marți, 1 iulie 2008

Claustrofobie

Ma gandesc la Constanta ca la unul din putinele orase din tara care poseda un primar ce a combinat "furatul" cu "datul inapoi". Fara indoiala ca Mazare si-a tras foarte multe foloase din postura de conducator al Constantei, dar asta nu inseamna ca a stat cu mainile in san timp de 2 mandate. Nu. Constanta e un oras foarte dragut, pe cat de posibil curat si frumos amenajat.
Coincidenta sau nu, Constanta se afla la malul marii si are in componenta sa si statiunea Mamaia. Buun. Evident ca Mazare trebuie sa aibe grija si de statiune si a tot avut. A pus bariere, sa mai scoata si el un ban, a pus borduri galben cu alb ca sa nu ai unde sa parchezi, a amenajat plajele ca sa-ti sune in cap numai house... Ok, exagerez. Mamaia arata destul de bine pentru o statiune din Romania. Se poate si mai bine, dar se poate si mai rau.

Ce poate merge prost pentru un constantean cand merge intr-o sambata la plaja in Mamaia? In mod normal - nimic. Nu esti cazat nicaieri, deci nu poti avea tot felul de surprize neplacute. Ai apa si mancare acasa si esti destul de inteligent sa nu te bazezi prea mult pe serviciile din statiune. Cunosti orasul, locurile...Deci cat de rau poate fi?
Nu prea rau banuiesc...ajungi pe plaja, cumperi un sezlong, platesti de te ia durerea de cap, intri in apa, te balacesti, bagi o shaorma la ghiozdan. Totul e ok. Si apoi vrei sa pleci acasa. Yeey. Aici apare problema.

Statiunea Mamaia e mare. Din motive mai mult sau mai putin intemeiate, subsemnatul doreste sa mearga cat mai in inima statiunii. Nu foarte aproape fiindca locurile sunt foarte colorate si nici foarte departe pentru ca deja ti se face greata de fitzele romanesti. Deci pe undeva la mijloc, acolo unde sa te simti bine (culmea ca tot am avut un rahat de boxa ce-mi bubuia in cap. Da-o dracului de muzica house ca deja e prea mult. Nu zic sa-mi pui Pantera pe plaja dar tu dai muzica mai incet, eu pun iPodul la urechi si toata lumea e fericita. Nu. Trebuie sa dea taranul muzica tare, sa auda toata plaja ce rahat de cd are el.). Si spuneam ca plecam acasa. Luam un MaxiTaxi, dam 1 Leu, ne asezam pe scaun si asteptam. Parcurg o distanta ce in mod normal ar lua 5 minute in jumatate de ora! Ok, e aglomerat. Masinile sunt bara la bara - e sambata seara. Si totusi, chiar in halul asta? Parca-am fi in Bucuresti. Ideea e simpla. Se gasesc tot felul de destepti care vor sa intoarca. Merg pe banda care duce spre statiune, Navodari etc. si se gasesc sa intoarca fix in mijlocul unor imense coloane de masini. Mai asezam niste politisti burtosi in puncte cheie ca sa dea si ei putin din maini si parcurgem un drum de maxim 15 minute in 2 ore!
Masura e simpla...in astfel de cazuri, ii obligi pe aia care vor sa intoarca, sa o faca tocmai in capatul Mamaiei. Ei tot atata vor astepta (fie ca asteapta sau parcurg intreaga statiune) iar ingramaditii se vor misca un pic mai repede. Chiar a existat o astfel de regula in urma cu cativa ani dar vad ca a fost data uitarii. E chiar atat de greu?

Ma gandeam ca nu am de ce sa ma plang...Bob Marley rasuna usor in casti, Shogun-ul il aveam in brate, eram pe scaun in MaxiTaxi si nu era prea multa lume. Problema e ca a inceput sa ploua...si au inceput sa apara pasageri multi, tot mai multi, astfel incat ajungi sa cunosti anumiti calatori mai mult decat iti doresti. Soferul a fost tare enervant. Dude, nu mai sunt scaune libere, sunt deja vreo 5,6 persoane in picioare...La ce Dumnezeu mai iei si pe altii? Te simti singur?
Am vrut la un moment dat sa cobor din MaxiTaxi si sa o iau pe jos spre casa. Ar fi insemnat sa renunt la Shogun, dar la naiba! Macar apucam sa mai respir. S-a dovedit a fi greu sa fac slalom printre atatia oameni ingramaditi intr-o dubita Iveco si a trebuit sa raman unde eram.

Nimic nu e mai placut decat sa iesi din MaxiTaxi si sa strigi : Libertate !!!!
Ok, am exagerat la partea cu strigatul, dar principiul e acelasi :D.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe de o parte te invidiez. Pe de alta parte, nu. Acum depinde din ce punct de vedere privesc. Din ce unghi, scuze, ca la jurnalism :D

Stephen G. spunea...

Ma invidiezi pana trebuie sa ajung acasa, nu?

Anonim spunea...

Mda , ai dreptate , e chiar ilegala faza cu maxitaxi'ul in care intra mai multa lume decat capacitatea pe scaune+4-5 in picioare , si mai zici ca au fost si politisti pe drum , dar deh..ce ii intereseaza :) ?