duminică, 24 februarie 2008

Top Spin 2



Spuneam inainte sa reinceapa scoala ca terminand cu Crysis si Gears of War,aveam sa incep sa joc fie Call of Duty 4 ,fie BioShock .Ba chiar ma gandeam si la Far Cry , Red Alert...Majoritatea zac la mine pe hard,abandonate.De ce? Scoala iti fura tot cheful pe care il poti avea sa joci ceva foarte complex.Asa ca in ce te refulezi? In jocuri de sport ... dar fiindca te mai si scarbesti in ultima vreme de ce inseamna fotbalul(PES ramane un joc foarte bun) treci la "sportul alb".

Top Spin 2 nu este un joc nou.A aparut in 2006 si este portat direct de pe Xbox 360 .2006-2007 a fost perioada de o oarecare concurenta a celor doua mari simulatoare de tenis ,el si Virtua Tennis 3 .Fara sa aprofundezi foarte mult pe niciunul,spui ca totusi Virtua Tennis este mai bun .Ma aflu aici,scriind aceste randuri pentru a contrazice acest lucru.
Incepand si terminand rapid cu Virtua Tennis 3,putem spune ca arata binisor din punct de vedere grafic ,il are pe Nadal(mare absenta la Top Spin2) si controalele sunt mult mai comode decat la Top Spin 2.Ca gameplay insa, VT3 este mult mai arcade si foarte fantezist,lucrui de care TS2 profita."Rivalul" are cateva mari probleme care te pot lipsi de ceva fire de par din cap.Prima problema este modul in care controlezi jucatorul.

Avem un set de 4 lovituri de baza(WASD),care se ramifica in alte 8,prin combinatiile cu SPACE respectiv SHIFT.Cu totul sunt 12 lovituri,usor de invatat ce face fiecare.De cat de repede te deprinzi sa le folosesti...asta depinde. Mai nasoala este partea cu miscatul jucatorului dintr-un colt intr-altul.Un joc normal ar fi folosit sagetile la asta,sau...IJKL...in cel mai rau caz.Top Spin 2 se controleaza prin mouse.Experienta poate deveni foarte frustranta...pentru o vreme.Sa zicem ca dupa o ora de joc la amicale incepi sa te deprinzi si usor,usor incepi sa-i bati.Pare imposibil la inceput dar rezultatele apar. Se zice ca nu-l poti juca fara un gamepad,dar eu reusesc sa o fac destul de bine.Asta nu inseamna ca nu am ramas cu sechele.

Pentru a gusta din plin din acest joc,trebuie sa incerci Career Mode. Pe parcursul a multe sezoane,tu creezi un jucator/ o jucatoare ,ii alegi un antrenor si incepi sa-i maresti statusurile pentru a ridica-o de la amatori,locul 200 in lume in cele mai bune jucatoare ale lumii.Inedit as spune...Asa a aparut in jocul meu Alexandra Cristea.Numele suna bine.Incercasem in prealabil o cariera si cu un anume Stephen ,dar m-am lasat pagubas.Sunt 2 motive destul de bune pentru care sa alegi o cariera la feminin . 1.Te bucuri de priveliste - fie si virtuale,Sharapova sau Dementieva nu arata rau deloc . 2.E mai usor. In joc sunt 24 de jucatori licentiati .12 baieti,12 fete. Evident(desi nu foarte drept,as spune) ,baietii sunt mai bine cotati valoric.Aceste cotatii se fac in stelute .Cel mai bun jucator din joc este Federer,care are 75 de stele .Sharapova,cea mai buna la fete are doar 72 .Astfel ca atunci cand ajungi cu jucatorul tau in primii 10,concurenta nu este asa acerba la fete cum este la baieti.Pentru oricat te vei zbate,nu vei putea aduna mai mult de 60 de stelute.Diferenta poate parea mare,dar odata ce inveti sa folosesti diferite tactici,apar si victoriile,nemaicontand diferenta de 11 stele .

untitled2
Alexandra Cristea,paseste la Wimbledon pentru un nou meci.

Ideea jocului...te antrenezi,aduni stele de bronz,participi in turnee regionale,urci in clasament,te mai antrenezi,participi in turnee majore,castigi stele de argint,te mai antrenezi,devii cunoscut,ajungi la mari turnee,castigi stelute de aur,inveti noi lovituri foarte eficiente,pana cand esti gata sa fii numarul unu ATP/WTA.
Pe langa asta ai si mici bucurii.Primesti bani(virtuali desigur) ,sponsorizari de la firme precum Nike,Adidas sau Diadora ,convocari la natioanala de Cupa Davis ,echipament tot mai dragut ...si un rival,un jucator de aceeasi nationalitate cu tine,care desi nu prea e in stare sa castige un meci mai greu va ajunge mereu la macar 2-3 locuri de tine.Dar e tare-n declaratii.

untitled
Inca un punct,tot mai aproape de trofeu.


Jocul e placut,solicitant.AI-ul tot are tendinta sa te santajeze,sa-ti fure puncte,sa schimbe tactica.Te macina continuu si uneori stii din primul schimb de mingi cine va castiga punctul.Va trebui multa munca psihica si un mouse si o tastatura noua.Cand ajungi in top,inseamna ca ai toate stelutele,mai trebuie doar convertite in aur.Inseamna ca inveti risk shoturi si advanced shoturi.Asta sunt prelungirile celor 4 lovituri de baza: safe shot(nu ies niciodata afara) ,top spin(bune conducatoare de directie) ,slice(pot salva puncte esentiale) si lob(e evident,nu?) .Risk shoturile nu le folosesc niciodata.Pentru a le efectua corect ai nevoie de o sincronizare supraomeneasca intre tasta SPACE si WASD.Advanced shoturile insa sunt usor de folosit,de asemenea nu ies afara...si-ti pot castiga meciurile foarte usor.Practic,odata ce inveti Advanced Slice-ul si Advaced Lob-ul...esti invincibil.O bulina neagra pentru joc.

untitled3
Punct cu dedicatie.


Este impresionanta cariera pe care o poti avea.Senzatia este incredibila cand joci de la Essex Regional,unde nu ai nici arbitru si vreo 3 spectatori care "se intamplau sa treaca pe-acolo" pana la Marele Turnee de Grand-Slam unde publicul te incurajeaza la fiecare punct castigat.Poti controla emotiile jucatorilor prin 2 taste in timpul meciului.Il poti face sa se manifeste fie foarte calm(gen Federer) fie foarte violent(gen Andrei Pavel cu Tsonga,dupa un break in setul 3) .Dar cam atat cu partile bune,e timpul sa-l desfintez putin.
Defecte:sunt extraordinar de multe .Controlul mouse-ului,trisatul computerului - si aici sunt multe exemple...asi veniti de nicaieri,blocarea tastelor,a mouse-ului,out-uri inexistente - ,absenta totala a reluarilor ,minigame-urile de la antrenamente...teribil de stupide si stresante.
Dar totusi Top Spin 2 se ridica,cu putina rabdare, peste VT3 printr-un gameplay inovator,grafica excelenta,atmosfera extraordinara.Se remarca printr-o doza excelenta de realism.In momentul de fata este cel mai bun simulator de tenis pe care-l puteti gasi.Nota... 8/10

untitled4
Inconfundabila Maria Sharapova...varianta virtuala.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bun review dar pe mine nu ma convingi :p Raman la Virtua Tennis 3 chiar daca se mai "crapa">:D

Anonim spunea...

Eu nu inteleg nimic :))

Stephen G. spunea...

Oana,nu stiu ce sa-ti fac...ce sa te pun sa joci? Sims ?Cred ca e un pic prea banal pentru tine .Poate Syberia sau Still Life...cred ca ti-ar place,asta bineinteles daca iti poti rezerva timp.

Anonim spunea...

Jocul e super dar orice a-i spune mie unu nu imi place sa joc din mouse. Pentru mine nu are farmec.