miercuri, 28 decembrie 2011

Unde-mi sunt desenele animate?...

Desi am televizor acolo unde stau in Bucuresti, ma uit foarte rar la el pentru ca oricum nu gasesc nimic interesant. Internetul tine loc de toate. Dar am ajuns acasa de mai bine de-o saptamana si laptopul micut al mamei nu ma satisface deloc, nu ruleaza jocuri, boxele sunt nasoale si mai are si Vista. Da, imi e dor de PC-ul meu iubit.
Nevoia m-a impins sa apelez la tv. Si de dragul copilariei de mult apuse, de dragul relaxarii sau a amuzamentului...vreau si eu sa vad niste desene animate. Dezamagirea nu a intarziat sa apara. Serios, acum habar n-am daca copiii din ziua de azi chiar sunt indobitociti de ce se da zilele astea la tv si cumva isi merita soarta pentru ca sunt de acord sa consume programele alea sau daca ar trebui compatimiti pentru ca ei nu au si nici nu vor avea vreodata desenele animate superbe care mi-au marcat mie copilaria.

FoxKids a fost un moment important pentru televizoarele romanesti, ajungand la un moment dat cu audienta undeva mai sus decat TVR2. FoxKids a fost indiscutabil postul meu preferat multa vreme. Cand si-au schimbat conducerea si formatul, am agreat si Jetix pentru ca nu era atat de rau. Seriale interesante continuau sa apara neuitand sa acorde respectul cuvenit clasicelor ce erau date periodic. Apoi intr-o buna zi au aparut hipsterii astia de care acum nu mai scapam. Pseudo-rockerasii cu freze emo, haine sclipicioase si glume cretine.Fetite si baieti, toti de 1,60 inaltime scosi din reviste pop. Au aparut incet-incet pana cand au acaparat totul. Au demolat Jetix si au creat Disney Channel. Care nici macar nu difuzeaza lucruri care au marcat existenta Disney. Nu, difuzeaza numai mizerii cu ratatii mai sus-mentionati. La un moment dat pareau ca vor echilibra cumva cu desene animate relativ ok dar au disparut rapid si alea. Acum avem numai hane montane, vrajitori de la mama dracu', pop-houseri care se dau rockeri si tot asa. Numai actori de mana a douazecea, toti dublati de niste voci incredibil de retardate. Acum serios, toate vocile sunt de-a dreptul idioate si nu numai ca inrautatesc calitatea si-asa indoielnica a programelor dar te fac efectiv sa vrei sa arunci cu ceva in televizor. Si unde-s desenele? De ce-s numai capetele astea patrate care se repeta la infinit?

Unde e Louie? Unde-s copiii de la 402? Andy? Spiderman? X-Men? Chiar si in romana erau suportabili pentru ca pe vremea aia, actorii care dublau chiar isi dadeau interesul si daruirea necesara pentru a face totul sa sune decent. Daca ma intrebati pe mine, Louie suna mai misto in romana. La fel si Copiii de la 402. Of...vremuri.

Cartoon Network a ajuns doar o umbra din ce a fost. Rar de tot mai prind un Tom & Jerry sau un Dexter's Lab in timp ce multe alte clasice au disparut pentru totdeauna. A ramas mizeria aia de Scooby Doo care nu mi-a placut niciodata in engleza si care in romana suna precum un cover pop la Metallica. In schimb se da permanent Ben10 care desi a pornit interesant a devenit o mare penibilitate, un ocazional Star Wars Clone Wars dublat cu picioarele si multe, multe desene retardate care m-au facut sa-mi dau seama ca nu se mai urmareste desteptarea copiilor cu desenele. Nu. Se urmareste indobitocirea lor. Roboti docili facuti sa nu gandeasca pentru ei ci sa urmeze normele impuse de personajele alea idioate.

Stiu ca o parte din programele de care mi-e dor sunt date pe un canal alternativ pe care insa nu-l prind. Prind doar Boomerang care are 3-4 seriale vechi, foarte misto de altfel, dar care se repeta pana la refuz. Eu intr-o zi am vazut acelasi episod din Wacky Racers de 3 ori. C'mon, e ridicol!
Salvarea vine tot de la internet, desigur. Mai ales ca filmele de animatie bune ies pe banda rulanta. Dar tare as vrea uneori sa ma asez in vechiul meu pat, sa dau drumul la tv si sa intru in uitare pentru cateva ore. Dar nu pot. Sunt rupt de realitatea prezenta acolo. Tot ce vad este o lume ostila in care nu ma regasesc si cu care nu ma indentific. Cand am imbatranit asa de mult incat sa ajung macar sa gandesc asa?

P.S. Imi cer scuze pentru lipsa diacriticelor, dar stiti voi...Vista. E greu sa-i dai de cap.

2 comentarii:

Desene animate Disney spunea...

Singurele desene animate care sunt potrivite pentru cei mici dupa parerea mea sunt desenele animate vechi de Disney, ca de exemplu Alba ca zapada, Frumoasa si bestia, Cenusareasa sau Pisicile aristocrate.

Stephen G. spunea...

Nu neapărat singurele. Sigur că genul ăla este ideal pentru copiii de o anumită vârstă, dar există o categorie mult mai largă, mai matură, mai realistă şi mai interesantă de desene care merită urmărite...FoxKids şi Cartoon aveau o bună parte dintre ele.