vineri, 12 noiembrie 2010

Fifa 11 vs PES 2011

Desigur ca au aparut cele doua mari rivale simulatoare de fotbal pe PC! De mai bine de o luna chiar! Si anul asta batalia a fost mai stransa ca oricand. Cu atata munca oferita pe tava, eye-candy si chestii de calitate, era evident sa ma bag si eu in seama cu un review comparativ la adresa celor doua.

Demo-urile jocurilor au aparut cam pe la mijlocul lui Septembrie si am avut o gramada de timp sa le incerc pe amandoua pentru a ma decide pe care o sa-l joc anul asta. In ultimii...3 ani am jucat numai PES, pentru ca Fifa devenise repetitiv de la o vreme, astfel ca in timp ce in 2008 Konami scoteau o minunatie de joc numita Pro Evolution Soccer, EA lansau un update la Fifa 2007 numit Fifa 08. Si aveau sa-l mai lanseze de inca doua ori, dar cu alt titlu - 09 si 10. Nimic prea bun nu s-a schimbat in acele jocuri. Acelasi gameplay plictisitor, aceeasi grafica groaznica. PES m-a rasfatat enorm in 2008. Mi-a placut la toate capitolele. Apoi insa cu fiecare an au inceput sa se prosteasca. Nu indeajuns incat sa ma faca sa trec la Fifa dar indeajuns cat sa ma ingrijoreze...

Si inevitabilul s-a produs. EA Sports au renuntat de tot la tot ce insemna Fifa pana acum...si au trecut la o versiune asa-zisa "next-gen", asemanatoare cu versiunea X-box 360. Si au dat lovitura. Am primit un joc foarte bun, un progres urias fata de editiile precedente si chiar mai bun decat PES-ul de anul acesta.
PES-ul de anul asta s-a imbunatatit un pic fata de 2010 dar fara sa ma faca sa-l joc mai cu pofta. Aceleasi schimbari ciudate in gameplay care nu-si aveau locul, aceleasi sisteme bizare de invatare a jocului si in ciuda unei grafici superbe - nu mi-a insuflat niciun pic de atmosfera. Comentariul a ramas acelasi, repetitiv, plictisitor si neimbunatatit.

Dar hai sa trecem la chestii mai specifice. E vorba de un simulator sportiv, deci evident ca vorbim in primul rand de gameplay. Gameplay-urile sunt admirabile de ambele parti si reusesc in multe momente sa semene fantastic cu realitatea dar doar unul se remarca prin placerea de a juca - Fifa! In sfarsit pot spune din nou cu mana pe inima (din nou dupa multi, multi ani) ca Fifa e fun! E foarte, foarte fun! Asta in timp ce gameplay-ul PES-ului devine din ce in ce mai bizar de la an la an.

Totul merge fluent si placut la Fifa, cel putin pana la un anumit nivel, asta fata de PES unde totul este ingreunat si greu de inteles. Pasele sunt mai logice, suturile mult mai controlabile, preluarile, sistemul de energie al jucatorilor...totul. Per total Fifa este jocul mai bun, mai deosebit. Asta nu inseamna ca este perfect. Are o gramada de defecte dar este mult mai jucabil decat PES.
Este evident ca am jucat mai putin produsul celor de la Konami astfel incat pot sa ofer mai putine detalii legate de acest joc dar va zic doar atat...arata frumos in clipuri si poate si pe ecran in primele minute. Dar veti uita de toate acestea rapid cand va veti lovi de gameplay-ul idiot si complicat care nu face jocul sa curga si sa-ti faca placere sa stai in fata lui. Mi-e greu inca sa descifrez misterul din spatele sistemului cretin de pase care parca s-a prostit de la an la an. La fel si suturile care ma fac sa cred ca fizica de pe Terra a fost rescrisa de curand.

Nu pot totusi sa nu laud grafica din PES - absolut superba, parca in fiecare an se apropie de realitate tot mai mult. Nici Fifa nu arata rau, fata de anii trecuti, dar este totusi in inferioritate. Jucatorii se misca realist si modelele in sine sunt bine realizate dar uneori mai sunt niste cadre colturoase care-mi aduc aminte de un vis urat, unul inceput prin 2005 si terminat abia anul asta.
In general Fifa da senzatia ca este foarte minimalist, cu cinematics-uri scurte si la obiect, nimic prea fancy, nimic prea teatral, totul rezumandu-se la jocul de fotbal in sine. Si asta e bine, semn ca EA Sports au inteles care este de fapt scopul unui joc pe computer. Pe de alta parte nu pot sa nu admir animatiile interesante si frumoase oferite de PES, cu toate "prajiturelele" menite sa aduca un pic de farmec si zambet jocului. In plus, Konami beneficiaza de licente pentru Uefa Champions League si Europa League .Pacat ca toate aceste mici placeri nu salveaza ce e mai important. Si anume jocul de fotbal.

Foarte fresh si impresionant este comentariul din Fifa, cu o gramada de replici schimbate de la meci la meci, in functie de echipa, campionat sau evolutia in Manager Mode. Comentariul de la PES ramane in schimb la fel de plictisitor, neinspirat si (in mod evident) extrem de enervant intr-un final. Sunetul in general este mult mai bine definit in Fifa, cu o atmosfera bine ilustrata pe stadioane, unica in functie de echipa, arena sau chiar tara.

Legat de Manager Mode, recunosc ca mi-era dor sa-l joc in Fifa, unde anul asta s-au imbinat foarte convenabil utilul cu placutul - putina treaba manageriala, tactici si mult, mult fotbal. Asta in contradictie cu noile sisteme de tactici de la PES care-mi dau senzatia ca trebuie sa termin facultatea mai intai pentru a le putea da de cap.

Daca PES-ul si-a pierdut mult din stralucire din cauza a cateva probleme grave, nici Fifa nu este chiar perfect, EA aratandu-ne inca o data ca nu scapa de trei din marile lor probleme - optimizarea, bug-urile si A.I-ul echipei jucatorului.

Mi-am dat mult silinta pana cand am facut Fifa sa mearga cu toate detaliile la maxim fara sa aiba scaderi bruste si imprevizibile de framerate - pe un sistem menit sa duca jocul fara probleme. Asta in timp ce PES, superior la capitolul grafica rula fara absolut nicio problema. Un plus la optimizare pentru Konami.

De bug-uri la Fifa incep sa cred ca nu vom scapa niciodata. Unul (si cel mai mare din cate mi-a fost dat sa vad) a fost legat de Leeds United (echipa aleasa de mine pentru Manager Mode) care apare atat in Liga a II-a cat si a III-a din Anglia, cand ea nu exista decat in a III-a. Asta mi-a pus pe cap un numar dublu de meciuri, din ambele campionate, facand astfel imposibila evolutia echipei, jucatorii neputand (evident) sa reziste la 4 meciuri in aceeasi saptamana, uneori chiar 2 meciuri in aceeasi zi.

Ultima problema - A.I.-ul. Desi adversarii din Fifa sunt extrem de inteligenti si trebuie laudat acest aspect al jocului, inteligenta propriei mele echipe este direct proportionala cu IQ-ul unor cimpanezi - stiu ei ceva, dar la finalul zilei raman doar niste maimutici prostute.

Dar toate problemele astea nu strica o experienta frumoasa oferita per total de Fifa. PES-ul desi nu este deloc un joc rau trebuie sa inceapa sa schimbe serios lucrurile avand in vedere ca directia pe care o tot urmeaza de 3 ani incoace nu e cea buna. Jocul arata bine, dar nu reprezinta nicio distractie pentru jucator.
In cele din urma alegerea finala tine de gustul fiecaruia, desi eu tin sa-i acord un avantaj puternic celor de la Fifa care au oferit o revenire frumoasa dupa o serie cu adevarat neagra de jocuri proaste. PES-ul nu este foarte in urma, dar ceva trebuie regandit.

In final pot spune cu mana pe inima ca anul asta chiar avem 2 simulatoare de fotbal mai mult decat decente.

Fifa 8/10 PES 7/10

2 comentarii:

Anonim spunea...

The necessity of high-quality external gates

Feel free to visit my site: legal leads
Have a look at my web-site leads for lawyers

Anonim spunea...

Continue

my web-site: attorney lead generation
Review my page ... seo for attorneys