marți, 25 octombrie 2011

Discursul "regelui"



Spuneţi-mi ce vedeţi. Sincer.
Pentru că eu văd un bătrân de 90 de ani care acum 65 de ani a fost şef de stat şi a condus România spre cea mai neagră perioadă din istorie. Şi în faţa cui ţine bătrânul ăsta un discurs? În faţa celor mai mari mizerabili oameni din România. Cei care fură milioane de oameni pe faţă. Pe mama, pe tata, pe tine, pe mine. Dacă aş fi putut, aş fi plasat o bombă acolo. Lumea ar fi fost la sfârşitul zilei un loc mai bun.

Mă uit la bătrânel.
Îl văd trăind în trecut, pretinzând cu discursul ăsta un statut pe care nu-l merită. Ce semnifică Mihai pentru România la ora actuală? Este o bucată de istorie, şi-atât. Cine are nevoie de un astfel de titlu (de rege) în ţara asta care este deja atât de mizerabilă? Cine are nevoie de unul ca Mihai având în vedere circumstanţele în care a acţionat în scurtul său mandat şi modul în care a abdicat? A abdicat. Bye bye! Nu sunt în măsură să judec sau să abordez circumstanţele în care a făcut-o. Privesc doar faptele la rece şi urmările.
A abdicat. A facut-o pentru că era mai bine pentru el, pentru familia lui. Mai rău pentru ţara pentru care ar fi jurat atâtea. Ok, pot înţelege asta. Ce caută acum înapoi? Cu ce drept? Pentru cine? Pentru ce? El nu este în stare măcar să lege trei cuvinte în limba română corect. Dar ţine discursuri în Parlament.

Tot momentul îmi provoacă o scârbă de nedescris. O sală plină de ipocriţi care-şi împart între ei titluri, pretenţii, aplauze şi respecte. Ah, de n-aţi muri mai repede, dinozauri jegoşi!

Un lucru e sigur. Discursul ăsta al "regelui" nu va lua niciun Oscar.

5 comentarii:

Anonim spunea...

cred ca ai fost prea critic si chiar anarhist mai ales ca tu stii destul de multa istorie si ca nu era cazul sa te exprimi asa .Mie mi s-a parut un discurs actual si de bunsimt.da reprezinta o bucata de istorie pe care cei ca tine au ocazia sa o descopere . mai citeste-l pe neagu djuvara

Anca G. spunea...

Mie mi s-a părut un act de ipocrizie publică. Sau un fel de încercare de a-şi spăla păcatele din partea ălor mai mari care se certau acum ceva timp pe tema monarhiei.

Au vrut să arate românimii că ei îs bunii. Să fim serioşi, nimeni nu-l ascultă pe moşulică, pentru că nimănui nu-i pasă de soarta lui - nici guvernanţilor, nici poporului. În plus, tipul e rupt complet de ceea ce înseamnă România. Un om care nu locuieşte aici şi nu suportă pe pielea lui ceea ce suportă "plebea", n-are cum să ştie pe pielea lui ce se petrece în ţară.

Dar alegătorilor li se pare mai "simţit" un guvernant care afirmă că ţine la rege şi regalitate, decât unul care îi neagă importanţa, eu zic că de-asta a fost fosila invitată să vorbească. Eu nu l-am ascultat, pentru că după primele cuvinte mi s-a părut că mai bine ar fi vorbit bunică-meu mort de 20 de ani, cu viermii, în groapă.

Da, am fost rea. Şi nu, nu regret. Nu dau doi bani pe Măria Sa. (nu-i ţin partea lui Băse, dar nici nu mi se pare în regulă să ne apuce dintr-o dată pe toţi dorul de rege.)

Anca G. spunea...

am repetat "pe pielea lui" :D mea culpa..

Stephen G. spunea...

De acord. Chiar dacă îl detest pe Băsescu şi nu era dreptul lui să vorbească, părerea mea este că are dreptate în ceea ce-l priveşte pe "măria-sa".

Oricum toată şarada asta a fost o manevră politică anti-PDL. Tipic.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.