joi, 11 septembrie 2008

Discriminare sau Traim intr-o lume nebuna...vol.8

A devenit o moda. La discriminare ma refer. E la moda sa o invoci pe oriunde mergi. Cum te plangi de ceva fata de altii, se gaseste mereu cineva care sa-ti fluture pe sub nas fie "discriminare" fie "rasism".

Noua problema a Romaniei par sa fie tiganii. Bineinteles ca nu e o problema reala ci doar un nou motiv de discutii interminabile care nu duc nicaieri. Toata lumea dezbate si-si da cu parerea despre ei si despre cat de daunatori sunt ei pentru noi si pentru renumele(!)(naiba stie care-i ala) tarii. Exista si cealalta extrema care-i protejeaza. Ca sunt si ei oameni si ca au traditia si personalitatea lor, diferita de a noastra. Corect, fiecare om are dreptul sa fie diferit si sa se manifeste liber - in limita in care nu-i deranjeaza pe ceilalti din jurul lor.

Dar cum sa nu fiu eu "discriminator" si "rasist" cand incerc sa ajung din locul x in locul y si pe drum ma intersectez cu zeci de rromi(cica e mai comod de folosit) pe ditamai bulevardul Tomis (cel mai mare din Constanta) si tot incearca sa iasa in evidenta, deranjandu-i pe ceilalti. De ce tot insista sa-mi vanda o camera video Sony cand am zis de prima data ca nu ma intereseaza? Altii stau in drum pe trotuarele de doi metri latime si vor si ei "1000 de lei" sa-si ia o paine, cica. Altii intind tarabe cu cd-uri si pun manele la maxim. Pun pariu ca au si licenta pentru a vinde pe strada. Si poate ai trece si peste asta dar iti este imposibil sa mai gandesti cand intri in piata si se gaseste cate una imbracata in verde cu auriu (e din Brazilia, ce stiti voi...) care striga in disperare ca vinde ciorapi ieftini. Daca nu da peste tine, plimbandu-se printre zecile de oameni care fac piata...presupun ca esti norocos.

Daca ai tupeul sa le spui ceva se gaseste o batranica inteleapta sa-ti faca observatie, ca de...sunt si ei oameni si trebuie sa traiasca si ei.

Bun. Si le-am negat eu dreptul la viata? Le-am zis eu sa nu munceasca ca si orice alt om? Dar cine pe cine neindreptateste cand ei stau in mijlocul drumul la cersit, iti tulbura creierii cu manele in mijlocul pietii si se tin ca scaiul dupa tine sa-ti vanda "Gabana en Dolce ca e ieftine si frumoase" ? Chiar credeti ca m-ar deranja pe mine sau pe orice alt om sanatos la cap (nu ca eu as fi) un om de etnie rroma care sa se imbrace normal, sa aibe un serviciu si sa-si asculte muzica preferata doar pentru el (in alte cuvinte - casti) ? Ar putea cineva sa fie atat de absurd incat sa spuna ceva impotriva unui astfel de om? Nu. Pentru ca n-ar deranja pe nimeni si nimeni nu l-ar deranja pe el/ea cu remarci.

Bine, ca exista si acel tip de oameni tampiti care dau drumul apelativului "cioara" cu multa usurinta indiferent de persoana, asta e altceva. Astia au ochelari de cal. Vad doar in fata si au impresia ca intreg universul se invarte in jurul lor.

Din partea mea un om poate sa fie la fel de negru ca si Banel sau ca si unul din Burkina Faso, asa s-a nimerit. Tigan nu inseamna neaparat sa fie tuciuriu. Eu il fac tigan si pe idiotul de vecin al meu care il apuca datul manelelor la maxim cand iti e lumea mai draga. Si e la fel de alb ca orice alb. Deja apelativul tine de comportament si nu de aspect. Si bineinteles ca pentru a-l acoperi trebuie sa dau si eu muzica cat mai tare. Doar ca la ceea ce ascult eu, nu pot fi numit tigan. Apelativele ar merge undeva pe la derbedeu si poate...nespalat - desi pe cuvant de cercetas ca fac dus/baie in fiecare seara.

Exista in tara asta o groaza de oameni preocupati cu nimic. Nimicul exista prin astfel de subiecte de genul dicriminarii, curentului emo, sfarsitului lumii si a trendului. Apropo, in timp ce unii se preocupa cu ce mai e la moda in randul hainelor si accesoriilor (ma refer la alea exorbitant de scumpe)...mor oameni in Africa. De foame, de boala. Ideea e ca mor. Ca nu au dupa ce trai. Ca asta e Africa...Asa ca informatie.

In legatura cu sfarsitul lumii...eu inca astept. Dar nu s-a intamplat nimic :(
Cred ca va urma un review al albumului Death Magnetic, pe care chiar am de gand sa-l cumpar. Deci stati pe-aproape!

Un comentariu:

Anca G. spunea...

Ai zis foarte bine...termenul "ţigan" nu se mai referă de mult timp la o etnie...
Împart sala de clasă cu două ţigănci care au intrat pe locurile speciale la liceu... Sunt totuşi foarte diferite! Una dintre ele, ţigancă unguroaică, este mereu veselă şi glumeaţă, îi place să râdă şi să fie înconjurată de prieteni. Ştie ţigăneasca şi un pic maghiara şi cântece tradiţionale. E o plăcere să fii în preajma ei. Cealaltă este retrasă şi morocânoasă şi se simte ofensată dacă te uiţi la ea sau dacă vorbeşti despre ea. Când ia o notă mică vine cu şatra (mama, bunica, matusa, vara I, vara II), începe să plândă şi să urle că pe ea toată lumea o urăşte şi o invidiază pentru că are bani şi "poate să practice fotomodelismul peste hotare" (citat din măsa..)
A fi ţigan, până la urmă, ţine de firea omului...