luni, 8 august 2011

De ce e nasol in Mamaia?...

Nu neapărat pentru că este nisipul oribil, plin de scoici şi apa mării plină de alge. Ci din pricina oamenilor care merg în Mamaia. Ieri m-am convins pe viaţă ca nu mai am de ce să păşesc vreodată în viaţă în oribilitatea aia de staţiune.

În primul rând este mare ţigănie. Ţigănie din-aia cu rromi dar şi fără. Românul "everyman" are cele mai dizgraţioase obiceiuri din câte mi-a fost dat să văd vreodată. N-am înţeles niciodată de ce toţi, dar absolut toţi turiştii pleacă din staţiune în pielea goală. Toţi. Daca vezi un grup numeros de turişti care se apropie, inevitabil vei vedea un individ sau doi, siguri pe masculinitatea lor încât să-şi etaleze burta bronzată şi păroasă în mijlocul unui bulevard din Constanţa, la kilometri distanţă de staţiune. Şi ştii că sunt turişti pentru că un constănţean nu ar sta niciodată aşa de mult în soare...Dacă nu sunt 100% la bustul gol, s-ar putea să poarte un tricou care este totuşi ridicat în sus, pentru ca burta să respire.

De asemenea, cât stau pe faleză, turiştii trebuie obligatoriu să se holbeze la fiecare stand pe care-l întâlnesc in cale, pentru că aparent toţi trăiesc în sălbăticie şi n-au văzut în viaţa lor jucărele idioate, reviste porno sau colaci secuieşti. Şi au toţi talentul de a sta în drum, duzini de oameni, holbându-se fără un scop, încurcând circulaţia altora şi durându-i fix in cot. Ei să se simtă bine, nemaicontând dacă altcineva ar putea fi deranjat de modul lor de comportament.

Toată atmosfera asta imbecilă este completată de cei care oferă facilităţile din Mamaia. Toate, dar absolut toate plajele sunt ocupate cu şezloange. Astfel că dacă ai avea plăcerea să-ţi aşezi prosopul undeva mai aproape de apă, nu ai avea unde şi oricum...ar fi interzis. Iar un şezlong costă in jur de 30 de lei...că doar eşti la mare, nu? Vinde-ţi si sufletul!
Fiecare bucată de plajă are o denumire diferită, cu administratorul din dotare, cu reclame diferite şi...durerea cea mai mare...cu muzică diferită. Astfel că daca ai ghinionul să stai între doua, o să trebuiasca să asculţi două melodii house diferite in acelaşi timp! E o adevărată provocare pentru o ureche neantrenată cu imbecilitatea aia numită muzică.

Apa în Mamaia a fost de-asemenea jegoasă de când mă ştiu. Să fie curenţii de vină, să mai contribuie şi arătarile care aruncă gunoaie in ea, ba şi niscaiva hoteluri care îşi au scurgerea direct in mare...cine stie? Cert este că algele, pungile de plastic si rahaţii sunt ca un fel de trade-mark pentru apa din staţiune.
Pe lângă faptul că nu se face nimic pentru a-i îmbunătăţi  starea, se mai plantează şi tot felul de porcării pe apă - ski-jeturi, banane, vaporaşe s.a.m.d. Cu ce să încep? Cu zgomotul pe care-l fac? Disconfortul pe care ţi-l dă când trece câte-un cocalar în viteză pe lângă tine? Mirosul pe care-l ia apa de la ţevile de eşapament ale motoarelor? Sau faptul ca anual mor sute de delfini din cauza căcaturilor astea?

Aşa că am stat ieri şi m-am gândit...la ce bun să merg eu în mizeria asta plină de oameni proşti şi nesimţiţi când cunosc o alternativă atât de perfectă? Problema este că atunci când mergi la plajă, mergi însoţit de mai multe persoane şi aparent, Mamaia e mişto, e atmoferă frate! Greu să-i convingi că pe lumea asta (sau oraşul ăsta) există şi ceva care nu este plin de jeg şi mârlănie.
Zonele din Constanţa  numite Faleză Nord si Modern sunt un fel de paradis. Plajele sunt amenajate, nisipul este curat, chiar mai fin. Nu există băruleţe pentru piţipoance care să pună muzica house. Este linişte şi te poţi relaxa în pace, departe de orice fel de muzică. Şezloangele sunt puţine si rare astfel încât să-ţi aşezi prosopul aproape de apă este o plăcere. Apa este curată. Cristalină. Nu exista ski-jeturi. Singurul dezavantaj? Este un pic mai mult de mers până la o adâncime mai convenabilă. Dar cui îi mai pasă când apa este cristalina? Cristalină, vă jur! În Constanţa! România!

Ceea ce mă bucură este ca plajele astea sunt destul de necunoscute. Nu apar la Ştirile ProTv şi nu se ţin concerte pe ele. Merg doar cei care locuiesc în zonă si încă câţiva norocoşi care ştiu de ele. Şi e bine aşa. N-aş vrea să fie stricate de bestiile din Mamaia.

Mi-am dat seama ca românul de rând este un animal prost care ia tot ce i se dă, fără să mai miroasă înainte, să vadă dacă nu cumva este ceva bun sau doar un căcat. Ia totul de-a gata, pentru că aşa li se pare normal, pentru că aşa se face, aşa-i la modă, aşa au văzut la tv, aşa au făcut întotdeauna. Probabil că ar fi în stare să moară de gât cu ideile lor preconcepute.

2 comentarii:

Anca G. spunea...

Locurile astea care nu apar la ştirile PRO TV.. crezi c-o să mai aibă zile multe şi - eventual - liniştite?
Vara asta am fost la munte, un loc despre care nu prea a auzit nici dracu. Cineva de-acolo mi-a spus că un investitor s-a gândit să modernizeze locul, deja a început construcţia unui spaţiu "de agrement" - hotel, piscină (lângă râu!!), terenuri de tenis, fotbal, club de noapte, locuri de campat şi alte drăcii.
Oamenii nu se abţin să nu facă bani, chiar dacă asta înseamnă distrugerea unei oaze de linişte. Suntem haini.

Stephen G. spunea...

Acum vreo 5-6 ani ziceam la fel, plângeam zona respectivă dându-i un sfârşit obştesc. Dar uite că deocamdată a rezistat şi asta pentru că este aproape de centrul vechi al oraşului unde nu există prea multe hoteluri iar un turist nu va face niciodată atâta drum din Mamaia până aici ; nu mai spun ca pentru a coborî pe plajă trebuie să o iei pe nişte trepte demne de escaladările pe munte . Zona în sine este necomercială şi presimt că va mai rămâne aşa.