vineri, 22 iulie 2011

Factori X

Câteodată îmi place să experimentez. Weekendul trecut am înţeles care este diferenţa dintre ProTv şi Antena1. Pe amândouă le-am hulit de-a lungul timpului dar trebuie să fiu corect la o chestie. Când vine vorba de divertisment, unul cât de cât decent, ProTv-ul o bate la fund pe Antena, asa cum de multe ori o face şi la nişte reportaje serioase.

Am fost la preselecţiile X Factor (în public, nu altceva), probabil pentru că nu aveam altceva mai bun de făcut. Altfel nu-mi explic cum de m-am trezit la 9 dimineaţa intr-o sâmbătă ca să fiu la 10 acolo. Acolo a însemnat Casa de Cultură din Constanţa unde rareori se ţin chestii culturale...mai mult târguri de haine şi mâncare, show-uri de la artişti de mâna a paişpea...si X Factor.

Inevitabil voi compara X Factor cu Got Talent-ul celor de la ProTv, pentru ca vorbim de liderii televiziunii in România care au cumpărat fiecare un format de show foarte faimos in străinătate. Diferenţa este până la urmă mică, având in vedere ca totuşi caştigatorul vine într-un final din sfera muzicii, chiar daca Got Talent oferă alternative chiar interesante.
Deşi a avut un deznodământ cel puţin jenant, Românii Au Talent s-a dovedit a fi un show ok, spectaculos, surprinzător si îndeajuns de evoluat pentru România. Mi-a plăcut juriul. Mihai Petre are in spate (pe langa puţine fiţe) îndeajuns de multă experienţă in divertisment ca să-şi dea cu părerea, Andra este o voce mişto iar Andi Moisescu este în general un tip cult, citit şi foarte cool când apare pe sticla.

X Factor are tot 3 persoane in juriu. Mihai Morar...care n-am înţeles ce treabă are strict cu muzica (la X Factor doar se cântă). Este realizator de radio si moderator de emisiuni cu piţipoance... Paula Seling care s-a dovedit a fi (dacă credeaţi posibil) mai stresantă şi inutilă decat a fost Andra in partea cealaltă. Şi mai e un băieţaş, îmbracat ca un cocalar, care "cântă" muzica house or something... din trupa Akcent, cred că erau ăia care n-aveau bani de bilet la un moment dat în timpul generatiei pop-dance.

Juriul ăsta este per total lipsit de orice carismă. Niciunul dintre ei n-are nimic drăguţ şi interesant de zis. Se învârt toţi trei în nişte clişee penibile şi absolut niciun sfat constructiv. Tipul de la Akcent ştie muzică de MTV, Kiss TV şi cam atât. N-aş paria prea mult pe calitaţile lui vocale. Paula Seling are şcoală şi voce dar nu pot uita că a facut muzică cu nişte manelişti la un moment dat. Sfaturile tehnice pe care le dă sunt plictisitoare si nu ajută pe nimeni, in special pe concurenţi, 90% fără cunoştinţe teoretice. Astfel că toata pălăvrăgeala ei legată de intervale, vibrato-uri şi alte asemenea sunt pentru pereţi. Pun pariu ca tipul cocalar de lângă ea (mi-am adus aminte! îl cheamă Adrian!!) nu ştie nici el despre ce vorbeşte ea. Iar Mihai Morar se vrea a fi serios, sever si foarte stăpân pe situaţie dar pentru mine şi-a pierdut orice fel de credibilitate când a apărut concurentul "funny" al zilei, care a fost în mod evident regizat, plasat, plănuit...spuneţi-i cum vreţi...şi a fost lăsat să se prostească pentru două! piese, în contextul în care cu puţin mai înainte o tipa fusese repezită şi refuzată pentru ca deşi avea voce, piesa ei era de la Nightwish, şi conform lui Morar, nimeni din România nu ascultă Nightwish...

În concluzie am înţeles. Prostia asta de concurs nu caută sa promoveze un nou talent, ceva original şi inovator pentru România. Nu. Ei doar caută o nouă piţi gen Inna sau un nou Adrian de la Akcent, cu foarte puţină voce, cu un look provocator şi care să cânte rahaturile la modă tip house-pop-dance. Este tipic Antena1, fără riscuri, mergem la sigur cu reţeta cu care putem vraji toţi cocalarii si toate piţipoancele ţării. Şi aruncând o privire prin sală ne putem da seama ca merge treaba foarte bine.

Antena1 sunt varză şi-o vor dovedi din nou când îşi vor lua iarăşi bătaie de la ProTv. Măcar cei din Buftea încearca să-şi mascheze cocalăreala, încearcă sa mai promoveze şi nişte valori, să mai arate si o parte alternativă, mai cultă a lucrurilor. A1 rămâne cu reality-showurile cu Botezatu si X Factorul macelarit de un juriu de 3 lei.

3 comentarii:

iuliana spunea...

fii pe faza, la pro incepe un nou show. Vocea bla-bla-bla. asta, teoretic, e mega-interesant. Bine si X Factoru' era, dar a ajuns in Romania si s-a dus naibii tot. Saraca Ana, chiar avea piese faine, am ramas socata cand am auzit ca i-a spus Morar asa ceva...

Anca G. spunea...

Sunt curioasă ce fel de vedetă proaspătă gen Josan sau Ţuţu o să mai prindem...

Stephen G. spunea...

Mie după preselecţii mi-a pierit orice curiozitate. Screw them!