joi, 23 iunie 2011

Nisip...

Jocul meu preferat din toate timpurile incepe ceva de genul asta : Multi oameni cred ca timpul este ca un rau, care curge drept si sigur intr-o singura directie. Dar eu am vazut adevarata fata a timpului si-ti pot spune, se inseala. Timpul este ca un ocean in mijlocul unei furtuni.


Timpul este limitat pentru toata lumea, indeosebi in secolul in care traim cand totul pare ca se misca cu o viteza uluitoare. Vrem ca totul sa fie rapid pentru a economisi ceva ce parca nu avem niciodata cu adevarat.
Acum o luna, cand inca eram in Bucuresti, o artera de pe bulevardul Nicolae Grigorescu a intrat in reparatii. Nu stiu exact care e problema, ceva cu o teava, fie ea de apa sau gaze. Priveam apoi, pe jumatate amuzat pe jumatate oripilat la cum merge treaba lucratorilor romani. Poate ar trebui sa le zic chiar bucuresteni, pentru ca au un mod aparte de a se face remarcat, avand in vedere cat dureaza chiar si cea mai banala lucrare in Capitala.

I-am vazut in trei perioade diferite ale zilei pe aceiasi lucratori. Daca nu cumva printr-o coincidenta nefericita am nimerit de fiecare data in pauza de masa, cred ca ma pot astepta ca si la toamna sa gasesc santierul acolo. Unul statea cu burta-n sus intins la soare pe iarba. Altul vorbea cu un al treilea in timp ce fumau sau dadeau pe gat cate-o bere. Altul dadea ture cu tractorasul, amuzandu-se teribil. In timpul asta traficul era extrem de congestionat, de la 4 benzi ajungandu-se la doua - foarte inguste si aglomerate. Cu toate astea graba nu parea sa intre in fisa postului stimabililor de mai sus. Nu m-as mira daca s-ar muta acolo pe iarba...e frumos, e cald.

Constanta. O strada circulata intens si de regula cu foarte multa dificultate, adiacenta centurii orasului, ruta directa spre centru, autobuze - tot tacamaul. Nu stiu ce s-a intamplat (da, stau cam prost cu informarea) dar au blocat o banda astfel ca se circula (daca e posibil) mai greu decat inainte. N-am vazut muncitori stand degeaba dar nu pareau dispusi sa se miste mai repede.

Tot Constanta. La vreo 3 minute de blocul meu, se construieste un mall. A zis cineva ca mai e nevoie de inca unul. Nu destul ca stricasera jumatate de parc cu unul, au zis sa mai ridice unul. Cica va fi cel mai cel din Romania. Eh...vorbe. Si totusi, nu cred ca santierul exista de mai mult de un an, poate doi. Timp in care au facut o constructie imensa. Va jur, este colosala. M-am uitat atent la muncitorii de-aici care nu blocheaza si nici nu congestioneaza nimic din trafic. In ritmul in care lucrasera banuiam ca erau toti niste Arnolzi combinati cu Stallone care munceau pentru a salva copiii asupriti din Africa. Bai...nu. Erau la fel ca cei mentionati mai sus. Tot cu burtica, slapi, vestute fosforescente etc. Si totusi au fost in stare.

De ce fac unii un mall mai repede cat repara altii un bulevard? E simplu. Primii au contract. Nu-l indeplinesc la timp, s-ar putea sa nu-si ia banii. Banuiesc ca si ceilalti au un contract, cu Statul probabil. Dar cred ca ei confunda Statul ca institutie cu statul ca activitate si nici nu sunt penalizati pentru asta, altfel nu-mi explic. Asta sau au foarte mult timp la dispozitie.
As mai intreba si de ce lucreaza in timpul zilei pe caldura si aglomeratie dar s-ar putea sa par deplasat. Ce daca in tarile straine asa se face? Ce daca asa nu mai incurci pe nimeni? Neah, da-i in timpul zilei, sa fie balciul complet.

Dar problema cea mai mare este de ce dureaza atat? Oare oamenii astia nu vietuiesc dupa acelasi principiu, de a face lucrurile cat mai repede? Oare viata nu curge la fel si pentru ei? O sa-mi raspund singur si o sa adaug ca nu - avand in vedere ca dupa atatia ani nu avem o autostrada Bucuresti-Constanta ci doar Bucuresti-ceva pe langa Cernavoda de parca distanta este astronomica si trebuie sa strabata 3 oceane si 2 lanturi muntoase.

Oh well, just my two cents.

2 comentarii:

Anca G. spunea...

Metoda Galați: iarna, șoseaua e mai sensibilă. Aștepți să se crape o stradă principală (poate să fie și numai 2 centimetri), blochezi banda respectivă, dai cu toporul în ea ca să vadă toată lumea câte daune a făcut iarna și că într-adevăr avem nevoie de bani pentru reparații, înghesui traficul pe celelalte benzi, timp în care banda cu probleme rămâne blocată și izolată de banda aia galbenă de atenționare. Nu lucrezi la ea, pentru că dacă ai începe lucrarea, ai termina-o, și în plus, iarna nu e timp pentru lucrări. Vine primăvara, se mai încălzește, dar n-avem fonduri, deci banda rămâne la fel. Vara, găsim fonduri, dar e mult prea cald ca să pui oamenii la treabă. Toamna ajungi să cârpești oleacă locul, dai drumul la circulație, dar o minune strică una din celelalte benzi. Și procesul se repetă...

butterfly journal spunea...

totul se misca in viteza....oamenii nu mai au rabdare....