luni, 4 iulie 2011

Funeriu si BAC-ul

Incep prin a recunoaste ca e placut sa te uiti la toata ameteala asta legata de examene atunci cand o faci din exterior, cand nu te priveste in mod direct si poti reactiona in mod relaxat.
S-a impartit lumea in tabere anul asta - cei care au fost indeajuns de prosti si n-au reusit sa treaca un examen mediocru si ceilalti - care arata pretutindeni cu degetul, taie si spanzura si jubileaza la frustrarea primilor. O atitudine cel putin nesanatoasa din partea ambelor parti, daca ma intrebati pe mine.

E amuzant ca Funeriu se umfla in pene, comportandu-se ca intotdeauna...cum ne-a si obisnuit - ca un idiot. Eu unul m-am saturat de ministrii la Educatie care tot pretind ca au reinventat roata, apa calda si painea feliata si au impresia ca in mandatul lor sistemul de invatamant triumfa, cand multe tampenii se intampla chiar pe sub nasul lor. Macar de nu s-ar lauda atat.

Un numar atat de mare de picati nu inseamna neaparat ca anul acesta a fost o sesiune corecta si lipsita de...miscari dubioase. Eu sunt convins ca au avut loc destule, acolo unde oamenii au fost indeajuns de abili incat sa se descurce.Cred cu fermitate ca multi au dat examenul asa cum s-a mai dat si inainte, relaxati si lipsiti de griji, cu niste rezultate satisfacatoare.
Daca mi-aduc bine aminte si anul trecut Funeriu dadea fel si fel de declaratii triumfatoare la tv cum ca saltasera zeci de elevi ce incercau sa copieze. Cu toate astea, la liceul meu s-a dat BAC-ul asa cum s-a dat. Si se vehiculau sume imense la licee chiar mai puternice decat al meu. Sa inteleg ca toata chestia asta s-a schimbat? S-a curatat? Ma indoiesc. Constanta este construita pe baza de spagi si cineva din linia intai a acestui razboi plictisitor mi-a spus ca lucrurile stau fix la fel.

Acum o ora, ministrul lu' Peste a aparut cu o declaratie in care nu a zis nimic, doar s-a umflat in pene, a vorbit cuvinte goale si a citit pe cei 65 de elevi ce au iesit cu media 10 de la BAC. A sfarsit prin a spune ca aceste persoane merita felicitarile noastre astazi. Sa inteleg ca aia care au luat 9.90 sunt mai prosti? Ei nu merita niciun fel de felicitare? Si stie Funeriu sigur-sigur ca toti aia cu 10 au dat examenul perfect legal, nu? Ok.

Nu zic ca liceele n-ar fi pline de idioti, cocalari si prosti. Sigur ca sunt. Dar eu incerc sa inteleg altceva. Toti aia 100 000 picati...de ce au ajuns la examen? Vazusem cum unii aveau experimentat si avansat la competente. Mai sa fie, le aveau mai bine cu vorbitul decat cu scrisul? Mai mult, daca erau atat de praf incat n-au reusit sa scoata un 5, cum au iesit din liceu? Daca au scris "Ultima Noapte" acolo unde se cerea o opera dramatica, de ce au trecut ei la limba romana? De ce nu se intreaba nimeni asta? Toata lumea arata cu degetul elevii dar profesorii n-au absolut nicio vina ca le-au permis idiotilor astora sa se prezinte macar?

Ok, nu toata lumea trebuie sa intre la facultate, dar sunt destui care o fac degeaba chiar si daca promovabilitatea este atat de mica. Problema asta tine si de regulile invatamantului superior. Toate facultatile care se respecta ar trebui sa dea un examen de admitere. Sa ai incredere in notele de la BAC si sa le folosesti drept criteriu este o mare greseala. Oricat ar urla Funeriu sus si tare ca a fost un examen corect, smecherii vor exista intotdeauna. Continua sa visezi, micutule. Daca te face sa dormi mai bine noaptea stiind ca tu ai organizat cel mai corect examen de bacalaureat din ultimii 20 de ani, atunci somn usor! E bine ca i-ai prins pe elevii cei trisori si diabolici, dar sunt convins ca ti-au scapat si altii care n-au aparut la tv.

7 comentarii:

iuliana spunea...

In mare parte, ai dreptate. Insa nu arunca vina pe profesori, desigur, sunt unii care vin la ore doar ca sa nu fie lasati elevii singuri in clasa. Vina este, in mod exclusiv, a elevilor. Ei au determinat profesorii sa-si piarda interesul si sa-i lase de unii singuri. Tot elevii se gandesc: ce rost are sa merg eu la ore (era sa spun cursuri;))) daca eu oricum iau meditatii si tata se cunoaste cu presedintele comisiei, plus ca oricum am dat bani grei ca sa iau Bacu', deci, de ce sa invat sau macar sa ma trezesc sa merg la niste amarate de ore? asta dupa ce se trezesc din betia din seara precedenta. Unii paseaza lucruri verzi in spatele blocului si sunt smecheri. Cred ca li se cuvine totul. Mi se pare imposibil sa nu iei macar un 5 la Bac. Probabil au si profesorii culpabilitatea lor, dar totusi. Cea mai mare vina e a elevilor. Nu zic ca sunt prosti, Doamne fereste, zic doar ca nu sunt constienti de lucrurile importante. Cel putin pe moment.Cred ca m-am indepartat de la subiect, asa... un pic.. ah, sau cum am mai vazut la unii liceeni: umpic.

Anca G. spunea...

Cică ăia 65 sunt invitați la o „ceremonie” (?!) la minister. Nu zic că nu-i un gest de bun-simț, dar subscriu la ce-ai spus, cei cu note de 9 sunt trecuți foarte ușor cu vederea. Am cunoscut cazuri de Einsteini de-ăștia de 10 „pă linie” care înainte de examen începeau să plângă c-au „uitat un cuvânt din carte”.

Și eu sunt sigură că măsurile de securitate pe care le laudă distinsul ministru nu au fost luate pentru toți, la fel. Se vrea egalitate, „dar nu pentru căței”. Zi-mi mie c-au avut camere de supraveghere în fiecare centru de testare. SF-uri. Asta nu mi se pare corect.

Pace!

Stephen G. spunea...

@bobo, nu cred ca toti aia picati au bani si relatii. Unii sunt pur si simplu saraci si prosti. Vorbesc de aia care 10 ani de-acum o sa apara la ProTv la stirea despre lipsa igienei la romani sau "cat de des ne spalam pe dinti". In contextul asta, de ce ar trece ei clasa ca sa intre la bac?

Imi mentin opinia. Esti analfabet, nu treci clasa. Ce sa cauti la Bac daca nu esti in stare sa-ti scrii corect numele?

@Anca, de ce crezi ca nu exista rapoarte promovare/"picaje" pentru Constanta? Din cauza ca s-a dat "pe bune", in stilul constantenesc.

pikchiu spunea...

eu cred ca s-a copiat si la BACul asta. ideea e ca multi au picat la mate, de unde nu prea ai ce copia daca nu e unul in sala care sa stie. si de data asta au fost sali unde nu stia nici unul nimic.
eu zic ca e si vina profesorilor. la mate daca nu ai un profesor bun, n-ai cum sa inveti singur. e imposibil. mai ales daca nici nu te prea duce capu, iar ai tai n-au bani de meditatii.
si crede-ma bobo, ca in liceul meu exista profi de mate care habar n-au pe ce lume traiesc. si predau chiar la clase de mate-info.
admit ca nici elevii nu se spetesc prea mult.
si nu e vorba doar de mate. am dat un exemplu.
problema e undeva la mijloc. toti sunt vinovati.

Cornel spunea...

De ar conta prea mult nota de la BAC la admiterea la facultate ar fi o chestie, dar cel mai mult conteaza media de pe anii de liceu. Si asta e o mare prostie. In Iasi cel putin, nu exista elev la liceu sau colegiu cu profil teoretic care sa aiba media sub 8...

Stephen G. spunea...

@pickchiu - o dar ce legende s-au creat in jurul unei anumite ciorne, anul trecut la Bac la mine la liceu. Tot despre matematica era vorba. Se zvoneste ca ciorna aia a trecut pe la tot etajul, tocmai pentru ca multi erau depasiti de subiect. Altii au spus c-a fost simplu...

@Cornel, in Bucuresti toate facultatile serioase dau examen de admitere. La limbi straine cand am dat, stateam langa una care luase note astronomice la bac, peste 9,80 era cu toate. Si cu toate astea a luat mai putin decat mine la admitere. Eu am intrat, ea nu.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.