joi, 5 august 2010

O poveste din Persia...

Cred ca am citit de vreo 50 de ori articolul asta. Efectiv nu-mi vine sa cred ca inca mai exista pe lumea asta oameni care pot impune altora ce sa asculte si ce sa nu. Suntem in secolul 21 si totusi exista milioane de persoane care urmeaza orbeste o carte, un cult...dezvoltate sau scrise acum mai bine de 2 milenii. Sigur, in cazul de fata ma refer la islamism, dar nici alte culte nu sunt prea departe.

Acum ceva timp un individ posta fanatic pe blogul lui cu privire la concertul AC/DC de la Bucuresti ceva in genul asta "AC/DC - atac fara precedent al diavolului asupra Romaniei crestine". Lasand la o parte prostia crasa prin care cineva ar asocia vreodata AC/DC-ul cu satanismul, respectivul se ruga la Dumnezeu sa dea o ploaie prin care sa se anuleze concertul si sa purifice sufletele pacatosilor. Incerc sa fiu cat mai precis in detalii, cuvintele nu-mi apartin. Presupun ca diavolul a lovit apoi mai tare in momentul in care Metallica si mai ales Slayer au concertat tot in capitala o luna mai tarziu. Si culmea, a fost cer senin, perfect pentru un concert genial si la australieni si la The Big 4.

Nu stiu de ce am impresia ca daca Dumnezeu exista (si eu cred ca exista o entitate pe undeva pe-acolo) nu-i prea asculta pe fanaticii astia religiosi cu tot cu practicile lor bizare. In schimb, pare sa-i placa rockul destul de mult, ca pana una alta tot avem concerte bune in Romania.

Revenind la Iran, mi se pare de-a dreptul absurd si se incalca niste drepturi intelectuale. Muzica da posibilitatea oricarui individ sa-si dezvolte intelectul, imaginatia, partea artistica. Interzicandu-i cuiva sa asculte muzica (mai ales daca e de calitate si/sau exprima ceva) este ca si cum i-ai calca in picioare toata libertatea intelectuala. Muzica deschide mintea, te indruma catre noi lucruri in viata. Cum ca ar incalca invataturile islamului...la o chestie de genul asta nici nu mai poti sa raspunzi. Eu nu pot decat sa oftez cand aud asta.
E drept ca exista o muzica care poate sa indrume si la alte chestii si este evident ca dictatorul din Iran se teme tocmai de asa ceva. Numai ca s-ar putea sa se intample exact invers decat crede el prin interzicerea ei.

De-a lungul istoriei oamenii s-au revoltat si pentru mai putin. Si pentru ca sunt putin inversunat va pun o melodie cu talc. Astia de la Slayer sunt un pic tampitei cu versurile, dar e doar muzica, fiecare intelege din ea ce doreste.



Slayer - Hate Worldwide

Un comentariu:

Anca G. spunea...

Cum naiba sa interzici muzica?! Adica...mi se pare incredibil. Stiam ca-s fanatici, dar nici chiar asa.
Cat despre tipul cu ideea stralucita de purificare a celor prezenti la AC/DC prin ploaie...dintr-un anumit unghi e chiar amuzant - dar doar dintr-un anumit unghi:))