vineri, 10 iunie 2011

Sperante

Din aprilie incoace urmaresc cu sufletul la gura un nou serial marca HBO. Poate ati auzit de el, se numeste "Games Of Thrones" si este o adaptare dupa o serie de romane apartinand lui George R.R. Martin. Genul (si aici jubilez triumfator) este fantasy. Ah, si ce dor mi-a fost de o pelicula fantasy facuta cu simt de raspundere.

Din pacate nu auzisem de George R.R. Martin si de seria lui cea mai cunoscuta "A Song Of Fire and Ice" desi cartile sunt de ceva timp pe piata in Romania. Ei bine, HBO a facut minuni pentru ca deja am auzit multa lume cum cauta sa le cumpere, vizibil impresionati de serial.
Si intr-adevar serialul este genial. La o carte asa voluminoasa si plina de personaje, singurul mod in care-o poti transforma intr-o pelicula este sa faci o serie. Asa ca prima carte a fost realizata sub forma unui sezon de 10 episoade, a cate 50 de minute fiecare. Excelenta initiativa, mai ales ca beneficiaza de pretiosul suport al celor de la HBO si nu avem asadar nimic cheesy, ieftin sau facut cu efecte antice.
Iar casting-ul e genial. Daca la inceput nu-l recunoscusem decat pe Sean Bean, mi-am adus aminte ca am mai vazut si alti actori in alte filme. Dar Sean Bean e baza. El este protagonistul sezonului 1 si omul joaca fantastic. Sigur ca nu mai este Boromir cel tinerel si sprinten din Lord Of The Rings dar prestatia lui pe ecran este minunata.
Venind vorba de LOTR (cu care apar inevitabil comparatii) mi s-a parut amuzant ca si George Martin are doua R-uri la nume precum si J.R.R. Tolkien.

Comparatiile intre cele doua serii (fie ele de carti sau filme) ar trebui sa se opreasca insa aici pentru ca in rest abordeaza lucrurile intr-o cu totul alta maniera si tematica este foarte diferita. Game of Thrones pune (cel putin deocamdata) accent mai mult pe relatiile dintre personaje, pe intrigi personale, uneltiri s.a.m.d. si mai putin pe partea de epic si batalii. Repet, deocamdata.
Cartile ma asteapta si pe mine acasa (am reusit sa conving pe cine trebuie) astfel ca abia astept sa termin sesiunea (inca un examen amarat) si sa ma pun sa devorez toata seria.

Ma bucur ca genul asta n-a murit si ca inca este realizat cu simt de raspundere. Desi n-a fost un film rau, ultima pelicula aparuta din Cronicile din Narnia m-a lasat cu un gust amar. Parca nici ei nu-si mai doreau sa continue. Eragon mi s-a parut o porcarie .Acum ca si Harry Potter se va incheia cu cel de-al optulea film, se termina o perioada a genului care din fericire va invia cu si mai multe realizari de calitate. Game of Thrones este una dintre ele. In scurt timp va aparea si The Hobbit si chiar ma bucur ca inca exista carti si filme fantasy de calitate.

Am fost nostalgic in ultima vreme in ceea ce priveste genul asta. Mi-am adus aminte cate chestii am citit din sfera asta si evident m-am uitat si peste cele doua nuvele fantasy scrise de mine si mi s-a facut dor de personajele alea, ba chiar s-a nascut in mine o dorinta sa revin asupra lor. In cele din urma asta s-a transferat in dorinta de a juca ceva pe PC. Si pentru ca Dragon Age II m-a dezamagit in ceea ce priveste rejucabilitatea, m-am reorientat spre Dragon Age Origins. L-am terminat de o gramada de ori pana acum (si tineti cont ca este un joc foarte lung de ordinul zecilor de ore) si chiar si acum imi pare a fi mult mai fresh si mai inspirat decat succesorul sau.

Concluzia este ca am sperante in ceea ce priveste genul fantasy. Mai ales datorita lui George Martin am descoperit ca inspiratia nu se opreste la Tolkien si ca ea poate aparea folosind si alte abordari. Asta e un lucru bun de tinut minte.

2 comentarii:

Bloody Soul spunea...

mi-am amintit cine a murit :)) Ned :D cand l-au decapitat. :-? dar tot sunt in urma cu un episod. cred. :)) o vara frumoasa daca nu ne mai auzim. :) take care and have fun! >:D<

Stephen G. spunea...

BIG SPOILER ALERT !!!
Da, Ned era evenimentul cel trist :(
Nu mai esti in urma cu niciun episod, luni apare 10 care esti si ultimul (pe sezonul asta).

Vacanta placuta si tie :)