marți, 5 februarie 2008

Gears of War




Ei bine,da ! Asta este un joc pe care intr-adevar l-am asteptat enorm.Anul trecut ,aparuse pe consola XBox 360 si a fost declarat jocul anului,fiind considerat si azi unul din cele mai bune creatii pentru consola Windows.
Anul asta a venit si pe PC.El saracul a aparut pe 6 noiembrie.Eu de-atunci incerc sa-l fac sa mearga.Poate nu mergea din niste motive foarte clare...nu era original ci o copie warez de pe internet.Conteaza prea putin.Traim in Romania,si putini isi permit jocuri originale.

Ce probleme am intampinat cu el...prima versiune downloadata era in spaniola si desi am incercat prin "n" metode sa-l convertesc in engleza,nu am avut noroc.A doua versiune,era in engleza,ba mai mult mergea !... pentru un sfert de ora ,dupa care dadea o deja celebra eroare pe toate forumurile de specialitate : "warg4windowslive.exe"(sau asa ceva) .Jocul se inchidea si eu ramaneam frustrat in fata monitorului.
Dupa alte chinuri ,care au durat pana saptamana trecuta, l-am facut sa nu se mai blocheze.Ei bine,acum mergea,nu mai iesea din joc,dar avea un teribil stuttering,adica o sacadare foarte enervanta a imaginii,facandu-l nejucabil in anumite momente.Cu putina documentare pe net,am reusit sa-o rezolv si pe asta.Mda...jocul mergea fluent, nu se sacada .Si a mers perfect pana ieri,cand au disparut salvarile si toate progresele mele de pana atunci ! Norocul meu a fost ca jocul asta,crackuit cum e...avea un bug...permitea jucarea primului act si celui de-al cincilea(asta cand nu aveam salvari) .Minune,eu chiar ramasesem la Actul 5.Astazi l-am terminat si-mi pot exprima parerea despre el.

Genul jocului este un Third Person Shooter-Action.Seamana cu Crysis,numai ca nu vezi arma ci-ti vezi personajul din spate.Reteta perfecta pentru un joc care sa-mi placa mie - Pozititioneaza-ma din spatele personajului ,da-mi niste arme mari si suparate ,si ceva in care sa trag,preferabil niste extraterestrii sau ceva...
Grafica este impecabila.Un pic intunecata pe alocuri,dar da atmosfera.Totul arata ca si cum ar fi fost semet odata,iar acum totul este post-apocaliptic.Coloana sonora este foarte inspirata,potrivindu-se enorm cu starea pe care o ai in fata monitorului.Melodia oficiala este a celor de la Megadeth si se numeste "Gears of War",dar nu e cine stie ce...(Megadeth e destul de naspa,daca ma intrebati pe mine) .
Gameplayul.Inovator,nou,provocator...destul de bun.Principiul jocului este simplu si liniar dupa metoda duck-aim-shoot-walk-duck-aim-shoot.Adica in mare te adapostesti,tintesti,tragi,omori,te ridici si o iei de la capat cativa metri mai incolo.Interesant este ca inamicii sunt variati ,astfel ca nu merge mereu sa folosesti aceeasi tactica primitiva.Trebuie sa-ti asumi riscuri,sa-ti parasesti acoperirea,sa-ti ajuti colegii de echipa la necaz...si sa-ti pazesti propriul spate.Pentru ca echipa ta poate fi resuscitata cand este ranita,de catre tine,dar tu nu poti fi resuscitat de ei.Ce lume cruda...

Storyline-ul.Nu are nimic deosebit.Ideea e simpla...ne aflam pe planeta Sera,populata de oameni.Civilizatie infloritoare,cladiri mari,oamenii isi vad de treaba,se uita la fotbal american etc,etc.Cand...intr-o zi ,din adancul pamantului apar niste aratari,numite Locuste(nu lacuste,bai!).Astia-s sunt rai,vor sa cucereasca planeta,omul zice nu.Fiecare isi ia in primire armele si avem un razboi.Se formeaza niste echipe special antrenate sa se bata cu Locustele,echipe numite COG.Personajul pe care-l joci tu,Marcus Fenix,a facut parte dintr-o astfel de echipa dar a avut un moment in care a dezertat.Acum e la inchisoare,dar din cauza ca Locustele devin tot mai puternice,este eliberat de prietenul sau Dom.Este integrat in Delta Squad si ii este data o misiune.Sa recupereze o chichita care-i va ajuta pe oameni sa distruga aratarile definitiv.Destul de clasic,nu? Cu destul de multe chestii imprevizibile,dar totusi reusesc.Problema e ca pe final ni se arata ca desi le-a provocat un mare dezastru Locustelor,ei nu au murit de tot.Pesemne ca va urma un Gears of War 2.

Pana atunci insa,ce face frumusetea acestui joc sunt armele.Cu totul,jucatorul poate cara in acelasi timp 3 arme. Un pistol obisnuit,o arma cu foc automat ,sniper,shotgun ,arbaleta cu explozibili.Totul foarte futuristic.Sunt doua arme destul de interesante.Una este arma standard,o mitraliera pe care 95% din joc o folosesti incontinuu.Ea are atasata o drujba,astfel ca atunci cand inamicul se apropie prea mult,o pui in functiune.E minunat cand vezi cum se stropeste ecranul de sange cand faci asta.O alta arma interesanta se numeste Hammer of Dawn(tradus Ciocanul Apusului) .Arma asta,desi o folosesti rar,te face sa o placi foarte tare.E folosita de regula cand intalnesti inamici pe care nu-i poti dobori cu arme elementare.Si vor fi destui...Modul in care functioneaza e destul de ingenios.Jucatorul tinteste cu o raza rosie pe inamic...urmand ca perpendicular cu aceasta sa coboare din cer niste flacari,ce ii arde de vii pe urati.

Jocul e destul de standard.Ai buti,inamici obisnuiti,mini-bosi,ce iti pun ceva probleme dar nu sunt imposibil de doborat si bosi,ce vor fi destui si pot fi destul de frustranti.

Per total,comparandu-l cu Crysis,n-as putea sa aleg unul dintre ele.Daca m-ai fi intrebat de dinainte,as fi spus ca Gears va fi mai tare,dar cand ma gandesc cat am patimit cu el,si ce experienta frumoasa a fost Crysis,care nu a dat semne de probleme in vreun fel...ma face sa ma gandesc ca Gears of War merita doar un 9.50/10

Am terminat deja 2 jocuri din grupul celor 4 minuni ale anului 2007 in gaming.Au fost Crysis,Gears of War ... urmeaza BioShock si Call of Duty 4.Sunt o persoana ocupata :D .

7 comentarii:

Anonim spunea...

Sa nu ma injuri,dar Gears of War nu se joaca si online?

Stephen G. spunea...

Ba da se joaca :p

Si de ce sa te injur ?

Anonim spunea...

Credeam ca fac o confuzie cu un alt joc.Bineintes,intre ghilimele :D
Am un coleg putin obsedat de MMORPG-uri si il joaca 24/7

Stephen G. spunea...

Hm...asta nu e MMORPG,dar se joaca online destul de bine,din cate am auzit.

Stephen G. spunea...

@Marius,cred ca mi-am adus aminte de ceva .Jocul la care te refereai tu se numeste Guild Wars si este MMORPG.Am dreptate?

Unknown spunea...

Cu siguranta mai bun decat Crysis. Si mai accesibil.
@Marius, Stephen: Ori e Guild Wars, ori este World of Warcraft. Ei sunt gigantii.

Stephen G. spunea...

Mmmm...mai bun decat Crysis.N-as zice.Mai accesibil la cerinte,da,dar un pic prea repetitiv.Mi-e greu sa gasesc pe cel mai bun dintre ele.

M-am gandit la WoW,dar Marius a corelat Gears of War cu Guild Wars,ca seamana.