luni, 25 iulie 2011

Dă-te jos !!!



Cam asta e povestea. Lumea s-a împărţit rapid în două tabere. Cei care au aplaudat gestul şi cei care au început să înjure Vama, pe cei de-acolo, fără să gândească puţin circumstanţele.
În opinia mea de meloman amator, băiatul ăsta Puya cântă manele. Acordurile "pieselor" lui sunt aşa, mesajul...nu mai comentez. Unde se intâlneşte maneaua cu hip-hopul? Undeva in Balcani...
Cine crede ca tipul ăsta este rapper sau hip-hop-er adevărat, clar n-are nicio treabă cu fenomenul. E ca şi cum ai spune ca Adrian Ţuţu este şi el un artist foarte talentat din aceeaşi sferă. Şi asta vine de la cineva care nu ascultă genul ăsta mai departe de albumele vechi ale lui Eminem. Însa eu pe-acolo aş seta un standard. În fine, ce atâta vorbăraie.

Atât organizatorii cât şi "artistul" sunt de vină. Reacţia publicului este normala şi din punctul meu de vedere loială faţă de ce a reprezentat festivalul Folk You! la nivel de invitaţi până acum. Puya are un public fix, in majoritate cocalari si piţipoance care îl ascultă pentru că e la modă şi îmbină (prost) puţin hip-hop cu house/pop/manele şi iese muzica individului. Alt motiv n-aş vedea. Versurile lui sunt cretine si puerile, apariţiile la tv jenante pentru unul care s-a dat băiat de cartier atâţia ani şi care când a dat de bani a dat-o pe melodii cu pipiţe, de cluburi, cu dansatoare si tot tacâmul. Dar na, ca să-i răspund cu propria monedă - e foame de bani, băieţi. În rest niciun ascultător adevărat de hip-hop nu-l bagă în seamă pentru ca la nivel de mesaj...nu transmite nimic.
Aşa ca în contextul în care tu reprezinţi ce am scris eu mai sus - ce căcat cauţi tu la un festival de folk în Vama Veche, artistule? Dacă organizatorii sunt proşti, tu n-ar trebui sa te gândeşti mai mult unde si cui vei cânta? Normal că nu. El e şmecher de cartier. El vine în Vamă frate, ca aşa-i la modă.

Ăia care acuza publicul şi-i fac pe vamaioţi drogaţi, nespălaţi s.a.m.d. s-ar putea să aibă dreptate, dar nu este important acum. Nu este primul caz pe lumea asta. Ditamai trupa Nickelback au fost huiduiţi şi goniţi de pe scena la un festival unde se cântau metale mai grele decât muzica lor. Asta e...se întâmplă. Ţine de artist să-şi aleagă cu grijă locurile în care cântă.
Organizatorii sunt şi ei vinovaţi dar deja m-am obişnuit cu îmbinarea asta cretină de artişti care n-au nimic in comun. Vreau pe 12-13 august să merg la UrsusEvolutionTour pentru Cargo, Iris si Zdob si Zdub. Problema este că va trebui să suport si nişte nimicuri gen Puya, Paraziţii, Grasu XXL, Guess Who sau Roa Junkyard. Şi e trist ca nişte trupe adevărate trebuie să împartă scena cu specimenele astea. E şi mai trist ca în altă parte nu-i poţi asculta. Of...Romania.

3 comentarii:

Anca G. spunea...

Da, ştiu că au fost un pic nesimţiţi şi aşa mai departe, dar nu pot să n-o spun (scriu) - îmi creşte inima! :D Oamenii ăia au dat "sunetul mai tare" :)) Rapperaşu'-wannabe n-avea ce căuta acolo, clar. De fapt, nu prea are ce căuta nicăieri, dar mi-am luat pandantiv cu semnul păcii şi mă simt obligată să-l respect :))

În altă ordine de idei, dacă toul merge bine, poate pot să prind Cargo la Timmişoreana în Galaţi. Hmm... Have fun la Ursus!

iuliana spunea...

pfff, Puya a primit ce merita, dupa parerea mea. Ar trebui sa tina cont de ea si sa se ascunda undeva, sa nu-l mai gaseasca nimeni.
Si zici ca vrei sa mergi sa-i vezi pe Iris la Ursus nu-stiu-cum? Ai grija, ca vei avea onoarea sa-l vezi pe Puiutz cu ei pe scena. Cnatand o piesa marca Puya, si nu Iris, cum m-as fi asteptat eu. Du-te la Timisoareana, e mai ok :D

Stephen G. spunea...

@bobo, Timişoreana am impresia că a fost in Mamaia weekendul ce tocmai a trecut. N-am ajuns pentru ca nu m-a impresionat combinaţia de trupe prezenta.

Ursus sună promiţator pentru ca mai are şi-o Luna Amara, şi-un Zdob si Zdub + Iris şi Cargo pe care vreau să-i vad neapărat.

In plus, cine spune ca la Constanţa nu se huiduie? :) Dacă vin mai mulţi rockeri decât ''rapperi" or whatever, s-ar putea sa existe o speranţă. Puya trebuie sa se fi obisnuit pana acum.

@Anca, have fun yourself :)