marți, 2 noiembrie 2010

Sully Erna - Avalon


Sully Erna, solistul celor de la Godsmack este un tip extrem de talentat si nu este nevoie sa sapi prea adanc ca sa-ti dai seama de asta. Pe langa vocea memorabila, omul face niste show-uri live de exceptie. Dueluri la tobe cu Shannon Larkin, pasaje cu muzicuta, si un ritm solid la chitara.

Si pentru ca The Oracle, ultimul album al celor de la Godsmack, a fost un real succes (cel putin din punctul meu de vedere), am luat cu mare incredere Avalon, primul material solo al lui Sully. Sunt efectiv fascinat de cat talent are omul asta ascuns in el si de cum a putut sa scoata ceva atat de misto si totusi atat de diferit de sunetul trupei sale.
Ca o manevra comerciala, albumul a iesit dupa The Oracle, desi conform lui Sully, materialul ar fi fost gata de ceva timp. Dar miscarea a fost buna, materialul venind la cateva luni dupa albumul Godsmack si a fost primit cu bratele deschise. Criticile au fost bune si la fel si vanzarile.

Intai ar trebui sa definesc cam ce fel de muzica se gaseste pe Avalon. Nu este metal, stilul care l-a consacrat pe Sully. Este un progressive daca ar fi sa ma intrebati pe mine. Un progressive cu foarte multe influente - de la ritmurile nativilor nord-americani pana la pasaje inspirate din cultura Orientului Mijlociu. Exista un numar semnificativ de instrumente prezent in piesele de pe Avalon - chitara (electrica, acustica si bass), pian, tobe tribale , baterii, violoncel, clape si inca cateva instrumente de percutie pe care nu le-am recunoscut.

Materialul se deschide cu piesa omonima albumului - Avalon. Induce o reala stare de visare. De la percutii la vocea lui Sully si a Lisei Guyer cea care-l acompaniaza pe tot albumul. Se deschide practic un recital de muzica superba, cu o atmosfera magica. N-as putea sa definesc altfel ce are de oferit albumul asta.
7 years este mai puternica, intinzandu-se la 9 minute de pasaje lente si rapide, schimbate cu cea mai mare maiestrie. Totul fara a-si pierde vreun moment identitatea.

Broken Road renunta pentru un moment la toate acele instrumente de percutie elaborate deja in primele 2 piese. Avem intai niste pian, apoi vocea lui Sully si spre final niste baterii clasice facute sa dea culoare unei piese deja foarte profunde.
A 4-a piesa, si primul single, este Sinner's Prayer - o capodopera! Absolut geniala din toate punctele de vedere, de la ritmul ametitor al percutiilor la vocile care efectiv te bantuie si pana la pasajele clare de chitara si violoncel. Repet, este efectiv geniala!

My Light este extrem de interesanta din cauza abordarii. E vesela, optimista fara a pierde vreun pic din farmecul oferit de album. Lisa Guyer ii ia lui Sully fata la cantat.
The Rise iarasi m-a dat pe spate. Parca ar fi rupta din Prince of Persia. Prince of Persia - jocul, cu toata atmosfera acea superba rupta din povestile Seherezadei, cu evidente influente orientale. Ma gandesc cu tristete la ce generica a fost coloana sonora a jafului ala de film sau a jocului slabut - Forgotten Sands - cand exista o astfel de piesa atat de potrivita pentru un astfel de concept. V-am mai spus ca Lisa Guyer e geniala? Atunci v-o repet.

Until Then... este axata pe pian si violoncel si are un aer melancolic. As considera-o slaba, mai ales ca-i urmeaza minunatiei de The Rise dar ar fi nedrept la cat de frumos suna instrumentele.
The Departed are iarasi influente orientale, liniile melodice ale vocii mi se par foarte placute. Dar parca-i lipseste ceva pentru a o face deosebita.
Eyes of A Child urmeaza un tipar progresiv - de la o chitara acustica pana la o acompaniere spectaculoasa a percutiilor si a apogeului reprezentat de un solo la electrica de toata frumusetea.
In Through Time este mai mult un Outro decat o melodie in adevaratul sens al cuvantului si incheie o poveste frumoasa si un album absolut genial.

E imposibil sa nu-ti placa Avalon. Este o muzica de cea mai inalta calitate, unica din toate punctele de vedere.  E memorabil cum poti simti si auzi atat de clar fiecare instrument, fiecare in parte avand o acordata o atentie speciala. Trebuie sa-l ascultati, sa-l gustati si sa-l dati mai departe. Muzical mi se pare a fi cel mai inovator material pe care l-am ascultat in ultimii ani. E o adevarata revelatie.
Good Job Sully! Freakin' good job!

9 comentarii:

GeminiGirl spunea...

trebuie sa recunosc ca m-ai facut sa-mi doresc si eu albumul pt mine! iubesc godsmack, insa nu stiam ca Sully a scos album solo. imi poti spune cu cat l-ai luat si de unde?

Stephen G. spunea...

Pai l-am "luat" de pe internet :Ds

GeminiGirl spunea...

am inteles. un pret si un link daca nu cer prea mult... sau doar link k ma prind de acolo probabil de pret. :)

Stephen G. spunea...

Pai de regula cand "iau" de pe internet...iau gratis, daca ma intelegi.

Daca vrei albumul legal, presupun ca-l poti gasi pe iTunes.

Andrei spunea...

Chiar merita cumparat pentru 10$:P Mi-a placut de la prima melodie

Anca G. spunea...

Gosh, e superb, hipnotic. Tocmai L-am "imprumutat" si eu. Nu stiu..e incredibil ca poate sa apara un asemenea album in 2010! Oamenii care fac minuni dinastea ar trebui declarati eroi. Si Sully si Lisa!

GeminiGirl spunea...

aaaa... am inteles. asta sttiam si eu k se poate "lua" de pe internet. insa l-as fi vrut original. :)

Anonim spunea...

Frumos review, felicitari. Da, intradevar Sully Erna este o persoana foarte talentata iar acest prim album solo al sau este extraordinar de bun. Sunt sigur ca pe viitor Sully Erna nu ne va dezamagii atunci cand va veni vorba de muzica, fie ca e vorba de Godsmack sau alte proiecte. Cred acest lucru cu tarie deoarece pune suflet in ceea ce face.

Marko spunea...

nu ai cum sa il bati pe omul asta. sunt putini oameni care suna fain live. ei bine, Sully canta genial live. nici mai mult nici mai putin decat atunci cand asculti CD-ul.
Avalon imi aduce aminte de stilul imprumutat pentru I stand alone si acusticul de la Spiral. ceva in genul la RA si nu prea :p
mandru ca Godsmack a fost prima formatie rock pe care am ascultat-o vreodata.