miercuri, 20 februarie 2008

Preferinte muzicale II

Link partea I.Articolul asta a fost printre primele :D


“If I hadn't of had music in my life, it's quite possible I'd be dead and I'd much rather be alive.”


James Hetfield , Metallica




DSC00059


Muzica este unul din cel mai importante lucruri din viata omului .Este o creatie pe care tin sa o asemuiesc cu ceva divin,cu ceva sfant .Urmarind acum ceva timp filmul "Some kind of Monster" il auzeam pe unul din protagonisti(pe James Hetfield) spunand cuvintele insemnate mai sus .La o scara mai mica, acea replica mi se potriveste si mie. Bine,nu mi-am pierdut parintii,ca pana la varsta de 16 ani sa raman singur .Nu stiu sa cant la chitara,din pacate... si nici vocea sa nu o am.Dar de multe ori muzica m-a ajutat...sa-mi pastrez mintile intacte.Toti avem momente in viata cand suferim si simtim ca o luam razna.In acele momente,muzica pare sa fie singurul lucru care mai are sens.


Am inceput sa ascult rock din greu in vara dintre clasele a 8-a si a 9-a.Consider ca a fost un pas facut la momentul potrivit .Pentru ca de multe ori,stilul de muzica reflecta cine suntem in realitate,mai ales daca esti meloman,asa ca mine .Rockul m-a ajutat sa-mi conturez o personalitate - personalitatea pe care o infatisez in prezent .Nu stiu daca este cineva care daca nu m-ar cunoaste ar putea sa spuna...asculta rock .Pentru ca eu nu sunt rocker. Deja pentru mintea omului din anul 2008(mintea romanului din anul 2008) a fi rocker pare sa insemne ceva negativ...ceva inspaimantator pentru cei din jur,ceva anormal.O mare prostie... De aceea ma autocaracterizez ca fiind "ascultator de rock" .Da,adica pe langa zeii mei, Metallica,Iron Maiden,Guns N'Roses,Skid Row,Apocalyptica,Deep Purple,Led Zeppelin,Bon Jovi si tot asa... mai ascult si artisti ceva mai blanzi .


Imi place Christina Aguilera .Este superba atat fizic cat si artistic.Are o voce divina si are multe piese care sa-i evidentieze darul. Mai imi plac Beyonce si Shakira,dar nu tot timpul .Si asta pentru ca piesele promovate de ele la televizor sunt foarte comerciale,evitand sa le puna in evidenta calitatile vocale si tinzand sa le infatiseze placut ochiului masculin.Nu cred ca este un secret faptul ca in videoclipuri,cele doua se poarta ca niste...c***e.Am avut ocazia sa le urmaresc in concerte live si mi-am schimbat total parerea.Incep cu Shakira,si cu anumite concerte ale ei(vedeti pe youtube) unde canta in spaniola,si unde are in spatele ei o trupa.Adica ea canta acompaniata de muzica adevarata,nu de zgomote generate intr-un studio.Credeti-ma ca e magnifica. Am vazut pe HBO un concert cu Beyonce,tot live. Am ascultat vreo 4-5 melodii pe care in mod normal,daca le-as fi vazut videoclipurile as fi schimbat in graba.Dar aceleasi melodii,cantate de instrumente,si cu Beyonce live -este cu totul altceva.Energia debordata de acompaniament si rasuflarea pe care o are ea ... sunt impresionante. Si asa mai departe.Exista artisti care chiar sunt talentati,si nu canta rock.


Bineinteles ca exista si specimene ce reflecta anti-talentul .Nu ma apuc sa insir,dar ii puteti vedea pe la posturile de muzica,astea trendy-cool .Specificatii...au vocea modificata,bruiata...sunt imbracati/te foarte skimpy ,au frizuri a la Victoria Beckham(foarte aiurea ) si muzica pe care canta este...house!Yes .Muzica house se afla in stransa relatie cu manelele.Asculti manele,asculti muzica house...asculti house,nu esti prea departe de manele.Sunt doua genuri pe care le urasc ,pentru ca eu cred ca sunt stupide. Manelele "e" dovada de incultura,fara numar,fara numar! House-ul .Zgomot de harjaituri de lift blocat intre etaje,usi trantite ,arcuri rupte...genul asta de zgomote,sunt generate pe computer si repetate la infinit,pana te ia durerea de cap.Cine poate sa-mi dea si mie un motiv logic pentru care cuiva i-ar place asa ceva ? Mda...corect - gusturile nu se discuta .Mi se pare asa banal sa tot arunci fraza asta cand cineva critica ceva...si totusi,chiar sunt naspa! Hai sa o luam altfel : cine e mai cool ? Fufa asta care mimeaza ceva sau acesti minunati artisti? Hai sa o luam si intr-un alt mod .O sa adune pitipoanca din primul clip,vreodata atata public cat au strans cei din al doilea ?Ma indoiesc . Exemplele pot continua cu zeci de trupe si zeci de gogomarle.


De regula,muzica se afla intr-o stransa relatie cu trendul,cu modul cum se imbraca lumea. Din nou gusturile par ca nu se discuta .E o tara libera si fiecare poarta ce doreste ,dar e o chestie de bun simt sa te imbraci cat mai normal .Nu agreez vestimentatia extrema la niciunul dintre trenduri :rock,rap,manelisti,houseri ... suntem o tara foarte colorata...si asta n-are nicio legatura cu rasismul.


Concluzie...Rockul rocks .In comparatie cu el,celelalte sug ... Se poate asculta totul,de la Maiden ,pana la Beethoven si inapoi la o Christina Aguilera .Pana la urma totul se rezuma la gust si la cum isi contureaza fiecare personalitatea. Depinde de fiecare sa faca alegera potrivita pentru propria persoana.

4 comentarii:

Anonim spunea...

You rock, you suck. We trance, we dance. 8-}
Acum lasand prostiile la o parte, te-ai gandit vreodata ca unii se simt la fel de bine ca tine cand asculti rock, atunci cand asculta "zgomot de harjaituri de lift blocat intre etaje,usi trantite ,arcuri rupte..." E pur si simplu chestie de gusturi.

Anonim spunea...

Am uitat sa mentionez ca eu nu ascult house. Dar house-ul este o ramura a muzicii electronice pe care o ascult cu placere. Iar daca referi la ce se pune acum in cluburi, acela este minimal, nu house. :)

Stephen G. spunea...

Hei,e ok...mi-am exprimat propria parere,doar pentru asta am blogul nu?Sa ma descarc si sa strig ce-mi place.

Gusturile ar trebui respectate,dar eu cam am o problema cu asta,ce sa-mi faci.

Ai dreptate,eu ma refer la minimal,nu la house in general ,dar de ceea ce nu agreez in mod special imi place sa ironizez.

Mersi de vizita!

Anonim spunea...

Nu-i nimic, si eu ironizez cand nu agreez ceva. Plus ca mi-am imaginat eu ca la minimal te referi, iar cu acest gen nici eu nu sunt de acord. Practic, majoritatea manelistilor de anul trecut sunt acum "minimalisti". Cat despre vizita, n-ai pentru ce. :)