miercuri, 30 noiembrie 2011

Şi ce dacă e sărbătoare?...

N-am să înţeleg niciodată de ce este religia ortodoxă atât de bizară. Aş putea scrie romane legate de toate inutilităţile pe care le impune dogma asta. Dar pentru că astăzi este sărbătoare (da, da, la mulţi ani Andreilor/Andreelor) şi am fost confruntat în mod brutal de mama pe această temă specifică, mă voi lua de regulile unei zile "sfinte".

N-ai voie să speli. De ce? Având în vedere că oricum toată lumea a mers astăzi la muncă, cu ce mai schimbă faptul că eu astăzi am spălat nişte rufe? Şi nici măcar nu le-am spălat eu. Le-a spălat maşina. Eu doar le-am băgat acolo cu nişte detergent şi am apăsat trei butoane. Acum Dumnezeu sau Sfântul Andrei nu vor putea dormi la noapte? Furia lor se va vărsa pe mine şi mă va trăzni fulgerul? Cum am îndrăznit...auzi la mine. Să-ţi speli hainele...Mai bine rămâi cu ele jegoase. Oricum, nici nu contează că fix azi am avut timp. Nu...shame on me!

Eu sunt o persoană bazată relativ pe logică. Adică faci sau nu faci nişte lucruri pe baza unui raţionament, a unei logici. Întotdeauna trebuie să existe o explicaţie. Atunci de ce nu avem voie să spălăm de sărbători? Înţeleg că lumea ar trebui să se odihnească şi să se îmbogăţească spiritual cu ocazia acestui moment nemaipomenit care oricum se repetă de o grămadă de ori pe an, dar în fine...Şi totuşi nu s-a dat (încă) zi liberă de la stat. Deci oamenii muncesc, nu bat apa-n piuă.
Atunci? Doar spălatul este un păcat strigător la cer? Astăzi Sfântul Andrei este mai atent şi s-ar putea uita din ceruri la rufele noastre murdare sau ce? Care este explicaţia?

Dar oare spălătoriile au fost deschise astăzi? Şi dacă au fost, oare furia divină se va abate asupra lor şi toţi vor fi pedepsiţi cu un loc la căldurică acolo la subsol? Amuzant.
Şi hai să presupunem că există o conştiinţă divină care ţine cont de toate căcaturile astea inventate de nişte oameni cu mult timp liber. Dacă această entitate este atât de răzbunătoare şi pedepseşte în stânga şi dreapta, chiar asta i-ar fi prioritatea? Oamenii care spală de sărbători? Ăsta este păcatul cel mai capital? La naiba cu uciderea, furtul, desfrânarea, chipurile cioplite şi toate celelalte porunci ale lui peşte prăjit. Să moară toţi care-şi spală rufele astăzi.

Oameni buni, fiţi serioşi. Viaţa e prea scurtă ca să ne mai facem griji din astea băbeşti şi să stăm cu frică. Oare ne bate doamne-doamne dacă facem asta sau aia? Nu ştiu, stai să mă uit în Biblie că dacă nu...murim. Riiiight!

2 comentarii:

Danielean Doina spunea...

De foarte multe ori mi-am pus si eu aceasta intrebare, dar oricat de banal nu ti-ar parea exista ceva adevar in ideea ca ne-ar putea bate Cineva de Sus insa nu ptr ca speli rufe in zi de sarbatoare, ci ptr pacate mult mai grele...

Stephen G. spunea...

Dar aparent păcatele grele sunt surclasate de...rufe.