miercuri, 14 octombrie 2009

Credinciosii si moastele

Tot da insistent pe la tv imagini din Bucuresti de la moastele nu-stiu-carei sfinte. Si lumea se ingramadeste claie peste gramada sa...vada? atinga? Nu stiu exact, eu chiar nu inteleg.

Dar sa nu calcam peste crezurile si optiunile religioase ale oamenilor. Sa o luam prin abstract - cei care ar trebui sa se duca acolo, ar trebui sa mearga ca la un fel de pelerinaj. Linistiti, pasnici, in cautare de ideal sufletesc. Asa ar trebui. In schimb, romanasii "crestini" se fac ca in fiecare an de ras pe la televizor incercand sa se dea mari credinciosi.

Se ingramadesc inutil, se injura, tipa unii la altii, plang, blesteama, se vaita, se mai inchina putin cand vin cameramanii pentru ca apoi sa o ia de la capat. Oh da! Crestini! Fara sa vreau sa ofensez pe nimeni, dar eu mai degraba i-as considera cretini. Ok, esti religios si esti convins de faptul ca daca vei sta in prezenta unor oseminte ce se presupune ca ar fi apartinut unei persoane sfinte - sa zicem ca sunt ok cu asta (desi nu sunt in principiu, dar fie ce o fi). Dar sa te duci acolo si sa te dai in spectacol crezand ca daca vei fi mai in fata sau te vei lua la bataie vei fi mai binecuvantat, asta este pura prostie - prostie romaneasca.

Desigur ca majoritatea sunt batrani din genul acela care tot au impresia ca daca au iesit la pensie totul li se cuvine si ei sunt mai importanti decat restul lumii. Probabil ei sunt exemplul ideal de pseudo-credinciosi. Mosi si babe care populeaza biserica dandu-si aere de oameni pocaiti pentru ca in secunda doi sa se apuce sa dea din coate si sa dracuie. Oameni senili care se uita prea mult la televizor...

Si pentru ca nu ma pot abtine, hai sa spun cate ceva si despre moaste - deci sunt niste oseminte pastrate de cine stie cand si unde care se presupune ca ar fi apartinut unei persoane care (si aici vine chestia foarte discutabila) ar fi fost un sfant/sfanta. Si lumea se aduna in jurul lor sa stea ei acolo putin si sa ...??absoarba?? puterea divina din aceste oseminte. Dar se stie sigur ca daca persoana a fost sfanta si ramasitele sunt la fel? Daca a murit si sufletul a mers in rai, abilitatea divina a ramas in corp? Oooookaaaaaay!!!
Nu vi se pare pe undeva curios cum niste oameni foarte violenti cred intr-o chestie ca cea descrisa mai sus?

Vesnica si fascinanta Romanie!

Inca sunt de parere ca toata chestia asta cu religia este calea perfecta prin care anumiti oameni pot manipula masele. Uitati-va la Basescu! A mai facut el cu ocazia asta o plimbare electorala prin multime? A facut! Ce o sa zica lumea? Hai sa-l votam pe asta, ca uite - e credincios...e exact ca noi, oamenii de rand! In schimb individul e serios plecat cu mintea - mai nou scrie poezii despre cum moare maica-sa (desi doamna in cauza este foarte in viata), se hahaie in emisiuni. Si sa amintim ca din punctul multora de vedere nu a facut nimic in cinci ani de campanie?

Misto si cum a cazut guvernul...oamenii politici fac ce fac si niciodata nu intra in rutina sau plictiseala. Cine o sa fie oare Ministrul Educatiei? Oare ce inovatii se vor mai aduce examenului de Bacalaureat? Hai sa tinem degetele incrucisate pentru ceva la fel de original ca pana acum!

4 comentarii:

Cornel spunea...

Esti sigur ca nu erau de la Iasi? Ca la noi sunt moastele Sfintei Parascheva si ghici ce, astazi e Sfanta Parascheva si Sarbatorile Iasiului :)

Stephen G. spunea...

Cand s-a dat (iarasi) in spectacol Basescu era la Bucuresti. Intre timp este posibil sa se fi mutat...caravana sfanta.

Lola. spunea...

si eu am vazut faza cu moastele.intr'o dim.cand ma pregateam de mers la scoala si mai treceam prin bucatarie pentru una'alta.si cand am vazut,am inceput sa rad [in sinea mea,sau cu voce tare.nu imi dau seama exact...]
de'acord cu tine.cretini!!!
romania... 8-| "minunabila noastra tzara".da'i'ash foc 8-| eu nu stiu cat mai suport sa traiesc in societatea asta.pe bune acuma...
serios scrie poezii??asta nu stiam :-? mersi de informatie :))

aah,apropo.stii piesa TARA PUPATORILOR DE MOASTE de la TRUDA??daca nu,uita'te pe youtube.e foarte tare.si videoclipu'i mortal :))

cius.

Stephen G. spunea...

Stiu Truda, stiu si piesa respectiva dar stilul lor nu ma impresioneaza in mod special