joi, 3 iunie 2010

PoP

Am fost sambata la cinema sa vad ecranizarea lui Jerry Bruckheimer pentru jocul Prince of Persia : Sands of Time. Cred ca am mai mentionat asta pe-aici - Prince of Persia este seria mea preferata de jocuri pe PC - in mare pentru ca are una din cele mai bune povesti pe care le-am vazut vreodata. In acelasi timp jocul combina cu multa maiestrie elemente unice si inegalabile pana in ziua de azi. De la acrobatiile printului, la voice-actingul superb si replicile geniale. In plus, eu - ca un mare fan al muzicii ce ma cred - n-am putut sa nu remarc si coloana sonora din trilogia jocurilor - coloana sonora creata de Stuart Chatwood. Elementele orientale combinate cu muzica rock si alte pasaje epice m-au impresionat inca de cand am jucat prima data.

Si cum observ ca de la o vreme bosii de la Hollywood sunt intr-o uriasa criza de idei, au inceput sa imprumute jocuri si sa le faca filme. Din pacate, asta a patit si Sands of Time, prima si poate cea mai buna parte din trilogia jocurilor. Colac peste pupaza, studioul care a produs pelicula a fost...Disney. De altfel, nu sunt deloc un fan al lui Jerry Bruckheimer. Cred ca din zecile de filme realizate de el, singurele care chiar mi-au placut au fost Piratii din Caraibe (doar prima parte) si Bad Boys (ambele). Insa nenea asta desi este "mare creator de blockbustere" are o mare problema - habar n-are sa faca filme cu profunzime. Sunt iubiri de-o vara pentru cinefili. Le vezi acum si uiti foarte repede de ele.

As caracteriza adaptarea filmului dupa joc ca...pe ceva foarte...ok, uite exemplul perfect : toata lumea stie melodia The Unforgiven de la Metallica, nu? Balada, capodopera, superba etc etc etc. Eh, intr-o zi a venit o duduie tampita care a facut cel mai oribil cover din cate mi-a fost dat sa ascult. Uite-aici! A pastrat versurile si in schimb a calcat in picioare tot ce era mai important la piesa - linia melodica, tobele geniale, chitarile, solo-ul, emotia. Totul.

Cam asa si cu filmul asta care n-a pastrat decat pe Print si look-ul sau, precum si conceptul Nisipurilor Timpului. Si a facut o noua poveste, proasta, cu personaje schimbate - proaste, cu o coloana sonora foarte epica - si proasta si cu un actor principal prost. Nu-l suport pe Jake Gyllenahaal absolut deloc. N-a avut nimic in comun cu printul, in afara de freza. Niciun pic de charisma, de umor, de profunzime.
Povestea din trilogia Prince of Persia este, si credeti-ma pe cuvant, fenomenala. Este unica, originala, fascinanta, amuzanta - in ton cu o poveste de-a Seherezadei, dar foarte matura si interesanta. Personajele au fost intotdeauna remarcabile, beneficiind si de niste voci extrem de inspirate.

Scenaristii filmului n-au luat decat conceptul pentru a putea numi filmul la fel ca pe joc (na, marketing) si au facut un nou fir narativ. Nou e cam mult spus, pentru ca mie mi-a adus aminte enorm de Scorpion King, o pelicula ieftinuta de aventura cu Dwayne Johnson. Singurul lucru bun per total la film a fost Alfred Molina care desi a interpretat un personaj inexistent si care ar fi fost inutil in jocuri, si-a facut rolul foarte bine.
Tipa care s-a vrut a fi printesa Farah si pe care o chema Tamina arata bine dar joaca prost si previzibil. Incerc sa inteleg de ce un actor ca Ben Kingsley ar accepta sa joace intr-un film cu un scenariu atat de prost, poate in afara de descendentele sale indiene care l-au apropiat poate de culturile din film (in joc Printul calatoreste in India).

In final nu va pot recomanda sa-l vedeti pentru ca e PoP...un joc la fel de misto ca o piesa metal buna transformata in...PoP.
Mai degraba luati jocul, sau daca nu va pasioneaza gaming-ul...cineva pe youtube a postat momentele cheie din poveste, astfel incat nu se pierde niciun detaliu si se vede ca o animatie.

Si acum ma rog sa nu existe o a doua parte...

2 comentarii:

Anca G. spunea...

O, ba da...bineinteles ca va exista o a doua parte, doar nenii de la Haliuâd se pricep de minune sa strice ceva bine facut (acuma vor sa toarne un remake dupa trilogia Millenium). Aveam si eu jocul pe undeva prin comp, dar l-am abandonat, nu stiu de ce. Cred ca dupa cronica ta o sa ma reapuc de joc:))

By the way, nu-mi vine sa cred c-am ascultat...chestia aia care se vrea a fi un cover dupa Unforgiven pana la refren!

Stephen G. spunea...

Aoleu, Millenium? Mie mi-au placut foarte mult primele 2 parti in varianta suedeza, s-au tinut bine de carti. Evident ca o sa faca o varianta action-thriller di ea. Parca si vad...in rolul lui Lisbeth Salander...Lindsay Lohan.

Ah, si imi pare rau de "cover" dar mi-am demonstrat bine punctul de vedere cu ea. :))