sa explic dar pur si simplu am stiut ca americanca va castiga.

Pacat...nu sunt deloc un fan al surorilor Williams si chiar o simpatizez pe Jankovic...dar n-a fost sa fie. Serena a castigat in 2 seturi : 6-4 ; 7-5. Usor am putea spune. Din rezumatele pe care le-am vazut, americanca a luat usor primul set iar in setul 2 - Jankovic a avut vreo 2 sanse de set dar le-a irosit. Si cum Serena nu iarta...ati inteles!

Pentru ca sambata seara a inceput ploaia, semifinala dintre Rafael Nadal si Andy Murray a fost intrerupta la 2-0 la seturi pentru scotian. Inaintea acestui duel, un Roger Federer renascut l-a invins pe Novak Djokovic in 4 seturi. Elvetianul astepta in finala, pregatit pentru inca o batalie epica cu numarul 1 mondial.
A avut grija Murray sa ne scuteasca de o asemenea placere. Dupa ce s-a reluat meciul a doua zi, de la 2-0, Nadal a intrat tare in meci si a castigat setul 3 si a facut un break in startul setului 4. Problema a fost ca nu i-a mers deloc serviciul. Scotianul a trimis niste retururi foarte bune si de fiecare efort al spaniolului se alegea praful. In cele din urma Nadal a pierdut si Murray a ajuns in prima sa finala de grand-slam. Lumea incepea sa viseze minunatii. Oare va castiga Murray US Open-ul? Oh, da! Cum sa nu.



Nici nu stiu ce s-ar putea povesti despre finala care sa capteze interesul. Ah, da! Federer e un geniu. A revenit cel putin partial la acea forma care a facut istorie in tenis. Veniri spectaculoase la fileu, lovituri ce te lasa masca, scurte perfect executate, servicii excelente - cel mai complet jucator in forma maxima.
Murray habar n-avut ce l-a lovit. Acum nu ca vreau sa fiu rau cu el, dar daca Nadal ar fi ajuns in finala n-ar fi jucat niciodata atat de slab. Sigur, scotianul si-a meritat locul in finala. Fara indoiala, a fost mai bun ca Nadal dar dupa umila mea parere nimic din calitatile ce le poseda nu-l recomanda ca pe un viitor mare campion. El s-a zbatut dar atunci cand se afla pe teren nu face nimic ca sa iasa in evidenta. De multe ori ai impresia ca adversarul sau trimite mingi intr-un zid.
Are un serviciu bunicel desi nu inteleg de unde are atata forta la 1.90 si (!) 80 de kg. Nu are executii deosebite...in concluzie nu e un jucator foarte spectaculos si nu are acea charisma care sa te faca sa te uiti la meciurile lui, decat daca adversarul sau este fie Nadal, Federer sau Djokovic.



Federer a fost pe val. A facut de toate pe teren. Cand Murray returna o minge foarte spectaculoasa, elvetianul revenea si castiga punctul atunci cand te asteptai mai putin. Din pacate, meciul n-are cine-stie-ce istoric. Federer a servit foarte sigur pe sine si a facut break-uri atunci cand l-a simtit pe scotian mai vulnerabil. Desi la un moment dat parea ca da inapoi, elvetianul s-a tinut bine pe pozitie si a castigat in 3 seturi un meci ce nu a depasit 2 ore.



A fost un grand-slam destul de obisnuit. Fara nicio surpriza majora pana in semi-finale si cu un castigator mai mult decat merituos. Pacat ca Sharapova nu a evoluat deloc si ca Ivanovic a fost eliminata atat de timpuriu. Unde-s vremurile Australian Open-ului cand cele 2 jucau finala?

Niciun comentariu: