vineri, 21 octombrie 2011

Fifa 12 vs PES 2012



Noua găselniţă Metallica tocmai a ieşit ieri pe site-ul oficial. Îi spune Lulu şi este o colaborare cu unul dintre cei mai siniştrii artişti pe care i-am văzut şi auzit vreodată. Lou Reed. Încă am nevoie de timp să-mi revin şi să mai trec puţin prin întreaga...chestie. Aşa că deocamdată o să vă scriu aşa cum impune tradiţia...anuala comparaţie dintre Fifa şi Pro Evolution Soccer.

Dacă din 2007 încoace jucasem numai PES, situaţia s-a schimbat anul trecut când EA Sports au decis în sfârşit să facă pasul cel mare pentru PC-uri şi să aducă versiunea cât mai aproape de ce exista deja de mulţi ani pe console. Fifa 11 a fost primul Fifa pe care l-am jucat constant din 2006. Şi deşi avea multe defecte, era per total mai fun, mai realist şi mai plăcut decât PES 2011. Anul ăsta cei de la Konami aveau mult de recuperat pentru a redresa din gafele anului trecut. Mai ales că şi cei de la EA au decis să ridice ştacheta.

Anul acesta, pentru prima dată în istorie, versiunile de PC, PS3 şi Xbox360 de la Fifa arată şi se comportă identic. Ceea ce înseamnă că PC-ul este tratat în sfârşit cu respectul cuvenit după ce ani de-a rândul cei care nu aveau console primeau o versiune lamentabilă a unui joc ce efectiv strălucea pe televizoarele dotate cu PS3 sau Xbox360.
Pro Evolution Soccer n-a avut niciodată problema asta. Întotdeauna versiunile au fost aceleaşi pe toate platformele. Un lucru mişto pe vremea când Fifa era penibil. Unul nasol acum când lucrurile se joacă de la egal la egal.

Prima dată am jucat PES 2012 toamna asta şi am fost profund dezamăgit. Trebuie să mă obişnuiesc cu ideea că nu voi mai primi niciodată gameplay-ul ăla superb din 2008 şi că cei de la Konami înţeleg fotbalul într-un mod străin mie. Deşi grafic lucrurile stau teoretic foarte bine, jocul insistă să arate ca ceva foarte glamorous în stilul tipic asiatic şi să strălucească excesiv precum o revistă mult prea colorată. După atâţia ani, jucatorii în continuare dau senzaţia că patinează pe gazon. Efectiv animaţia de alergare este nerealistă, ciudată, enervantă.

Sistemul de şuturi şi pase mi se pare defectuos. Colac peste pupăză anul ăsta avem nişte cronometre de măsurare a puterii loviturii care arată ca nuca-n perete. Portocaliu cu albastru peste terenul deja verde. Deosebit! În rest, ca de obicei. Chiar şi cea mai firavă ciupire de tastă are tendinţa să trimită avioane ca să nu mai spun că direcţia este un coşmar de reglat. Animaţiile de pase, şut- nu par naturale deloc, se vede că-s nişte roboţi. Ceva nu se leagă, nu dă senzaţia de plăcere atunci când joci. Îmi place AI-ul adversarului totuşi, m-a surprins plăcut de multe ori dar sunt alte lucruri care continuă să-mi distragă atenţia în mod neplăcut.

Cinematic-urile sunt defectuoase. Jucătorii intră unii în alţii ba chiar FPS-ul jocului scade drastic deşi în timp real, calculatorul duce lejer şi clar jocul cu toate detaliile maxime. Deşi chiar nu sunt probleme mari cu optimizarea (spre deosebire de Fifa) chestia asta chiar m-a pus pe gânduri.
În rest, degeaba are PES chesii drăguţe, eye-candy. Un manager mode extrem de interesant (acum poţi schimba echipa...wow!). Licenţe pentru UEFA Champions League şi Europa League ş.a.m.d. Totul este inutil pentru mine însă pentru că jocul pe teren nu-mi provoacă nicio satisfacţie. Este plictisitor, complicat şi nerealist.

Nu mă înţelegeţi greşit. Pro Evolution Soccer este jucabil şi poate pentru mulţi reprezintă o reuşită. Dar...

Fifa 12 pe de-altă parte...este o bijuterie. Una încă neşlefuită dar care promite în anii care vin să fie simulatorul perfect de fotbal. Totul arată şi se simte grozav. Grafica (deşi un pic inferioară PES-ului) este grozavă, nelucitoare. Comentariul este extrem de plăcut, gameplay-ul natural şi fun şi un manager mode îmbunătăţit care deşi nu se ridică la toate chichiţele inventate de Konami anul ăsta tot dă senzaţia de joc bine legat. Sunetul este iarăşi foarte bine gândit iar muzica este, ca de obicei, fascinantă.

Dar există şi aspecte negative. Optimizarea. Chiar mai proastă decât anul trecut deşi schimbările grafice nu par a fi atât de mari. Nu ştiu exact dacă sistemul meu este menit să ducă jocul pe setări mai sus de "low". Placa mea grafică nu prea mai apare prin listele din read-me-uri. Doar că anul trecut, cu chiu-cu-vai, 11-le a rulat perfect la "high". Dar optimizarea este mai proastă. Jocul va merge 3 minute bine şi alte 5 sacadat, fără vreun motiv anume. În cele din urmă progrămelul D3DOverrider mi-a rezolvat problemele dar totuşi...aveam mai multe pretenţii de la EA.
Buguri încă n-am văzut, sper nici să nu observ. Sistemul de coliziune între jucători are unele probleme astfel că uneori plonjează un pic nerealist, dar sunt cazuri izolate care apar o data la câteva meciuri. De asemenea mi se pare un gest nesimţit să-ţi faci toate meniurile strict pentru gamepad-uri de parcă nu mai există oameni cu tastaturi şi mouse. Eu refuz în continuare să joc pe aşa ceva atâta timp cât mă aflu în faţa unui PC. Aparent o parte din experienţa jocului se pierde fără un gamepad şi eu m-am simţit de câteva ori pierdut prin nişte meniuri dar pe teren, lucrurile sunt ok şi cu tastatura. Asta dacă reuşiţi să ajungeţi în misteriosul meniu de unde se pot schimba tastele...Buhuhu!

Încă o victorie solidă pentru EA Sports dacă mă întrebaţi pe mine. Nu ştiu dacă Konami continuă să eşueze pentru că lucrează la alte jocuri (unele cu Megadeth pe coloana sonoră) sau pur şi simplu până aici le-a fost cu simulatorul de fotbal. Dar parcă an de an rămân în pană de idei şi încearcă să repare ceva ce poate cu ani în urmă nu a fost stricat niciodată.

Fifa 12  9/10
Pro Evolution Soccer 2012  7/10

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cellular Cash Products - The Cell Dollars Machines Evaluation

Here is my page ... attorney leads
Also visit my web-site : leads for lawyers

Anonim spunea...

Browse Around Here

My weblog; bankruptcy attorneys jacksonville
my webpage :: foreclosure home

Anonim spunea...

Continue

my blog post :: lawyer lead generation
Here is my page : lawyer lead generation