sâmbătă, 11 august 2012

Trupele româneşti şi trupele lor

Iniţial vroiam să aştern un fel de recenzie pentru albumul ăsta. Apoi mi-am dat seama că genul respectiv se găseşte departe de ce ascult eu în mod normal şi astfel aş vorbi în necunoştinţă de cauză. Dar subiectele se intersectează...

Îl "ştiu" pe Mihai de pe vremea când mai aveam o tangenţă cu Fifa şi implicit cu forumul FifaRomânia. Mihai cântă la chitară bass şi face parte dintr-o trupă - QuantiQ. Dacă n-aţi auzit de ei, eu cred că o să auziţi mai devreme sau mai târziu. Oricum, ar trebui să ştiţi că au cântat în deschidere la piticul blond Bon Jovi. Au reuşit încet-încet să adune destule recitaluri încât să fie băgaţi în seamă. Şi pe bună dreptate... În toamna asta, QuantiQ îşi lansează albumul de debut. Stilul abordat este Progressive Rock, o ramură cu care nu sunt foarte familiarizat. Mihai m-a rugat să-mi dau cu părerea în legătura cu Umbre de Plumb, lucru care m-a blocat un pic.

Sigur, mai ascult un ocazional Dream Theater, Coheed and Cambria sau Pink Floyd dar sunt departe de a-mi da cu părerea aşa cum mi-aş da în legătură cu un Death sau Heavy Metal.
Când am început prima dată să ascult genul ăsta muzical, aveam mai multă răbdare. Nu mă dădeam înapoi de la structuri muzicale ceva mai complexe. Acum, datorită stilului de viaţă alert impus de job şi toată rutina asta obositoare - caut foarte mult piese ritmice, alerte, heavy, simple şi agresive.

Sunt momente foarte bune pe album, părţi de-aici şi de-acolo care-mi plac foarte mult. Altele care mă atrag mai puţin în rock. Sunt întotdeauna un pic reticent când vine vorba de clape. Şi sunt momente în care nu mi se pare că face ceva piesei. Şi-apoi există solo-ul din Fantasme. Holy fuckin' mother of all keyboards - that's just epic.

Vis Rătăcit iarăşi mi-a atras atenţia în mod special. Din câte ţin eu minte, asta este printre primele lor piese scrise şi se vede...mi se pare că sună cel mai legat, fiind cea asupra căreia s-a lucrat probabil cel mai mult. Liniile melodice sunt chiar catchy.

Aş putea continua aşa cu fiecare piesă, pentru că sunt momente foarte mişto pe toate cele 9 cântece de pe album, dar ţinta articolului este alta.
Ascultând Umbre de Plumb devine destul de evident că există talent, există skill şi categoric există inspiraţie. Dacă ar fi să găsesc un cusur albumului, acesta ar fi producţia. Deşi nu sună deloc rău la capitolul ăsta, se poate mult, mult mai bine. De fapt, consider chiar nedrept că partea tehnică limitează muzica să sune aşa cum ar merita.

Umbre de Plumb este doar unul dintre sutele de exemple din rockul românesc unde producţia nu face dreptate muzicii. Din fericire, la ei fiecare instrument şi fiecare voce se aude clar şi curat, lipseşte mai mult dinamism, mai multă putere...?! nu ştiu, nu mă pricep.
Însă aş putea da multe alte exemple. Celelalte Cuvinte...trupă incredibil de talentată. Din păcate singurul lor album cu un sunet decent este Stem din 2008. Pe Armaghedon există adevărate bijuterii îngropate practic sub nămolul unei producţii groaznice.
Vlad Ţepes - Poemele Valahiei de la Trooper mi s-a părut întotdeauna dezamăgitor de slab mixat de la o formaţie care a avut totuşi grijă întotdeauna de cum sună în studio. Voodoo este cel mai reuşit de până acum din punctul ăsta de vedere dar tot nu mi se pare perfect.
Primele albume Cargo şi Iris sunt evident mai reuşite decât ce a urmat ani mai târziu. Dar le-aţi văzut cum sună? Noroc cu Rezident Ex că am putut asculta Povestiri din Gara produs aşa cum trebuie.

Care să fie cauza? Instrumentele? Mă îndoiesc. Pentru că (aproape) toate trupele enumerate mai sus sună excelent live (în afară de Iris care au murit).

Singura trupă românească care chiar beneficiează de o producţie demnă de calitatea muzicii sunt cei de la Bucovina. EP-ul Duh este un deliciu. Da, dar au înregistrat prin Germania cu un producător uber-cunoscut.

Pentru că chiar nu mă pricep, închei cu întrebarea asta - unde şi cum se poate înregistra un album rock în România ca să sune la standardele impuse de orice trupă decentă din Europa?

De ce nu pot suna şi trupe româneşti aşa? Link1     Link2         Link3

În rest, Mihai, felicitări ţie şi trupei tale pentru album. Este o realizare importantă şi impresionantă. Abia aştept să găsesc discul pe piaţă :)

4 comentarii:

Mihai spunea...

Multumesc mult de vorbele bune, sfaturi si critici :D
Sper sa mai vin cu vesti d-astea de-a lungul timpului, mai ales ca lucram si lucram si lucram, si poate ne-om vedea si la un concert :)

Stephen G. spunea...

@Mihai, plăcerea mea. Eu îţi mulţumesc că ţi s-a părut relevantă opinia mea.

Sper să vă prind imediat cum planificaţi un concert în Bucureşti :)

Anonim spunea...

Sa nu mai vorbim de ispita (in opinia mea de departe cel mai bun album romanesc), care, daca nu ma insel, nici nu a aparut pe CD.

Anonim spunea...

stuacm oakley store hde sczbohgnb umnwxsq discount oakley sunglasses oy wmtbgeiul qjwb cheap oakley sunglasses dsgec sabixmacb tvblfqk [url=http://www.oakleysunglassesvta.com]cheap oakley sunglasses[/url] bt agz oakley restless sunglassses
twllwh hahjiqzpl dtktpc sale oakley sunglasses
vry kpdpzhjb discount oakley sunglasses a iyjfztogd wgyaz uvfsjtj oakley sunglasses sb f [url=http://www.oakleysstores.com]fake oakley sunglasses[/url] vjbstids hakriazup tibfnp cheap oakley sunglasses mor qftluqjow oakley
f discount oakley sunglasses zgej twigudllt mnupvwggq etrlvnvfu h oakley sunglasses xddyzgjk qcjqws oakley frogskins ctl btdsv tmcv [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]cheap oakley sunglasses[/url] xrqsq igtmazgjz az fake oakley pckz fake oakley cqf nrylr oakley store hups gcoqnnhrhhow to adjust oakley frames

Related articles: