vineri, 9 octombrie 2009

Batman Arkham Asylum




Probabil toti avem un supererou preferat din amalgamul care ne-a fost dat sa-l avem de-a lungul timpului. Majoritatea dintre noi am facut cunostina cu ei din desene animate sau cine stie...din benzi desenate. Apoi au venit filmele, urmate de noi serii de animatii si intr-un final nu se poate sa nu ne fi aruncat privirile si pe jocuri cu personajele noastre preferate.
Supereroul meu preferat a fost dintotdeauna Spiderman. Am adorat seria aia minunata pe care o dadeau la Fox Kids/Jetix (si care acum a disparut damn it!). Am jucat de sute de ori o varianta de PC din 2001 desi nu era tocmai prea rasarita. Apoi au venit filmele si noi serii de jocuri. Din pacate nici unele(cu exceptia primelor doua filme) nu prea s-au ridicat la un nivel decent. Probabil e greu sa simulezi tot ce poate face un astfel de personaj - eu inca astept o reprezentare mai buna a lui Spidey.

Mi-a placut si Batman de mic. Nu foarte tare, dar mi-a placut. Apoi dupa o vreme mi-a devenit indiferent, asta pana sa ma uit la The Dark Knight. Da, si eu ca si mai toata lumea am ramas fermecat de Heath Ledger si de cat de bine a putut juca. In momentul in care auzi ca apare un joc! cu Batman unde inamicul central este Joker, cum ii poti rezista?
Jokerul din acest joc, laolalta cu Batman si restul de personaje nu sunt inspirate din Heath Ledger, Christian Bale sau oricare creatie de-a lui Christopher Nolan. In schimb, producatorii jocului au ales sa mearga direct la sursa mai sigura - seria veterana de desene animate. Astfel ca un numar considerabil de voci din acest joc sunt aceleasi cu The Animated Series. Ceea ce inseamna ca din start voice-actingul este de cea mai buna calitate.

Dar hai sa sapam putin in detaliile tehnice ale jocului si a povestii.
Din fericire, jocul nu doreste sa se inspire absolut deloc in ceva ce am mai fi vazut pana acum din aventurile liliacului. Cel putin nu din filme sau desene. Arkham Asylum este o locatie prea-bine cunoscuta pentru fanii universului DC Animated Universe. Este locul in care Batman isi trimite toti inamicii dupa ce ii invinge. Este asadar un penitenciar de inalta-securitate unde sunt adunate cele mai infame personaje din istoria lui Batman. Arkham Asylum este locul unde vom petrece timpul pe parcursul intregului joc.
Intriga este simpla si se incheaga destul de bine pe parcurs. Jocul incepe cu Batman gonind in viteza in Batmobil-ul sau spre Arkham. Pe bancheta din spate il are incatusat pe nimeni altul decat Joker. Ajunsi la azil, Bats (asa cum este alintat pe parcursul jocului) simte ca este ceva suspect in felul in care Joker s-a lasat prins atat de usor si cum se bucura atat de mult sa se afle acolo, astfel incat decide sa-l escorteze personal pe nebun in celula.
Intr-un mic moment de neatentie, Joker scapa. Infiltrata in sistemul de securitate, acolita lui - Harley Quinn blocheaza toate iesirile si da drumul tuturor detinutilor. Curand se dovedeste ca staff-ul gardienilor nu le poate face fata si ghiciti ce! Batman nu se intoarce prea devreme acasa.

Si acum partea cu adevarat importanta si spectaculoasa - gameplay-ul. Spun cu mana pe inima ca nu m-as fi asteptat niciodata sa fie atat de bun, atat de inspirat, atat de fun - chiar perfect din punctul meu de vedere. Din primul si pana in ultimul moment simtim ca suntem Batman. Nu exista niciun fel de limita fata de ce cunosteam in legatura cu el, dar nu e nici cu nimic mai presus decat ne-am astepta. E bine antrenat, dotat cu tot felul de echipamente spectaculoase dar nu vom fi lasati nici macar un moment sa uitam ca la urma urmei Bats este doar un om si nu este nimic supranatural in legatura cu el.

Jocul reuseste in cel mai remarcabil mod sa combine elementele de actiune cu cele de stealth. In fata unei gasti de batausi neinarmati, veti savura la maxim faptul ca supereroul nostru le va trage fara nicio problema o mama de bataie. In momentul in care detinutii incep insa sa aibe acces la arme...atunci lucrurile se complica putin. Doar ca sistemul stealth isi face datoria din plin. E greu de spus in cuvinte cat de spectaculos si satisfacator este sa stai ascuns, sa lovesti pe neasteptate si apoi sa dispari inapoi in umbre, lasandu-i pe ceilalti speriati, nestiind de unde vei ataca in continuare. Iti da un memorabil sentiment de superioritate pe care eu nu l-am mai intalnit in alte jocuri. Daca ai fi in pielea detinutilor alora, te-ai simti ca intr-un horror. Doar ca noi suntem in pielea lui Batman - noi suntem sursa horror-ului.

Vom intalni pe parcurs tot felul de personaje cunoscute, bune si rele - incepand cu Gordon, comisarul si fiica sa, Oracle (ca aliati) pana la inamici precum Joker, Harley Quinn, Poison Ivy, Killer Croc, Bane, The Riddler (prezent doar pentru niste puzzle-uri), Victor Zsasz si (dedicatie speciala) The Scarecrow. Toti sunt realizati memorabil si fiecare va oferi jucatorului momente unice. Nu-i vom avea insa pe altii la fel de faimosi, precum The Penguin (adus in discutie de cateva ori insa), Catwoman si Two-Face (care aparent isi face de cap prin oras in timp ce Batman este prins in Arkham).
Nu pot sa nu-l mentionez inca o data pe Scarecrow care mi s-a parut de departe cel mai enervant dar interesant personaj din joc. Iluziile induse de el m-au azvarlit din postura de bantuitor in cea de bantuit - nu mi s-a parut corect (pana la urma eu eram cel care aducea horror-ul nu cel care era victima lui) dar a fost cat se poate de interesant.

Nu vor lipsi faze memorabile de actiune, accesorii (batarang, batclaw, batgel etc), zborul cu pelerina de liliac si niste inregistrari audio pe care Bats le va tot descoperi pe parcursul jocului. Avem chiar un Batcave ascuns undeva adanc in Arkham.
Grafic - jocul arata de-a dreptul impecabil, de la primul pana la ultimul pixel. Optimizarea este de-asemenea impecabila incat va merge superb cu detalii bune pe un sistem de performante medii (cum am eu).
Sunetul, laolalta cu voice-actingul si muzica - sunt spectaculoase si nu au in niciun moment senzatia de repetitie sau monotonie. Un alt plus l-as da pentru semi-libertatea pe care jocul o ofera in abordarea adversarilor. Veti fi surprinsi de cat de multe moduri exista prin care puteti scoate din joc inamicii.

Efectiv nu se poate spune nimic rau de acest joc...bine, poate ar fi coperta - care este prea banala, dar hai sa nu intram in niste aberatii inutile. Batman Arkham Asylum este un candidat sigur pentru Jocul Anului 2009. Efectiv va veti indragosti de el. Este evident si laudabil ca producatorii au pus mult suflet in el. Este diferit fata de orice alt joc cu supereroi. Este poate cel mai bun la acest capitol. Oricum ar fi, nu trebuie ratat. Garantat veti pierde cateva ore bune in fata lui.

Nota 10/10!

Un comentariu:

Daniel spunea...

Da. Si eu am inceput acum 2 zile sa il joc. E pur si simplu fantastic !