marți, 18 decembrie 2007

Religie

Inca din martie anul trecut,de cand mi-am facut blogul,imi propusesem sa nu discut despre religie,ca nu cumva sa-mi dau drumul la gura/tastatura,si sa bat niste lucruri pe care sa le regret mai tarziu.Ideea e ca acum sunt stresat( a trecut ultima teza din 2007 ) de oboseala si certuri si chiar nu am ce face...

Ce este religia ?Desi intrebarea este foarte simpla,raspunsul este unul complicat.Dupa parerea mea,religia este mai intai de toate - cel mai puternic lucru de pe Pamant.Si aici nu ma refer la Dumnezeu,miracole,dezastre naturale si alte fenomene divine ci ma refer la ce este religia pentru mintea umana.
Exemplele sunt graitoare.Sa ne gandim cate conflicte...cate razboaie au izbucnit in principal din cauza religiilor si a conflictelor dintre ele.Religia era in trecut(si inca este pentru unele tari) singurul lucru pentru care un om traia.Respira in numele religiei sale,traia dupa cum ii dicta religia...Totul se intampla sub aceasta ghidare.Oricum,este un concept interesant...discutand despre creearea stiintifica a omului,ne lipseste o explicatie: cum a putut naste omul un asemenea concept ,daca totusi nu am fost creati de Dumnezeu?
Orice om care se naste pe aceasta planeta are o credinta.Nu conteaza ca e ortodox,catolic,protestant,budist,hindus,musulman,evreu sau ateu...chiar si ateismul este o manifestare-nu neaparat a refuzului de a crede intr-o forta superioara omului,ci in a crede in superioritatea ei.Astfel,eu cred ca ateii nu pun la indoiala existenta puterii divine ci abilitatile ei.
Orice om trebuie sa creada in ceva...Dumnezeu,Allah,Buddha s.a.m.d(sau de fapt nu mai stiu :D )
Este un adevar faptul ca mintea umana nu poate concepe sa traiasca fara acea divinitate.Nu exista om care sa nu fii exclamat macar odata in gand,cu voce tare :Oh,Doamne, -sau ceva asemanator.Practic nu putem trai fara asta...Dovada consta in vietile noastre.Eu nu trebuie sa demonstrez asta...asta sta in mintea tuturor.

Problema principala este...de ce sa urmez eu o tendinta.Am fost botezat si crescut dupa credinta ortodoxa.Ce ma revolta este urmarea acestei tendinte.Uneori am impresia la acele adunari la Biserica ca vad o adunare de zombie hipnotizati toti adunati in acelasi loc.Sa nu fiu inteles gresit...nu vad nimic rau in a merge la Biserica,dar explicatia principala...adica de ce merg la Biserica este infantila si ilogica.Ca sa vorbesc cu Domnul.Biblia spune ca Dumnezeu e peste tot...daca Dumnezeu e peste tot,eu de ce trebuie sa merg in Biserica pentru a vorbi cu el?De ce mai am icoane in casa daca eu merg sa ma inchin si sa le pup(oh,da-o chestie usor stresanta) p-alea din Biserica?
De ce toate Bisericile isi pretind a avea dreapta invatatura,dar in sine Biblia este plina de concepte "pagane" ? Mai bine de 50% este inspirata si rescrisa din legende si invataturi necrestine.De ce in SUA exista adevarate dispute intre catolici si protestanti.De ce catolicii si ortodocsii din Europa sunt asa acrii unii cu ceilalti?
In scolile noastre...unii profesori sunt plini de fanatism.De ce? De ce atata...nebunie si invataturi false.Sa va dau un exemplu...de o profesoara usor dusa care ne preda o cretinatate de materie cu nu stiu ce elemente ale Sfintei Liturghii,ca si cum am fi dat la teologie...si care in ora urmatoare asculta si punea note(mici).Si i-a spus unei fete :Fetito o sa arzi in iad ! dupa ce fata respectiva spusese in loc de Sfantul Disc,Sfanta Farfurie.

Ideea ca toti avem nevoie de credinta.Dar ce imi place sa cred despre propria persoana este ca imi cladesc convingerile dupa ce invat in viata.Cred in puterea divina,dar nu o urmez dupa cum imi spune o carte plina de legende mitologice ci dupa cum imi dicteaza sufletul si mintea.
Hm...simt ca nu acoperit tot ce vroiam sa ating.Va urma si o Religie II .

6 comentarii:

Oana Stoica Mujea spunea...

Se spune ca important e sa crezi, nu conteaza in ce. Religia e buna, credinta e buna, dar nu atunci cand faci ca turma, asta mi se pare stupid. Eu nu cred ca trebuie sa mergi la Biserica pentru a arata ca tu ai credinta, important e sa crezi si sa urmezi niste reguli de bun simt, care nu tin neaparat de religie. "Sa nu ucizi!", pana la urma, e o porunca de bun simt. Pai nu?

Oana Stoica Mujea spunea...

Se spune ca important e sa crezi, nu conteaza in ce. Religia e buna, credinta e buna, dar nu atunci cand faci ca turma, asta mi se pare stupid. Eu nu cred ca trebuie sa mergi la Biserica pentru a arata ca tu ai credinta, important e sa crezi si sa urmezi niste reguli de bun simt, care nu tin neaparat de religie. "Sa nu ucizi!", pana la urma, e o porunca de bun simt. Pai nu?

Stephen G. spunea...

Si atunci cum explici Cruciadele si Inchizitia ? Cam asta voi acoperi in subiectul viitor...

Oana Stoica Mujea spunea...

Razboaie pentru putere. Nu te lasa dus de nas. Stii ca Petru, dupa moartea lui Iisus - pe care se pare ca el l-a pus pe Iuda sa-l tradeze - a fost primul care a cerut putere pentru biserica?
Asta au reprezentat cruciadele, la fel si Inchizitia, cel putin cu Inchizitia a fost pe fata.

Sirius spunea...

Am scris si eu cateva ganduri pe tema asta, impreuna cu ceea ce cred eu ca ar trebui sa fie un om religios.

http://life-shadow.blogspot.com/2007/06/chestiunea-religiei-fost-ntotdeauna-cmp.html

Sunt curios daca esti de acord cu ce am zis pe acolo.

Stephen G. spunea...

Da,am citit articolul ala inca de cand l-ai scris .In mare nu vad de ce n-as fi de acord cu ce ai spus tu,atata doar ca eu nu cred in ateii care refuza categoric orice notiune a religiei,sau cum ai spus tu,al spiritului .Practic ,inspiratia mi-a venit dupa ce o colega trata totul ca si cum ar fi fost...hai sa nu spunem la moda,dar o chestie cu care se mandrea - faptul ca avea sa tina post si ca mergea mereu la Biserica .Ideea e ca am intrebat-o exact ce crede ea despre religie iar raspunsul a fost unul vag.

De altfel,nu pot sa nu fiu intrigat cum toti din jurul meu trateaza superficial si...gol(lipsit de intrebari logice,naturale) chestiunea asta.