luni, 26 aprilie 2010

Gogol Bordello - Trans-Continental Hustle

Oh, pregatiti-va de multe, multe review-uri de muzica in perioada asta. Dupa ce voi analiza Gogol Bordello mai sunt pe lista de asteptare Fever'u lu' Bullet For My Valentine (of, of, of, baietii astia nu se invata minte) si Oracle'u' lu' Godsmack a caror single - Crying like a bitch m-a lasat extrem de rece. Si daca am timp, va fac un review si la un joc dupa care mai stau eu din cand in cand, joc care parea de ne-hack-uit dar pe care piratii cei cumsecade l-au fentat in ceva mai mult timp. Oamenii astia sunt geniali. Ubisoft a cheltuit mii de dolari pe un sistem de protectie care parea imposibil de combatut. A durat doar o luna... Dar despre astea alta data.

Gogol Bordello sunt o trupa de gipsy punk formata in New York a caror membrii sunt adunati din toate colturile lumii - incepand cu Ucraina si continuand cu Rusia, Israel, Etiopia, SUA si Scotia. Interesant este ca la un moment dat trupa a avut si o romanca ca backing-vocalist, motiv pentru care pe EP-ul din 2005 - East Infection, exista o piesa numita Madagascar-Roumania Tu Jesti Fata cu cateva versuri in limba noastra scumpa pe la sfarsit.

Make no mistake, Gogol Bordello sunt gipsies, sunt tigani, sau cel putin liderul si solistul trupei Eugene Hutz este tigan si este foarte mandru de chestia asta. Eu nu sunt mare fan al acestei minoritatii, cel putin al alora care sunt romani. Dar tiganii din Gogol Bordello nu sunt ca aia care fura prin Anglia, nici ca aia care omoara prin Italia si categoric nu sunt ca oribilitatile alea din telenovelele autohtone. Sunt tigani care sunt indragostiti de rock n' roll. Si ei canta rock n' roll, potrivit lui Eugene Hutz, doar ca provenind din atatea colturi ale lumii, e normal ca muzica lor sa sune mai altfel si mai unic si nu-l va avea mare legatura cu rock n'roll-ul lui Chuck Berry sa zicem...

Dar daca e sa analizam muzica din punct de vedere compozitional, stilul, instrumentele s.a.m.d, Gogol Bordello canta un punk, si pentru ca mare parte din versurile lor vorbesc despre imigratie, etnie si petreceri, li s-a alaturat si gipsy la acel - punk. Daca ar fi sa-i asemanam cu ceva, sunt un fel de Goran Bregovic, dar cu mai multa rockareala in ei, rockareala de...Zdob si Zdub sa zicem.

Cine nu este familiarizat cu muzica lor, trebuie neparat sa inceapa cu Start Wearing Purple si sa continue cu Immigrant Punk, Wonderlust King, piesa aia in Romana si evident...ultimul album care mi se pare foarte, foarte bun.

Trans-Continental Hustle este albumul cu numarul 5 al trupei si are ceva foarte fresh, pastrand in acelasi timp stilul si energia - inconfundabile amandoua.

Melodiile sunt foarte asemanatoare, dar merg atat de bine una dupa alta, incat eu chiar nu m-am plictisit. E muzica de buna dispozitie, mai ales ca au un groove aparte, si incep asa...incet, incet...si apoi bam! Party!
Eugene Hutz are niste linii ritmice pur si simplu superbe la chitara acustica, va veti indragosti de acordeon si de vioara (daca urmariti trupa in spectacole live o sa intelegi si mai mult de ce va plac). Si desi majoritatea albumului se rezuma la linii melodice catchy si pasaje foarte rapide cu refrene usor de retinut, versurile sunt extrem de bine-gandite si bine-scrise.

Unele piese au si influente reggae, venite din partea membrului ecuadorian al trupei. Bateristul este genial si el. Pe langa cantatul minimalist dar plin de energie, omul poarta kilturi pe scena si are o creasta de punker adevarat. Creierul din spatele trupei ramane totusi solistul Eugene Hutz, pe care s-ar putea sa-l stiti dintr-un film foarte misto (daca nu, chiar trebuie sa-l vedeti) Everything Is Illuminated cu Elijah Wood.
Hutz este extrem de charismatic live, asa cum ii sta bine unui frontman, dar credeti-ma cand va spun ca nu imita pe nimeni. E chiar unic...

Ca piese de referinta, pentru mine au devenit ascultari constante Pala Tute, Immigraniada (We're coming rougher) si My Companjera dar merita ascultat tot albumul, pentru ca repet, efectiv curg (melodiile) atat de armonios una dupa alta incat nu simti nevoia sa mai schimbi cu altceva si sa te intorci inapoi, cum se poate intampla la alte trupe. Va las si doua melodii live la un show foarte misto de altfel  - Later With Jools Holland.
Enjoy!


 Immigraniada (We're Coming Rougher)

Pala Tute

2 comentarii:

sunetul-mai-tare spunea...

Deci is bestiali oamenii astia, cum naiba de nu stiam de ei?! m-au fermecat incapand cu numele (Gogol..mi-a adus aminte de perioada in care eram fascinata de scrierile lui Gogol pe la inceputul liceului, mai ales de nuvela aia cu demonul Vyi) si pana la prestatiile live si melodii - mi se par geniali

Stephen G. spunea...

Numele e inspirat chiar de la scriitorul respectiv :)