marți, 6 aprilie 2010

EasterFun

!Articolul de mai jos este mai mult un pamflet. Daca nu puteti lua ca atare cateva glumite legate de religie/biserica/Pasti - nu cititi. Simplu, nu? Cheers!

Se dau urmatoarele persoane - eu, mama si tata, unchiul si matusa mea de la Bucuresti. Mama si tata - destul de religiosi de felul lor, eu si unchiul - un soi de atei din aia spirituali cum am scris aici si matusa - indiferenta la vreun posibil conflict intre primele doua parti mentionate mai sus.

Se facuse seara, era momentul sa mergem la Slujba de Inviere ca sa luam o lumanare aprinsa de popa cu bricheta Lumina si niste bucatele de paine uscata pasca/anafura. IN-CRE-DI-BIL de multa lume adunata acolo la o biserica mititica de cartier ca aceea la care am fost. Toata lumea se ingramadea ca sa intre inauntru. Inauntru este de regula (va spun dintr-o experienta avuta acum...4 ani cred) foarte cald si miroase foarte nasol. Mama si tata vroiau cat mai aproape, cat mai inauntru. Eu nu intelegeam de ce...uite ce frumos e afara : cer senin, stelele chiar se puteau vedea, cald pentru 12 noaptea, aer relativ curat...de ce sa ne bulucim acolo (da, a se buluci, e un verb, google it). De asemenea stii ca odata ce ti-ai luat chestiile moca de la biserica vrei sa pleci cat mai repede acasa.

Am uitat sa spun ca eram intr-o stare mai deosebita, pentru ca doar ce vazusem The Hangover (pentru a treia oara :D ) si eram bine-dispus si poate un pic pus pe glume. Evident vroiam sa stam cat mai aproape de gard ca sa putem iesi repede-repede. N-am avut succes. Am aterizat undeva in mijlocul curtii bisericii. In momentul in care a inceput slujba nu mai puteai sa faci un pas in vreo directie. Il sacaiam pe tata cu tot felul de intrebari pentru ca ma plictiseam teribil. Daca stranuta, sau isi sufla nasul sau isi butona telefonul, il intrebam daca are voie sa faca asta in biserica. Da, stiu. Sunt un matur!

Acum sa-mi explice si mie cineva de ce si-ar lua cineva copilul mult prea mic la slujba de inviere. Unu - e tarziu, fie va vrea sa doarma la ora asta sau sa piarda timpul la tv. Doi - va incepe, inevitabil, sa planga. Stii ca asa se va intampla, nu-ti mai face iluzii. Cand te vei mai astepta mai putin ii vei auzi scancetul. Trei - cand chestia de la numarul 2 se va intampla, nu vei putea face nimic, pentru ca vei fi prins intre sute de oameni.

A inceput slujba, eu numaram minutele pana cand o sa aprinda lumanarile alea ca sa putem pleca acasa. In jumatatea aia de ora am ascultat cu interes...versurile. Practic a spus aceeasi fraza de proslavire (sau ceva de genul) in vreo 10 moduri diferite. Mi s-a parut genial! Ar trebui sa participe la un concurs de genul asta. Ganditi-va cat de usor rezolva un preot vorbitor de engleza niste exercitii de "rephrasing".
Cand s-a facut 12 fix, au inceput sa cante. Aici a fost partea cu adevarat nasoala. Pentru ca n-aveau voce deloc. Gen...deloc! Citisem de curiozitate si vazusem cat de nasoala e admiterea la teologie si cat era de munca ; ma gandeam...nu mai bine faci un casting gen Megastar si vezi care poate canta? Sau macar fa-l sa nu mai cante cand situatia o cere. Pune-i un cd!

Un batranel simpatic cu o mana in ghips a inceput sa traga clopotul in acelasi timp. Si tot tragea de el si tragea, si tragea...si curand au inceput sa-mi tiuie urechile. Si nu numai mie. A iesit un diacon din biserica sa-i faca semn sa se opreasca. Batranelul era insa intors cu spatele si nu auzea. Ne-am temut ca avusese un atac sau asa ceva. Dupa cateva minute si-a dat si el seama ca exagerase si s-a oprit.

Si cantau preotii! Si apoi...a inceput (aproape) toata lumea sa cante in cor. Mai in gluma mai in serios mi s-a parut chiar spooky. Erau ca un cult cu un pendul in fata ochilor lor. La un moment dat preotul s-a oprit si a intrebat in microfon (duh, aveau ditamai sistemul audio) daca se aude. Eu am bufnit in ras...tata s-a uitat urat la mine. Dupa ce au repetat de cateva ori versul cu "Hristos a inviat din morti..." preotul lasa publicul sa cante singur. Incepea el primele cuvinte si-i lasa pe oameni sa termine! Ca la un concert. Nenea era un adevarat frontman.

Si apoi pe o voce demna de un film horror a spus "veniti sa luati lumina". Copilul a inceput sa planga. Eu nu vroiam nicio lumina sincer cand l-am auzit. Mai degraba cand auzi tonul ala vrei sa fugi nu sa te duci spre el.
Ma gandisem la o poanta pentru anul viitor - sa ma dau undeva departe de biserica dar sa fiu in inconjurat de multime si sa aprind candela cu o bricheta. Sunt curios cati ar pune botul.

Apoi a inceput sa se distribuie anafura/pasca. Fain! A inceput lumea sa se imbranceasca de parca se distribuiau pachete cu bani. Se injurau, se dracuiau, strigau. Un adevarat spectacol! La un moment dat un nene iese cu 3 (pe bune acum...trei?! ce facea frate cu ele) pachete. Nevasta-sa vine spre el si-i spune "Trebuia sa mai iei". El raspunde - "Nu lasa! Doua le pastram noi si pe-a treia o dam de pomana". Apoi se inghesuie amandoi sa iasa din curtea bisericii. Imi pare rau ca n-am fost atent sa vad daca injurau cand ieseau, dar erau amandoi destul de zbuciumati.

Gluma finala mi s-ar fi parut sa ni se stinga candela in momentul in care intram in scara. Dar aparent erau candele de o buna calitate. Unde mai pui ca scria in turca pe ele. Deci da, in Turcia astia fac candele pentru crestini. Marfa!

Yep, a fost distractiv. Hai vacanta placuta, daca reusiti sa gustati din ea! :)

6 comentarii:

Andreea spunea...

Foarte tare. =)))
Eu nu am apucat să merg la chestia asta,ai mei mureau de somn şi apoi ziceau că iar merg la biserică să mă uit după tipi. /:)
Nvm.. anul trecut când am fost aveau probleme cu microfonul şi s-a auzit jumate de slujbă,nu toată.. :-?

iuliana spunea...

:))) bestial:))) bine ca la voi macar a fost cald afara... la noi aici, a fost atata de frig, ca a trebuit sa intru in biserica... poate scriu si eu ceva despre asta...

sunetul-mai-tare spunea...

Nahaha, ce rad de tine!:)) Sunt oare singura fericita care n-a pus picioru` in biserica decat o data in viata?:)) (hai de doua ori, ca pun la socoteala si botezul)

Stephen G. spunea...

Ma, nu rade de mine...vrei sa ma faci sa plang? :(

Lola. spunea...

asta da aventura. :)) eu am fost la tzara de paste,ca in fiecare an :| nu m-am dus la inviere,pentru ca m-am certat cu mama.si logic nu aveam de gand sa ies din casa impreuna cu ea.so...am ramas acasa cu bunica si m-am uitat la tv ca un copil copac. :))
cum ti-a trecut vacanta in rest?? ;))

Stephen G. spunea...

@Lola, am stat si am invatat :( Nimic mai mult.