joi, 15 octombrie 2009

Paramore - Brand New Eyes



Poate nu sunt exemplul tipic din muzica pe care o ascult eu, dar imi place Paramore!
Am facut cunostinta cu ei prin intermediul piesei Misery Business de pe albumul RIOT! Efectiv mi-a placut ce auzeam. Un punk-alternative puternic, cu niste chitari bine asezate in peisaj si o solista care si in momentul asta mi se pare de-a dreptul incredibila. Hayley Williams are la 20 de ani o voce uluitoare si merge perfect cu genul de muzica abordat.

La sfarsitul lui septembrie, Paramore au lansat cel de-al treilea album de studio al lor, pe numele materialului - Brand New Eyes.

Promovarea a inceput cu single-ul Ignorance - si mi-a placut. Poate ca aducea un pic cam mult cu Misery Business, dar Paramore sunt o trupa tanara si inca au dreptul sa se repete, doar sa nu ajunga un fel de AC/DC pe genul lor.
Cateva saptamani mai tarziu a aparut si restul albumului. Culmea, nu am fost foarte impresionat. E drept ca intre timp in auditiile ce au urmat, anumite piese au inceput sa-mi surada si probabil procesul va mai continua o vreme dar tot nu-mi convine cum e structurat. Poate asta se trage de la faptul ca ascult cu predominanta metal sau am fost poate doar pretentios.

Nu ma intelegeti gresit, muzical vorbind, Brand New Eyes e un material excelent. Doar ca modul in care vin piesele unele dupa altele si stilul abordat - m-au dezamagit putin. Vroiam mai multa atitudine, mai multa forta, mai multe piese "saltarete" mai mult punk decat alternative.
Si exista cateva momente pe album in care ceea ce vreau eu chiar are loc. Dar prea putin pentru un material de 12 cantece.
Tin din nou sa spun - nu neaparat ca ar fi slabe - dar sunt foarte multe piese unde chitarile se pierd pe fundal, ca si cum n-ar fi, ca si cum am asculta un oarecare album pop. Este evident o miscare un pic comerciala. Si este ceva firesc.

Brand New Eyes se deschide cu Careful - care este pe gustul meu. Un pic de viteza, de revolta in vocea solistei - misto!
Urmeaza apoi Ignorance - primul single - si probabil cea mai buna piesa de pe album. Riff misto, voce excelenta si versuri foarte catchy! Auditie obligatorie.
Playing God va deschide o serie de cantece ce va predomina - cu un stil de alternative rock, veti uita ca exista niste chitaristi foarte talentati in trupa. Singurul lucru memorabil va ramane vocea lui Hayley care continua efectiv sa straluceasca.
Brick By Boring Back m-a facut sa jubilez. Nu ma mai repet, este exact stilul care ma atrage la Paramore.
Turn It Off, The Only Exception, Feeling Sorry si Looking up sunt dragute, dar nu prea impresioneaza in niciun aspect (in afara de voce, dar am mai spus asta o data). Armonii simpatice intre chitari (uneori doar intre electrice, alteori cu aparitii de acustica) dar veti trece repede peste ele.
Where the lines overlap are tendinta de a oscila de la un ritm mai alert la ceva mai linistit. Nu prea pare insa sa duca undeva anume.
Misguided Ghosts si All I Wanted sunt amandoua niste balade in toata regula cu mentiunea ca All I Wanted este o piesa foarte puternica - lirica buna, la fel si intrumentalul.
Materialul se incheie cu Decode - piesa care a aparut pe soundtrack-ul de la Twilight si care mie nu mi-a placut din simplul motiv ca a fost asociata si scrisa parca special pentru film. Niciodata genul asta de piesa nu poate sa iasa foarte bine.

As spune ca Paramore au evoluat, au inceput sa faca o muzica mai matura, pastrand insa si reteta care-i face deosebiti (dupa parerea mea). Dar parca Brand New Eyes o ia prea mult spre alternative si vrea sa-si uite originile punk-pop. Va fi foarte interesant de vazut unde se va situa urmatorul material. La aceeasi limita? Sau undeva mai mult spre alternative?

Oricum ar fi, eu zic ca merita sa-i dati o ascultare, fie si doar pentru vocea solistei. Mda, Hayley Williams ruleaza.

6 comentarii:

bobo spunea...

Doamneee! o iubesc pe Hayley!!! bine, si pe restul trupei, dar ea e chiar tare!!! mie imi place "decode", nu stiu de ce, dar imi place. "ignorance" nu prea imi place, dar, mno... gusturile nu se discuta. Nu stiu cat de bun e CD-u' dar am auzit ca a aparut si la noi in tara:D:D:D

Anca G. spunea...

Da, recunosc. Prima impresie contează! Ii ştiam pe Paramore de ceva timp, dar vara asta pur şi simplu m-a agasat "decode"-ul lor twilightist atât de tare, încât am prins un fel de paramorofobie... Când am mai văzut-o şi pe solistă (habar n-aveam cum o cheamă)cu fesu' ăla pe cap şi cu atitudinea de "dă şi mie-un leu", am zic "Pas!"

Si uite acuma, grace a toi, am descoperit că solista chiar cântă şi că mâna asta de copii ştiu să facă muzică!

By the way, tipa îmi aduce aminte de culoarea mea de păr din vară8-> ce vremuri..:))

Stephen G. spunea...

@Sunet, lasa Decode si ia Misery Business, That's What You Get, Fences si Use Somebody (Kings of Leon cover)...sunt extrem de reusite, astea pe langa ce am recomandat in articol.

Andreea spunea...

Şi mie îmi place mult formaţi asta.

Andreea spunea...

*formaţia :D

Lola. spunea...

si mie'mi plac paramore ;))
20 de ani?!are deja 20 de ani?? :O pai io cand citisem odata intr'o revista,scria ca are 17 ani.sau ceva de genu'.wtf?! :| eh,in fine...
mie'mi place foarte mult decode. :x videoclipul,piesa,tot.si tipa...e geniala. 8-| imi place foarte multa partea din clip in care da din pleata.sau cand sare.nu stiu...e asa de simpatica la faza aia ;))
in fine.imi plac :-??