miercuri, 26 august 2009

"Diva" Madonna

Ganditi-va la muzica...dar nu la ceea ce va place sa ascultati, ci asa...in general. Ce reprezinta ea? N-ar trebui sa fie un soi de categorie estetica? Ceva frumos? Ceva dus la rangul de arta? Ceva care arata maiestrie, talent, unicitate? Da, ceva in genul asta era muzica undeva pe la origini.
Ei bine, nu stiu de ce in ziua de azi, muzica nu se mai preteaza la talent ci doar la marketing. Grosul populatiei, cei fara gusturi specifice - care digera orice li se da - ei sunt cei care decid cine e faimos si cine nu, cine merita faima si cine nu. Si de multe ori deciziile sunt amare si foarte, foarte incorecte.
Daca pe o alta planeta...sa zicem Jupiter - ar exista viata si ar fi macar la fel de dezvoltata ca pe Terra inseamna ca si acolo ar fi descoperit "muzica", nu? Poate cu o alta denumire...Juzica sau ceva. Eh, as spera ca macar Jupiterienii sa aprecieze juzica la adevarata ei valoare si nu dupa cum le impune orice campanie de marketing (sau jurketing).

Ca sa trec la subiect: Madonna (poate ati auzit de ea) vine in Romania si canta la Bucuresti cam exact in momentul in care scriu eu randurile astea. Ei bine, tanti asta reprezinta exemplul suprem de nedreptate in industria muzicala. Poate ca nu sunt eu marele critic in muzica si nu sunt nici familiarizat cu toate stilurile, dar am ascultat destula la viata mea ca sa-mi fac o parere si sa-mi dau seama ce se merita si ce nu. Cred eu ca sunt destul de matur in judecata incat sa fac diferenta intre gusturile mele personale si muzica de calitate care totusi mie nu-mi place.

Asta ma duce la Madonna - o artista foarte faimoasa, cu milioane de fani si dolari. Da, am pus ultimele doua chestii impreuna pentru ca merg foarte, foarte bine. Eh, tanti Madonna are vreo 50 si ceva de ani si de cand a inceput ea sa dea din microfon, a primit foarte multa atentie, chiar mai multa decat ar fi meritat. A ajuns pana la urma sa fie botezata "regina pop". Cine a botezat-o? Presa desigur, acea forta indeajuns de penibila si increzuta care crede ca poate categorisi totul atat de usor - totul la suprafata. Este aceeasi presa care l-a facut pe Michael Jackson "regele pop" desi cantecele sale se intindeau pe o arie imensa de genuri muzicale - de la pop, hip-hop, r&b pana la rock si soul.
E trist totusi ca exista multa lume care chiar vede in Madonna o "regina pop" cand exista artiste superioare ei in toate aspectele. Din pacate, specimene talentate precum Beyonce, Christina Aguilera, Duffy, Gabriella Cimli, Amy Macdonald s.a.m.d nu vor fi considerate niciodata -regine- desi poseda mai mult talent decat ar visa vreodata Madonna. De ce? Pentru ca ele n-au avut la dispozitie o masinarie puternica de marketing in spate.

Modul in care a fost promovata si analizata Madonna in atatia ani ar putea fi considerata propaganda. Aproape niciodata nu a atras atentia neaparat prin muzica ei, ci prin look, fapte, declaratii, actiuni, coregrafii - facute sa atraga privirile, chiar daca in fond - nu au nicio valoare muzicala. Multa lume o sa ma contrazica, si o sa-mi spuna ca Madonna e o artista adevarata care a stiut sa se mentina s.a.m.d.

Cine e de fapt tanti asta? Una care permanent in cei peste douazeci de ani de cariera si-a schimbat stilul muzical dupa cum s-a dictat trend-ul din perioadele respective. Intotdeauna i-a lipsit o identitate muzicala, indiferent ce ar zice altii. S-a plimbat din stil in stil...de la pop-rockul popular in anii '80, la dance-pop-ul adorat in anii '90 si pana la aberatia asta de house-tehno-pop care se vinde in anii 2000. Muzical nu reprezinta aproape nimic de referinta (nu stiu cati oameni pe care-i iei de pe strada ar putea numi zece piese de-ale ei). In schimb toata cariera s-a facut remarcata. Stim cu totii cine e - una care s-a comportat de foarte multe ori ca o coarda atat in luminea reflectoarelor cat si in afara lor. Si continua sa faca asta si acum. Cand esti artista la 50 de ani, poti fie sa-ti accepti varsta cu demnitate si sa abordezi un stil in conformitate cu ce esti sau sa fii penibila si sa faci in continuare pe stripperita pe scena.

Foarte multa lume o lauda ca vai doamne ce bine se mentine, si ce bine arata. Stiti ce vad eu? O femeie la 50 de ani usor frustrata si care abordeaza un stil la care orice persoana decenta ar fi renuntat in urma cu vreo 20 de ani. Nu e nimic sexy la ea...e aproape babuta, si oricat de mult se unduieste si contorsioneaza pe scena, nu poate schimba asta. Dar din nou, masinaria de marketing care a impins-o de la spate toata cariera isi face sarguincios treaba si face lumea sa creada ca ea este talentata, sexy si pe val. Ma pot gandi la atat de multe voci mult mai bune decat Madonna, care a fost intotdeauna insipida la capitolul asta. Nu are nimic special - si asta ar trebui sa conteze, nu cat de slaba e ea si cate riduri poti sa-i numeri (sau nu) pe fata.

Presa din Romania se incapataneaza sa denumeasca evenimentul drept - concertul anului in Romania. Trist. Foarte trist. As vrea sa stiu si eu cum ar putea sa fie concertul anului in Romania unul care nici macar nu e sold-out. Unde e popularitatea? Unde e verva? Si aici nu ma refer la valurile facute la aia de la televizor, de parca ar veni Mesia. Chestii concrete - aia care sa umple stadionul (sau in cazul de fata - parcul).
Acum o luna si ceva un batranel cu o chitara electrica a cantat la Bucuresti timp de 3 ore...cu un show care a fost sold-out cu ceva timp inainte. Poate ati auzit de el, il cheama Carlos Santana. Pe seama lui nu s-a facut tam-tam la televizor. Nu da din fund pe scena ca sa atraga atentia. In schimb face muzica, muzica de calitate. Desigur ca dupa ce asculti o melodie de a lui, nu poti sa o dai pe Britney Spears, DJ Project, Tiesto si Florin Salam asa cum vrea generatia trendy-flendry-mendy din ziua de azi. Pentru ca nu merge sa combini ceva de calitate cu ceva...de cacat .Pentru ca la origini asta era scopul muzicii...sa fie de calitate.

Din pacate, presa prefera sa ignore artisti de genul asta. Ce conteaza ca va canta si Leonard Cohen foarte curand la noi (din nou) sau Scorpions? Credeti ca va face cineva reportaje speciale ca sa arate pe unde va ateriza avionul lor, pe unde va veni limuzina lor, pe unde vor intra in hotel si eventual unde vor face pisu? Categoric nu. Si ma gandesc ca totusi asta e un lucru bun. Asta face diferenta dintre un artist adevarat si o coarda comerciala.

Nu am nimic cu cei care se duc la concertul din seara asta sau cei care o apreciaza pe tanti asta. Dar este absurd si insultator fata de talente mai mari cand o faci pe ea - regina pop si ii acorzi o atentie excesiva pur si simplu inutila. In rock nu exista astfel de titluri, in afara de niste batranei penibili pe nume Manowar care tot au impresia ca ei sunt miezul din dodoasca al metalului desi n-au venit cu nimic inovator cu muzica lor de la primul lor album incoace.

Pentru ca adevarul asta este...nu poti sa pretinzi astfel de titluri in muzica. Nu e nimeni rege si regina pentru ca intotdeauna vor exista alti si alti artisti la fel sau chiar mai buni. In aceeasi masura nu-l poti numi pe Beethoven cel mai mare compozitor de muzica clasica in momentul in care mai exista si un Mozart, Vivaldi, Chopin etc. Nu poti sa spui ca Michelangelo e cel mai mare pictor si sculptor cand mai exista si un DaVinci, Monet, Picasso sau Brancusi.
Pentru ca asta e arta. Pacat ca lumea are darul sa strice frumusetea ei.

4 comentarii:

shop spunea...

diva madonna...da..cred ca de asta si-a permis sa isi bata joc de cei care au fost la concert...nu?

Unknown spunea...

punct ochit, punct lovit!

bobo spunea...

mare dreptate ai, mi-a placut cel mai mult ca ai spus de Manowar... aaa, si inca ceva, imi dai voie sa iti citesc si eu blogu?

Stephen G. spunea...

@bobo, asta e cea mai tare intrebare care mi-a fost pusa vreodata pe-aici. Raspunsul e da :)