marți, 14 august 2012

Cum se face un film cu super-eroi?


Dacă vreţi să aflaţi răspunsul la întrebarea asta, cel mai bine este să-l întrebaţi pe Cristopher Nolan. Pentru că eu cel puţin nu-mi pot explica cum a reuşit omul ăsta să facă din conceptul de Batman o trilogie atât de bună.
Şi nu încerc să fiu drăguţ. Nu. Trilogia The Dark Knight a lui Nolan este indiscutabil cea mai bună serie cu un super-erou făcută vreodată. Mai bună decât Spiderman, care a dat chix cu a treia parte, mai palpitantă decât orice Superman şi mai serios realizat decât orice film Marvel. Ok, n-am văzut încă The Avengers dar sunt convins că nu mi se va mai schimba părerea.

Sincer, până să apară Batman Begins în 2005, nici nu mă dădea prea tare pe spate Batman. Probabil că încă rămăsesem traumatizat după ce-l văzusem pe George Clooney cum îşi bătuse joc de erou în parodia aia mizerabilă de Batman şi Robin. Nici prestaţiile dubioase ale lui Jim Carrey, Danny De Vito sau Jack Nicholson nu mă dăduseră pe spate de-a lungul anilor.

Dar a venit Nolan. Şi a venit cu un actor adevărat, în persoana lui Christian Bale şi...pentru fiecare parte, cu câte-un villain mai mult decât convingător. Liam Neeson, nu mai are nevoie de nicio prezentare sper. Heath Ledger...a luat Oscar-ul. Iar Tom Hardy este un actor extrem de sub-apreciat, care zic eu că merită mult mai multă atenţie.

Dacă se întreabă cineva ce are seria Dark Knight de este aşa de specială, răspunsul este simplu. Pe lângă un casting fenomenal, o poveste inteligent trasată şi un regizor priceput...realismul. Plauzibilitatea evenimentelor din filme te cutremură. Nimic tras de păr, nimic absurd, nimic care să semene măcar a truc ieftin de Hollywood.

Fiecare scenă de acţiune este realistă şi nu înceacă în vreun moment sa insulte inteligenţa audienţei. În rest, mitul lui Batman a fost dintotdeauna impresionant. Nolan doar l-a ghidat în direcţia potrivită.
DC Comics şi WB au fost îndeajuns de inteligenţi ca în aceeaşi perioadă să scoată şi două jocuri. Mai mult decât atât, s-au gândit foarte bine să nu copieze în vreun fel filmul ci mai bine să situeze jocurile în universul din benzile desenate / serialele de animaţie. Din nou, genială idee, mai ales că au folosit actorii din seriale (Kevin Conroy şi Mark Hamill îndeosebi) la voci.

Cu toate că jocurile nu au legătură cu filmele lui Nolan, pentru că ai de-a face cu unul dintre ele, automat vrei să vezi ce se întâmplă în celelalte...şi tot aşa. Şi uite aşa se face o franciză de succes. Rivalul nr.1 a lui Batman - Spidey din universul Marvel a avut potenţial cu primele două filme extrem de reuşite. A dat-o însă în bară cu ultima parte - total stupidă şi cu şiruri interminabile de jocuri mediocre care încercau permanent să reinveteze o roată defectă.

Concluzia? Mergeţi şi vedeţi ultima parte din franciza lui Nolan. Dacă nu le-aţi văzut pe primele două, daţi fuguţa şi vedeţi-le. Apoi mergeţi la cinema. Două ore şi ceva nu o să vă dezlipiţi de scaun.

Singurul defect al filmelor...vocea lui Bale când poartă costumul. Dar trecem cu vederea.

Niciun comentariu: