luni, 16 noiembrie 2009

Fifa 10 vs PES 2010



Ca in fiecare an, si acum se da o mica batalie intre singurele simulatoare (ma rog, daca le putem numi simulatoare pana la urma) de fotbal existente pe piata. Voi dezbate strict asupra versiunilor de PC. Se stie ca la PES versiunile consola si PC sunt cam aceleasi. Nu se poate spune acelasi lucru despre Fifa, despre care stim cu totii ca pe consola arata ireal de bine iar pe computer...eh, asta urmeaza sa va povestesc acum.

Pana acum Fifa era o serie caracterizata prin urmatoarele lucruri : multa publicitate, mult eye-candy, multa vorbarie pe seama unor asa-zise imbunatatiri, multe licente...dar in final un joc mediocru spre slab. PES mergea dupa tiparul - joc facut pentru placerea de a fi jucat. Ceva mai putina promovare, mult mai putine licente dar prezentand un gameplay remarcabil.

Insa de la o vreme, Konami (producatorii PES-ului) au simtit gustul banilor, ai publicitatii. Fara indoiala ca succesele inregistrate cu jocurile din seriile precedente i-a facut sa caute o directie ceva mai comerciala pentru sezonul 2009-2010. Pacat ca asta a ruinat un joc bun.
Fifa a mers pe PC pe acelasi principiu al pasilor-marunti. Dezvoltare putina a jocului, mici imbunatatiri grafice si de gameplay, dar doar atat incat sa nu arate chiar la fel cu versiunea din anii precedent.

Nu sunt practic multe de povestit la niste simulatoare de fotbal. Practic sunt doua, maxim patru aspecte care merita discutate. Gameplay-ul si grafica.
Voi incepe cu Fifa. Grafica a mai fost imbunatatita putin ; au mai stors putin din motorul ala obosit pe care-l tot folosesc de la 2005 incoace. In continuare insa de la distanta jucatorii par de aceeasi inaltime si greutate si arata nerealist. Stadioanele arata frumos atata timp cat nu ne indepartam ochii mai departe de linia de margine. Pentru ca dincolo de ele avem aceleasi deplorabile panouri care zac in acelasi mod din 2003 in toate seriile Fifa (inclusiv in Euro-urile si World Cup-urile aparute la momentele respective).
Gameplay-ul a suferit si el modificari - majoritatea in bine. Cu toate astea, din punctul meu de vedere, Fifa ramane un arcade zapacit care are momente cand se aseamana cu un meci de pinball-flipper. Nu o sa intru in multe detalii, pentru ca sunt lucruri de care lumea se plange de ani de zile. Efectiv aproape tot ce se intampla pe teren arata nerealist, de la fizica mingii si pana la cum se misca, interactioneaza si manifesta jucatorii. Cu toate acestea, roboteii de la EA par sa mai fi castigat cativa megahertzi de creier.

PES...Eu am facut cunostinta cu PES abia in 2008 si am fost efectiv fermecat de cat de perfect era jocul ala. Totul mergea atat de cursiv, atat de spectaculos, atat de unic. Nu tin minte sa fii dat doua goluri la fel. Isi merita cu prisosinta numele de simulator. Absolut tot ce se intampla pe teren era foarte fun de jucat si foarte realist. Lipsurile se mai aratau in modurile de joc (competitii, cariere) si exista desigur si problema licentelor. Licentele insa se rezolva extrem de rapid - ca doar d-aia avem net si doar d-aia exista oameni care lucreaza zi si noapte la patchuri. La PES2009 am ramas usor inmarmurit, pentru ca ceva nu mai era la fel, si asta intr-un sens rau. Ceva din magia jocului disparuse. Ceva se transformase in rau. Din pacate lucrul asta exista si la 2010, ba mai rau...el predomina mai ceva ca in versiunea trecuta.
Este aproape imposibil sa nu devii nostalgic dupa 2008 in momentul in care incepi sa joci 2010. Prima data m-am lasat fermecat de eye-candy-ul (genul ala pe care doar japonezii stiu sa-l faca) oferit de grafica jocului. Intr-adevar fabulos arata din acest punct jocul, si nu o sa comentez prea mult asupra acestui aspect, unde evident ca este superior Fifei si multor altor jocuri. Dar gameplay-ul...gameplay-ul, element care era impecabil in urma cu ceva la timp la Konami, acum a fost macelarit. Toata placerea de joc pe care o dadea PES in trecut a disparut. Cine s-a gandit la schimbarile de gameplay s-a gandit extrem de prost. Si cu regret spun ca haosul prezent in Fifa a ajuns acum si in acest joc. Este acum arcade toata ziua. Nu poti explora mai multe modalitati de a inscrie - daca adversarul a gresit in vreun mod la o faza, fii sigur ca data viitoare va face fix la fel.

Sistemul de pase este efectiv execrabil. Poate ca cei de la Konami se uit prea mult la anime-uri, pentru ca in viata reala nu asa se duc niste pase. Suturile merg bine, asta cand apararea adversa, mai tot timpul niste Supermani, reuseste sa mai fie si surprinsa. De cele mai multe ori, fie ca veti juca cu Real Madrid sau cu Avantu'-Prabusirea veti fi blocati la orice miscare de apararea adversarului care se vede ca sunt controlati de un computer. 90% din intrarile lor prin alunecare sunt la minge. Cand nu sunt la minge, e posibil ca totusi arbitrul sa nu semnaleze fault. M-am intrebat la inceput daca exista acest concept - de fault - in PES. Aparent exista, dar veti da peste el foarte, foarte rar. Daca sunteti faultati in careul adversarului nu va faceti sperante, de cele mai multe ori arbitrul va lasa jocul sa continue. Fie ca jucatorul se numeste C.Ronaldo sau Balanel, ocazional mingea va sari din ei la preluare ca din lemn, indiferent de viteza, precizie sau distanta. Poate fi o pasa venita de la 5 metri sau de la 50, pregatiti-va mental pentru astfel de momente penibile. In general, nu va asteptati prea mult de la A.I. - nici al propriei echipe dar nici al adversarului. E posibil ca atunci cand nu veti putea sa invingeti o echipa (fie din cauza A.I.-ului propriei echipe, fie din cauza lipsei de abilitate), adversarul sa i se faca mila de voi si sa inceapa sa faca niste gafe foarte penibile. Da, autogolurile stupide sunt la ordinea zilei .

La capitolul sunet ambele jocuri au numai de castigat. Fifa isi pastreaza traditia si ofera o atmosfera cat de cat veridica (desi m-am plictisit de huiduielile alea obosite pe care tot le baga de ani si ani de zile). PES are si el acum ceva mai multa galagie pe stadion, galagie care curand va deveni monotona si stresanta pentru ca se tot repeta, dar e totusi mai bine decat in editiile precedente.

Modurile Be A Pro respectiv Become a Legend (modul de a controla destinul unui singur jucator) sunt pe masura gameplay-ului fiecarui joc in parte...robotizat si plictisitor la Fifa, respectiv haotic si obositor la PES. E drept ca la PES sunt ceva mai multe imbunatatiri si elemente apropiate de realitate, dar nimic nu compenseaza defectele majore ale aceluiasi hulit - gameplay.
Un alt mod popular pe care cele doua jocuri il impart este cel de Cariera - numit Master League in produsul celor de la Konami. In Fifa nu exista mari schimbari, dar EA continua sa confunde simulatorul de fotbal cu simulatorul de manager. PES s-a apropiat mult de acelasi concept cu Fifa, dar au bagat si un control automat asupra carierei, destinat celor ca si mine, care nu vor sa se ingrijeasca de cat maturatori avem angajati pe stadion, care este pretul biletelor sau cum se mai simte nevasta la cutarica jucator. Nu, unii vor doar sa joace fotbal - astfel ca se poate face doar asta.

Si cam asta e. Am ramas dezamagit de amandoua daca ar fi sa ma intrebati. De fapt nu, de la Fifa ma asteptam, pentru ca scoate an de an cam aceeasi chestie cu niste imbunatatiri atat de mici si nesemnificante incat probabil ca intr-un final repetitivitatea si plictiseala ajung sa depaseasca frustrarea. PES este in continuare prin comparatie un joc mai bun, dar in niciun caz n-ar trebui luat singular ca un joc bun. Pentru ca nu este. Este foarte slab, aproape de prost. Uneori vi se va parea nejucabil din cauza gameplay-ului, din partea caruia am primit cea mai neplacuta surpriza. N-as putea sa recomand vreunul anume. Daca vreti ceva un pic mai realist (dar plin de bug-uri si alte surprize neplacute) luati PES. Daca va pasa mult de licente si renume, mergeti catre Fifa. Sa nu uit - PES are licente pentru Uefa Champions League si Europa League. Ambele competitii sunt integrate in modul de cariera, asta ca un plus final.

Ca note as da ambelor jocuri cate-un 7 /10
Ca o observatie finala probabil ca Fifa ar merita oleaca mai mult pentru ceva mai multe progrese aratate fata de regresul oribil al celor de la Konami.

2 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Stephen G. spunea...

Iar tu esti un analfabet cocalar.
Invata sa scrii in limba romana si apoi comenteaza.

Mars de pe blogul asta, coarda!