luni, 7 iunie 2010

Roland Garros 2010

Ce turneu superb a fost !!!


Rasturnari de situatie, jucatori-surpriza si la masculin - intoarcerea regelui zgurii. Rafael Nadal a ingenuncheat fiecare adversar in cel de-al doilea Grand-Slam al anului fara sa piarda un singur set.
La feminin a luat o jucatoare care chiar m-a surprins...Francesca Schiavone. Categoric a fost turneul ei, eu am fost uimit sa vad cate favorite au iesit rand pe rand.

Zgura e o suprafata unica si spectaculoasa. Eu personal ador sa vad acele alunecari si mingile scoase la limita si vazute in reluare pe camerele HD. Efectiv tenisul atinge un nou nivel de spectacol.
Am urmarit pe-aici, pe-colo cateva meciuri si pana la finala. La feminin doua favorite personale de-ale mele - Maria Sharapova si Jelena Jankovic au facut un turneu destul de bunicel. Sharapova a aratat ca incet-incet isi revine dupa perioada de accidentari si acea totala lipsa de forma. Pe o suprafata care nu a avantajat-o niciodata, rusoaica a jucat decent si in ultimul ei meci unde a fost invinsa de Justine Henin - multipla campioana la Paris. Belgianca Henin a sfarsit invinsa de Samantha Stosur. Tot in fata lui Stosur a cedat si Jelena Jankovic care a avut si ea o perioada nefasta in ultimul timp dar a aratat semne de revenire.

Australianca Samantha Stosur a mers ceas pana in finala, eliminand si pe Serena Williams in drumul ei catre ultimul act unde a intalnit-o pe Francesca Schiavone. Am impresia ca nu a eliminat nume la fel de mari precum Stosur in drumul ei spre finala (poate doar Dementieva si Wozniacki) dar adevarul este ca tipa a jucat bine-bine si la 29 de ani a castigat un binemeritat prim Grand-Slam.
Surorile Williams au pierdut la simplu dar au dominat la dublu unde au iesit (iarasi) campioane.
Romancele au jucat modest. Sorana Carstea a pierdut usor in fata unei Kutsnetova nesigure, Simona Halep a avut ghinionul sa o intalneasca pe Stosur iar Alexandra Dulgheru (senzatia anului in tenisul romanesc) a cedat in fata Carolinei Wozniacki. Chiar daca rezultatele au fost modeste, situatia e promitatoare, avem jucatoare cu mult potential.

La masculin nu prea avem insa un viitor prea bun. Ultimul mohican, Victor Hanescu, a jucat binisor pana cand a dat peste Novak Djokovic caruia i-a luat totusi un set inainte sa piarda. Surprizele s-au tinut lant si la masculin. Au iesit devreme mai sus-mentionatul Djokovic, mult-prea-laudatul Murray, Roddick, Tsonga si socul-socurilor - Roger Federer. Elvetianul a fost scos de un personaj devenit deja foarte interesant - Robin Soderling.
Soderling si-a facut un obicei deja din a surprinde pe toata lumea, eliminand devreme din competitie primii clasati in ATP. Anul trecut a fost Nadal (!), anul asta Federer. Si exact ca si anul trecut, suedezul a jucat foarte frumos pana in finala unde a clacat si mi s-a parut din nou, napadit de emotii si lipsit de concentrare.
In finala l-a asteptat un Rafa Nadal imperial, care a refuzat sa piarda vreun set la acest turneu si efectiv a aratat tuturor gurilor-rele ca el este adevaratul rege al zgurii si nu numai.

Anul trecut pe vremea asta, Nadal intra intr-o perioada proasta, marcata de accidentari, probleme personale si un joc in general foarte slab. Multa lume nu-l inghitea pe Nadal, inca nu o fac, si totusi el a revenit. Cu un stil de joc aproape nou, dar cu aceeasi determinare, aceeasi clasa, aceeasi charisma...Rafa a facut-o din nou. Nu mai enumar adversarii sai...au fost multi, buni si insistenti. Dar anul asta Nadal n-a crutat nimic.

Finala a mers aproape intr-un singur sens. Ma uitam cu o ora inainte la diferite cronici si vedeam ca atat prezentatorii de la Eurosport cat si comentatorii romani aveau ceva cu Nadal si sperau sa castige Soderling. Nu stiu exact ce-mi scapa sau ce au "marii-cunoscatori" cu Rafa, dar erau atat de subiectivi incat devenise chiar enervant. Ce naiba, e Eurosport nu Sport. Ro cu CTP la mancat cacat comentariu.
Nadal termina in 3 seturi 6-4 6-2 6-4 si am fost extrem de fericit sa-l vad muscand din trofeu.

Hai cu Wimbledon-ul!
Vamos!

Niciun comentariu: