joi, 9 aprilie 2009

Ramnicu-Valcea...

...e un oras foarte foarte frumos. Sincer, as putea spune ca e mai frumos decat m-as fi asteptat. Mai fusesem cu ani in urma dar chiar nu-mi aminteam mare lucru.
Fiind foarte mic, Ramnicu-Valcea e foarte cochet, ingrijit si chiar..."stralucitor" - dar e posibil ca asta sa fi fost doar din cauza soarelui, care a batut neincetat.
Pe cat de misto a fost orasul, pe atat de mizerabil a fost drumul prin preafrumoasa si preaiubita Romanie.

Soferul a condus infect la dus. Era un microbuz nou si relativ-modern, ma gandesc ca poate sa prinda ceva viteza. Nu stiu de ce totusi el mergea pe autostrada cu 40-50 km/h (daca stau bine si rascolesc prin codul rutier, nici macar nu e legal sa mergi cu atat de putin). Autostrada Soarelui am strabatut-o in vreo 4 ore, desi drumul nu era deloc aglomerat. Inca vreo doua le-am pierdut pe faimoasa centura a Capitalei care nu si-a dezmintit calitatile.
In afara de orasul in sine, care cum v-am spus, mi-a placut foarte tare si unde aveau un mall mult mai dragut decat al nostru (de unde mi-am luat o carte misto) am mai fost la o scoala de rromi - unde ne uitam la saracii copii la niste animale de la zoo. Apoi am petrecut (prea) multe ore la biblioteca judeteana unde a fost un spectacol cultural-popular...sau ceva de genul.

A doua zi am plecat in excursie in afara orasului. Am vazut ceea ce ar fi trebuit sa vie "cea mai luxoasa resedinta" a familiei Ceausescu - vila de la Olanesti. Constructia asta imensa a primit prima caramida undeva prin 1986 si urma sa fie inaugurata de sotii Ceausescu de Revelion, in noaptea dintre anii 1989-1990. Evident ca nu s-a mai apucat. Ea a intrat in patrimoniul statului.
Intreaga chestie este pur si simplu imensa. Luxul prezent acolo pare inimaginabil cand te gandesti in ce conditii traia restul tarii, fara apa, lumina sau caldura in timp ce cretineii aia doi aveau piscina acoperita, cu gresie ce se incalzea automat, jacuzzi, sauna si apartamente a caror anticamere sunt mai mari decat jumate din apartamentul meu, spre exemplu.
Covoarele erau superbe. In viata mea nu am vazut si atins asemenea covoare. Aveau o culoare atat de vie si de naturala si erau atat de pufoase la atingere incat nu-ti venea sa crezi ca au aproape 20 de ani vechime.
Am pus mana pe balustrada scarilor care duceau catre etajele superioare - lemnul era atat de fin, fara pic de imperfectiune. Era drept si catifelat. Mi s-a parut incredibil.

Am mai vizitat apoi o manastire (ctitorita de Constantin Brancoveanu) si atelierele de olarit din zona. Toata lumea si-a cumparat oale si ulcele, care de care mai interesante...eu mi-am cumparat o sabie si o prastie(ambele din lemn)...
Pe seara, cumva m-am lasat pacalit sa dau 5 lei si sa intru intr-un club foarte cocalaresc unde se punea numai...ati ghicit! Manele si house. Am stat calm, mi-am baut cockteil-ul si am plecat inainte sa inceapa sa zbiere vreun Parizer. Fusese cat pe-aci.
Am vazut si liceul (cladirea) celor cu care s-a desfasurat acest proiect. Semet, urias, (avea 3 corpuri) chiar incantator. Aveau amfiteatru, sala de fitness, cabinete de fizica/chimie adevarate s.a.m.d.

La intoarcere soferul ne-a aratat ca a invatat sa foloseasca maneta de viteze! Ba mai mult, a reusit sa mearga cu mai mult de a 3-a! A fost memorabil, astfel ca ne-am intors acasa, cu un scurt raid prin Bucuresti. Capitala era frumoasa acolo prin centru. Casa Poporului si parcul de langa aratau foarte misto. Restul era in schimb la fel de jegos. Eh, ce sa-i faci.

Acum vor veni la noi cei din Brasov si din Valcea. Noi stateam si ne intrebam ce naiba o sa facem cu ei. Ce o sa le aratam? Uitati, asta e mall-ul nostru oribil care a facut parcul sa arate foarte naspa! Liceul nostru...ne ia cinci minute sa-l vedeti cap-coada, si paziti-va de directoare, sunt sigur ca nu aveti cravatele cu voi! Statiunea Mamaia...iuhuuuu, stati sa vedeti preturile! Or sa lesine cand or sa vada cat costa taxi-urile la noi in comparatie cu Brasovul sau Ramnicu-Valcea. Nici nu vreau sa ma gandesc.
Incet, incet - ne-am adus ca in orasul asta mai exista un muzeu, chiar doua, un delfinariu si un acvariu si o faleza superba, cu tot cu casino. Pana la urma nu va fi chiar atat de rau.

Dar apoi...ma gandesc din nou la taxi-uri, la preturi, la mizeria noastra din oras, liceul nostru banal. Off, Constanta poate fi tare plicticoasa cateodata...

Niciun comentariu: