marți, 27 aprilie 2010

Pro-to-cool

Pentru cine da BAC-ul anul asta, sigur s-a pus in discutie si termenul strict-secret mentionat mai sus. Sunt asa curios (off the record fireste) sa vad pe unde se invart sumele de la alte  licee, orase s.a.m.d.
Cat se cere la noi m-a lasat cu gura cascata. Ceva gen...de 3 ori alocatia. Am intrebat la ce trebuiesc banii astia, cu exceptia intentiei de a copia care sincer nu ma intereseaza (explic imediat si de ce).

Nu exista un raspuns clar, pentru ca mult-uzatul cliseu "fursecuri si apa minerala" nu-i mai poate pacali decat pe cei naivi. Ce ce e asta, daca nu o spaga cu nume frumos? Si cu ce te ajuta? Pentru ca s-a mentionat clar ca nu-ti permite "accesul" la noi idei, raspunsuri, variante s.a.m.d. Practic este un fel de ass-kissing ca sa ce? Sa-ti zambeasca dulce, tie - elev, in timpul examenului? Nu e vorba ca n-au poate nevoie de o gustarica pentru alea 3 ore pe care le petrec aia acolo, dar sumele care se aduna de la "n" clase a 12-a cu "n" elevi sunt imense. IMENSE! S-ar putea sa putem hrani o tara din Africa pe un an cu banii aia. Dar nu, ideea e sa bagi banii in fundul la unii care stau si se uita in gura ta cat dai cacatul asta de examen. Mama, ce misto!

Cu riscul de a generaliza spun ca tipul asta de profesori care chiar se lasa platiti mi se par jalnici. Poate ca si tentativa si fapta de a da poate fi jalnica, dar asta vine dintr-o alta mentalitate si intentie, pe care nu vreau sa o comentez acum. Efectiv nu ma intereseaza ca unii vor sa faca driblinguri cu examenul. Problema lor, fiecare trece de pragul asta asa cum vrea/poate. Si repet, o suma modica mi se pare perfect rezonabila, e mai mult vorba despre politete decat de bani, dar 3 alocatii? Si asta nu garanteaza nimic, decat ca probabil supraveghetorii (si nu numai) vor pleca mai fericiti acasa.

M-am convins acum ca si BAC-ul e penibil, ca si intreg sistemul. Mi s-a facut scarba cand am vazut cat de uriasa e moda asta si am zis ca-mi bag p...iciorul si o sa ma duc acolo doar cu un pix si o sa scriu ce pot si voi fi mai linistit la sfarist, indiferent de nota. Nu ca vreau sa par ipocrit, dar o nota umflata nedrept pe o diploma nu ma atrage in niciun fel si sunt dezamagit putin ca alte persoane nu gandesc asa. Dupa patru ani la un liceu cu niste oarecare pretentii, te-ai astepta la ceva mai mult orgoliu.

Ma repet si spun ca nu critic pe nimeni in mod special, sunt doar scarbit de cum merg lucrurile in tara asta, atata tot. E o tara "libera", fiecare face pana la urma ce vrea. S-ar putea sa par eu naiv, dar avusesem un moment in care ma gandeam ca Romanica nu e chiar in halul asta de rea. Mda, naiv. Uh, chiar astept niste opinii pe tema asta :)

3 comentarii:

iuliana spunea...

mai, si eu am auzit de chestia asta, si eu dau bac anu asta, si nu scriu cu litere mari "bac" doar pentru ca mor de lene, ci pentru ca nu se prea merita... oricum, p'aici, pe la mine, sunt sume cam maricele, dar eu am noroc ca liceul nostru nu prea plateste niciun protocol... chiar azi un coleg, a intrebat-o fix pe directoare cam cat tre' pe protocol... si a iesit un mic scandal... eu nu stiu ce sa zic... nu prea as da bani ca sa trec, desi stiu ca nu prea as lua bacu asta...

sunetul-mai-tare spunea...

Noi nu dam niciun ban. Ba mai mult, directoarea de-a trimis tabele si tabelase sa semnam ca nu strangem nimic si ca nu ne-a indus nimeni ideea de a strange.
Ma gandesc ca o sa-si stranga ei de-o cafea din alte sume pe care le platim, den fondul scolii, gardian, etc.

sunetul-mai-tare spunea...

Erata (sau ce face ora 5 jumate din om:)) - era "ne-a" in loc de "de-a" si "din" in loc de "den":))