marți, 4 martie 2008

Traim intr-o lume nebuna...vol.7 - Inteligenta si Pedagogie

Se da Romania, 2008 , tara europeana cu pretentii de emancipare,de modernizare ,cu priviri optimiste spre viitor .Cu dorinta de !...

a.k.a
O tara plina de cocalari ,bogati burtosi ,corupti ,inculti , cretini s.a.m.d

Nu suntem o cauza pierduta totusi.Cel putin nu din punctul de vedere al oamenilor .Tara pare pierduta ... nu se face nimic in ea (gen autostrazi ,semafoare sincronizate pt bucuresteni ,spatii verzi,lucruri din-astea banale) .Cand vine vorba de oameni avem destule minti sclipitoare .Cum se descopera aceste minti sclipitoare?...prin intermediul scolii desigur. In timpul liceului se dezvolta capacitatea mentala la cel mai inalt nivel si toti ar trebui sa scoata ce au mai buni din ei. Si da,Romania nu se poate plange ca nu ar avea dintr-o clasa de 28 de elevi cel putin 5-10 exceptionali la ceva anume.Ba avem .Chiar si mai mult de 5-10.

Constanta ,2008 , liceu teoretic ,clasa cotata cu cele mai bune medii din scoala...
Profesorul poarta o discutie amicala cu unul dintre elevi .E ironic,sarcastic ,cu un ton inteligent ,superior .Mai mult ,el preda materia opusa profilului clasei respective si nu face decat 2 ore pe saptamana cu acea clasa. Prea putin pentru a reusi sa-si cunoasca elevii .Dar mai pe romaneste "face pe desteptul" cu acel anume elev si-l intreaba foarte serios : "Pai da' tu ce ai de gand dupa ce termini liceul ? Doar o sa te duci la facultatea de educatie fizica,nu ?" ; Elevul raspunde : "Nu,nu intentionez sa dau la educatie fizica.Nu ma intereseaza ." Replica profesorului : "Pai da' ce altceva vrei sa faci? Ce altceva poti sa faci? " . In traducere asta inseamna : "Tu nu vezi ca esti prost ? Ce vrei sa spui? Ca ai ambitii mai mari? " .
Repet,vorbim despre un liceu teoretic ,despre clasa cea mai buna din acel liceu. Elevul are ultima medie in clasa...care este si ea foarte mare. Nu vorbim despre vreo scoala profesionala sau vreun liceu uitat de lume.Liceu teoretic...Profesorul isi indeamna practic elevul sa dea la educatie fizica(adica ii spune pe fata :esti prost! chiar daca eu habar n-am ce-ti bate capul,eu cred ca esti prost! ) .Cu toate acestea elevul,foarte lenes de felul sau ,are insa o minte sclipitoare,si cu putin efort de la propria-i persoana, ar avea niste oportunitati extraordinare .Un profesor roman,care nu-l cunoaste absolut deloc ca om,il trimite la educatie fizica.

Facem o paralela... luam SUA. Superputere mondiala . Populatie de 300 de milioane de locuitori .Poate cel mai puternic stat .Sa nu o luam pe ocolite...SUA este o tara plina de prosti .Foaaaarte multi prosti .Uneori...incredibil de uluitor de neasteptat de multi prosti .Mai multi ca la noi oricum,dar regland proportiile cred ca este ca la fel .Au si ei desteptii lor ,persoane foarte inteligente,promitatoare .Diferenta este ca ei isi exploateaza valorile,nu le trimit la educatie fizica. N-ai sa vezi profesor american care sa nu se dea de 3 ori peste cap doar ca sa indrume acolo unde trebuie pe un elev,indiferent de puterea sa intelectuala .Poate ca de-asta sunt ei unde sunt,si noi...acolo jos. Totul incepe de la scoala .Formarea mentalitatii ,a capacitatii intelectuale...totul!
Este poate cel mai important rol al profesorului,dincolo de materia pe care o preda.

Cum este un profesor care se ia dupa aparente si-si indruma un elev catre educatie fizica,fara sa fie macar constient de ce poate persoana respectiva ? Corect. Un profesor prost .(prost din punct de vedere al pedagogiei.Nu ne legam de IQ-ul persoanei) .

Later Edit :Teoria de mai sus este fictiva.Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare.

4 comentarii:

Anonim spunea...

"Un profesor prost .(prost din punct de vedere al pedagogiei.Nu ne legam de IQ-ul persoanei)"
Ca de altfel profesorii de educatie fizica au un IQ remarcabil. ;))

Unknown spunea...

Daca elevii se plang de profesori parerea lor este ignorata. Daca un profesor se plange de un elev, acesta este amenintat cu scaderea notei la purtare. Situatia nu este corecta, insa un profesor bun ar trebui sa tina cont de situatie si sa se apropie mai mult de elev, nu sa-l trateze ca pe cineva inferior.

Stephen G. spunea...

@marius,culmea ca profesorul asta fictiv nu e de educatie fizica.

Anonim spunea...

Da, sunt tot mai multi incompetenti pe lumea asta. Din ce in ce mai multi.