miercuri, 8 februarie 2012

Winter Is Coming

Numai în România există anotimpul iarna.
Altfel nu pot să-mi explic toată tragedia asta care se face prin presă. Într-adevăr, presa este jegoasă, inventează şi exagerează foarte multe lucruri. Dar efectiv nu poţi să ignori câtă prostie poate exista în ţara asta.

Istoria a făcut în aşa fel încât să fim situaţi în spaţiul ăsta geografic, de altfel foarte lăudat de lume ca fiind avantajos din multe puncte de vedere. La noi în fiecare iarnă se creează o mare criză în jurul incredibililui fenomen de ninsoare. Zici că suntem bătuţi de soartă şi mai avem puţin de apelăm la Naţiunile Unite să ne ajute pentru că suntem foarte sinistraţi.
Stau şi mă gândesc ce se întâmpla dacă România era situată undeva prin Scandinavia. Sau Rusia. Corect, atunci n-am mai fi fost români ci un alt popor, prin definiţie mai capabil. De unde reiese o chestie - spaţiul geografic ne defineşte pe noi ca popor. Natura are un fel tare ironic de a ne organiza pe toţi.

Un lucru care nu ajută deloc este presa. S-a format un trend. Toţi, dar absolut toţi sunt nişte jigodii. Pe primul loc se află Antenele, asta e clar. Dar în urma loc suflă hărniceşte şi ceilalţi. Toţi caută drama în fiecare căcat, toţi exagerează. Citisem pe nişte bloguri faptul că anteniştii făceau un reportaj într-un supermarket şi le cereau angajaţilor să golească nişte lăzi de cartofi ca să le filmeze ei şi vezi-doamne să creadă lumea la tv că s-a dat iama în magazine, că aşa cum zice familia Stark, "Winter Is Coming" şi toată lumea se adăposteşte în propria casă, de unde nu vor mai ieşi până în martie sau aprilie.
Iar reportajele alea dramatice, cu muzică alertă din filme de mâna a patra şi interviuri amuzanto-amărui cu tot felul de specimene de oameni - toate astea nu fac decât să accentueze penibilul ăstora de la ştiri. Partea proastă este că nu foarte multă lume crede asta despre televiziuni. Sunt mai mulţi care le privesc ca pe ceva demn de urmărit.

Asta mă duce către următorul punct. Românii sunt proşti. E un adevăr, o realitate, nicidecum o răutate sau o lipsă de patriotism. Dacă nu cumva te-ai născut ieri, e imposibil să nu realizezi că în perioada asta "se ninge" (diateza pasiv-reflexivă, definitorie pentru poporul român) şi că nu este recomandabil să pleci undeva. Dar nu, tu român tăuraş, te încăpăţânezi, că doar ai Logan şi ştii tu ce poate şi ce nu poate maşina ta. Pentru că te pricepi, ce naiba!
Ignori cu desăvârşire faptul că autorităţile sunt mai proaste decât tine şi tot timpul sunt surprinse de situaţie de parcă zăpada în miezul lui ianuarie-februarie este un fenomen straniu şi nemaiîntâlnit până acum. Ignori şi singura chestie care ar putea fi mai importantă la tv - starea meteo. Ignori chiar şi internetul, deşi probabil că accesezi Facebook mai des decât te duci la baie.
Apoi apari cu un zâmbet tâmp la nemernicii de jurnalişti mai sus menţionaţi şi te plângi de cât de grea e viaţa ta şi cum iarna asta nenorocită ţi-a stricat planurile.
Dacă eşti incredibil de prost şi situaţia deja se înrăutăţeşte în jurul tau, refuzi să-ţi părăseşti maşina...cum să faci tu aşa ceva?...preferi să stai să mori în frig, ştiind însă că nimeni nu va îndrăzni să-ţi jefuiască Loganul la -20 de grade. Dacă eşti îndeajuns de norocos încât să apuci dimineaţa, suni la televiziuni şi le zici în ce mare dramă ai intrat tu, arătând şi ţării întregi faptul că ai fost foarte, foarte prost.

Să mai comentez ceva de autorităţi, ministere, CFR-uri...ar fi de prisos. E un dezastru pe toate planurile. Mă gândesc totuşi la Scandinavi şi la celelate ţări cu climă rece. Sigur trebuie să fie o conspiraţie. Ori am fost minţiţi şi nu există iarnă  în acele ţări şi de fapt atât Suedia cât şi Norvegia, Finlanda, Rusia etc. au de fapt climă tropicală ori...sunt extratereştrii care le curăţă lor zăpada de pe şosea şi de pe căile ferate. Sigur asta este...

Oricum, nu e niciodată vina noastră.


2 comentarii:

Morph spunea...

Imi place cum scrii :D.
Te-ar interesa un link exchange?

Blogul meu ( http://drollmo.blogspot.com ) nu este chiar un blog, fiind o colectie de screenshoturi din diverse filme/seriale cu momente amuzante, sau cel putin memorabile.

Poti sa-l vizitezi si da-mi un raspuns pe blogul meu. :)

Lucifer spunea...

lol... What's true is true, we always tend to think that "it's never our fault"
How many winters need to pass until we learn to stay safe if the meteorological conditions are dreadful.